Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele mchnk k tomuto seriálu (6)

Hooligans (2015) (E02) 

Vcelku dost legrační pohled do jednoho amatérského, fanouškovského ovčína. Fandové fotbalu, které fotbal vlastně ani moc nezajímá - a ještě v totálně podřadné formě. Toto ukázat zahraničním Hooligans - musely by se nám vysmát do ksichtu. Nejzajímavější, na tomto ubohém, kamerovém stalkingu bandy vožralých buranů, byl poslední záznam bitky - polonazí tleskají oblečeným za odvahu, aby za necelých pět minut všichni polonazí leželi zmlácení na zemi. ()

Rap (2015) (E03) 

Velmi žalostný pohled. V tom nejlepším přestat - věta, kterou si tihle dva týpci, patřící bez diskuze do základů Hip Hop kultury v ČR, před několika 10. - 15. lety žel neřekli. Jeli dál. A najednou zjistili, že v tom už nejedou tak sami, je jich víc a derou se nahoru FUCKT rychle, jé Áa. Už není čas na staré rýmy typu - "nepotřebuju kvéry, děvky ani plnou kapsu prachů...vo tom Hip Hop není, ale možná to znáš z klipů...a od typů - hardcore - ve snu vole, tady je střední Evropa ´seš magor, když si jedeš tady v tom štylu, bacha na to, u nás ´seš tyfel ty toy synku...". Dnes se musí vydělávat. Tlačit se, využít co nejvíce své staré slávy, prohlásit za krále českého rapu, vyžrat si pupek a občas na podiu prohodit pár nesmyslů s primitivním umělým beatem. Čas odvál nejen Orionovo skvělý projev, vyzdvihující hrdost na svou vydavatelskou nezávislost, ale i výborné a textově trefné Vladimírovo odsuzování konzumu. PSH, ač začali někdy v letech ´93 -´94, své první album vydali až v roce 2001 - Repertoár - mimochodem, s Indy&Wichem a LA4 klukem, poslední skutečné hip hopové album v ČR. Po roce 2000 se naneštěstí do České Rapubliky dostala vlna amerického pojetí Hip Hopu - tedy prvoplánová investice, využívající určitých undergroundových prvků tohoto stylu a demagogické určování pravidel a povinností každého hip-hopera. "...Hip Hop je kultura bez hranic..." také Orionovo text. Na úplném začátku devadesátých let měl český Hip Hop skvělou tuzemskou atmosféru, ti kluci to prostě brali jinak než ti nigazz ve Státech, jednoduše na český způsob. Rapovali, skratchovali, malovali a breakovali - dělali Hip Hop. Prvopočátkem všeho bylo seskupení Manželé, kteří dělali rap již v osmdesátých letech - v polovině devadesátých let jim česká scéna vzdala hold remixovanými skladbami. Vladimírem vzpomínané kapely WWW, Coltcha, 6 Polnic - to už je maximální underground. WWW - naprostý český fenomén. Na začátku devadesátých let dělali čistý, český rap, poté přešli k těžké psychadelice a dnes k vynikající elektronice. Stále si ovšem drží nádech undergroundu. Na slovenské straně rozhodně stojí za zmínku Trosky. Tento kraťoučký dokument je obraz totálního rozkladu této scény, kdyby se zde objevil Rytmus, dal bych bez váhání odpad. Z hlediska režijního to také nestojí za nic, ubohý kamerový stalking, kombinovaný s home videem a spousta hluchých míst. Respektuji to, že to zachycuje současnou scénu, ale způsob i celé představení mi přijde tragické. ()

Skinheads (2015) (E07) 

Pro mě zatím nejlépe zpracovaná sonda do určité skupiny - Kmene. Pravděpodobně poprvé na veřejné televizi v ČR zazněla pravá definice kultury skinheads. Jak zde bylo trefně poznamenáno - od dob Landovy Bílé ligy s bílým jezdcem a skinheadského státu - se v ČR "skíni" zafixovali jako protiromští aktivisté a rasisté - v tom lepším případě. V tom horším si říkají radikálové a poslušně zvedaj pravici, když k tomu stádo vyzve. I když zúčastnění skinheads sami a s úsměvem na rtech tvrdí, že nejsou žádní beránci a násilí jim není cizí, přece jen je nutné je od českého pojetí skinheadství odlišit, což tento dokument skvěle podchytil. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Aha - kdo je tedy Hipster? Mimózní snílek a překupník prastarých svetrů, jehož marže se dá počítat na stovky procent? Rozmařilý modýlek hledající v Praze tu nej nej vietnamskou polévku, následně jí zdobící dochucovadlem a počítající lajky na facebooku? Poblázněná holka nosící šusťáky a o pět čísel větší (pochopitelně strašně starou) bundu? Nebo snad zádumčivá holčina opěvující náhodné, ale v jejích očích geniální seskupení květin ve vestibulu? Dokument neodpovídá - na co také? Jediné, co jsem se o Hipsterech dozvěděl, je, že nikdo vlastně Hipster není. Zmatená povrchní subkultura bojující proti mainstreamu, ovšem využívající všech jeho výhod. Kde je kritika americké degenerace mládeže, nadnárodních korporací, světové politiky, kde je onen boj? Hlavně vybočovat oblečením ( "co to s tebou udělá, když si na sebe vezmeš pletenej svetr, zlatej řetěz a legíny?" "no budeš prostě jinej..."). Strašně odlišní, ale přesto jeden, jako druhý. Za holčinu s květinami dávám dvě, s tou jedinou bych si asi měl co říci. ()

Goths (2015) (E12) 

Nepochopitelně odfláknuté. Jaké štěstí, že mne samotného tento styl nikdy neovlivnil natolik, abych si musel vyrobit funglstarý šatník, pořídit líčidla a zatemnit pokojíček. V opačném případě bych za tuto slátaninu poslal režisérovi velmi ostře formulovaný dopis, psaný vlastní krví. Žádné vysvětlení životního postoje Gothic People, natož nějaká jejich filozofie. Místo toho ubohé home video z průběhu maximálně buranské zábavy ožralých domorodců a osobní životní zpověď jednoho nedovyvinutého transvestity, který má sice plná ústa svobodného myšlení a maximální otevřenosti, ale od hlavy až k patě je samá vyumělkovaná faleš - seberte mu zrcadla a zhroutí se mu svět. Super cool depresivní diskotéka o pěti lidech dodělala vše. Od mého odpadu drží toto amatérské video pouze velice slibný začátek - procesí vyznavačů Goths, jak vystřižené z Addams family, jdou na exkurzi Olšanských hřbitovů. A také poslední dvě minuty, ve kterých rudovlasá barmanka ze zmíněné pivní zábavy popisuje, jak a v čem chce býti v rakvi uložena. ()

Graffiti (2015) (E16) 

FC crew - maximum TOY - dětské vandalství maskované za tagy a gangsterský kecy z hospody. Wrahovo legal nic moc a akce v metru docela slušná. Ovšem, nepochopitelné absurdní záběry, které neberou konce a diskuze o všem možném, jen ne o graffiti, místo pěti minutového záběru na nohy bych určitě uvítal pár slov o historii graffiti v ČR, které by se do zmíněného času krásně vešly (když dokument zklame, pusť si klip). Protagonisty a jejich projev beru jako režisérovu volbu i jeho zodpovědnost - tento způsob představení scény je pro mě opět nepřijatelný. Jen další home video z cyklu Kmeny za několik desítek tisíc ká čé? ()

Reklama

Reklama