Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Flexaret k tomuto seriálu (3)

Kmeny (2015) 

Jednotná forma a vyprázdněný obsah. Mám pocit, že současní čeští dokumentaristé nikdy neslyšeli o dramaturgii a navíc nedokáží sdělit základní myšlenku, kterou měli v zadání - představit nám jednotlivé subkultury a jejich hodnoty. Ve většině případů jde vidět, že tvůrci nemají o jednotlivé aktéry zájem - v některých případech je podezírám z toho, že se jim vysmívají. Na jednu stranu je zde snaha o to vytvořit pocit jakýsi autenticity, což jde ale těžko když je zároveň staví do stylizovaných portrétů a cool zpomalených záběrů. Je pravda, že některé díly se tomuto schématu vymykají (graffiti), ale informační hodnota zůstává stejná. P.S. Vzkaz pro kameramany - já vím, že když si půjčíte kameru která umí přes 200fps, tak vám to nedá a chcete tam těch slow motion záběrů narvat co nejvíc, ale točte prosím vás alespoň něco, co se hýbe. ()

Hipsteři (2015) (E11) odpad!

Problémem celého cyklu není ani tak pojetí jednotlivých subkultur jako spíše fakt, že tvůrci zkrátka neumí vytvořit zajímavý dokument. Vypovídací hodnota tohoto dílu je nulová. Nedozvěděl jsem se o zpovídaných protagonistech nic, spíš jsem si jen potvrdil své vlastní předsudky o dané subkultuře. Chápu, že byli tvůrci nadšení z toho že jejich kamera umí slow motion, ale cpát to do každého dílu už je fakt moc. ()

Hackeři (2015) (E14) 

WTF?! Asi se budu muset podívat do slovníku co slovo hacker znamená. Fajn, sledujeme skupinku nerdů, z nichž každý má nějaký specifický koníček/práci, ale nic bližšího se o nich v podstatě nedozvíme. Režisér hledá cool záběry místo toho, aby se o zpovídané jedince opravdu zajímal. ()

Reklama

Reklama