Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Mijagi k tomuto seriálu (5)

Tuning (2015) (E09) 

Kupodivu mě, oproti jiným Kmenům, tenhle bavil a to se v tuningu nevyznám, ani se okolo něj nemotám (takže zatvrzelí tuningáři dále můj komentář nemusí číst :-) ). Líbilo se mi rozvržení z více pohledů – od ručního tunění starých aut po počítačové nabušení moderních luxusních kár. V rámci stopáže pěkné záběry z akcí. Hudební podklad katastrofa, neustále se opakující jedna skladba. ()

Meatheads (2015) (E10) 

Proč musíme v dokumentu o této subkultuře sledovat neskutečně dlouhý záběr čištění stěračů u auta? Tenhle díl měl evidentně potenciál a místy z něho prosakuje atmosféra posiloven a honění se za vyrýsovanými těly, jenže to všechno zazdil velkým množstvím promarněných minut. Škoda. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Řekněte mi někdo, že je tenhle dokument jen pitomě natočený, protože jestli ne, tak se mi chce brečet nad tou neskutečnou prázdnotou, která je dnes označována jako hipsterství. Po shlédnutí jsem si musel napočítat do deseti, pak ještě jednou, znovu a znovu, abych se z toho probral. Přečtěte si Kerouacovo Na cestě nebo Dharmové tuláky. Opravdoví hipsteři neřeší, jestli mají žmolky na svetru nebo jestli je jejich kavárna free a hlavně je za nimi nějaké umění. Jsem tolerantní, ale tohle fakt nedávám. ()

Goths (2015) (E12) 

Za slibný začátek s bandou gotiků na exkurzi na Olšanských hřbitovech a za rozpravu jednoho z představitelů této subkultury s knězem dvě hvězdy, jinak to nemá absolutně žádný obsah. ()

Graffiti (2015) (E16) 

Za akci v metru jedna hvězda, jinak neskutečná nuda. ()

Reklama

Reklama