Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele papaguy k tomuto seriálu (9)

Kmeny (2015) 

Záporů bych mohl vyjmenovat spoustu. Naštěstí jsem našel i pár kladů. Např. názvy některých subkultur jsem dříve nikdy neslyšel. Úroveň dílů velmi, velmi nevyvážená. Díl o Hooligans asi točil nějakej hipster, ne? ()

Hooligans (2015) (E02) 

Co se dílu o hooligans týče - tvrzení, že Kmeny něco mapují, je nadnesené. Jde spíš o takovou črtu natočenou spíš videoartovými postupy, než dokumentárními. Tuna opakujících se více či méně nudných záběrů budí dojem náhody a nezájmu ze strany autora. Informační hodnota na půlhodinovou stopář až zarážejícím způsobem malá. ()

Rap (2015) (E03) 

Na tenhle díl jsem se dost těšil. Je takový... samožerný. Řekni mý jméno! Orion!!!! ()

Skinheads (2015) (E07) 

Velmi zajímavý a snad i poučný díl. Sympatičtí protagonisté. Dobře natočeno, dobře sestříháno. Škoda, že takhle nevyšly i některé další díly. ()

Tattoo (2015) (E08) 

V rámci krátké plochy 25 min. asi maximum, co se do dokumentu vejde. Chci se dozvědět víc. Víc obrázků, víc přístupů, víc osobností. Tohle bylo nahlédnutí pod pokličku, řekněme, artovějšího a osobnějšího přístupu. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Z dílů, které jsem shlédl, mi ten o hipsterech připadá vydařený. I přes krátkou stopáž jsem získal jakýs takýs vhled, zorientoval jsem se. Divákovi je několik hipsterů představeno, dozví se něco o kulturních souvislostech, historii, módě, hudbě, hodnotách, záměrech, dokonce oblíbených obchodech a kavárnách. Ve srovnání s ostatními hutný díl. ()

Hackeři (2015) (E14) 

Chápu, že když hacker ukáže svůj obličej na kameru, nebude do ní vykládat nic, co by ho mohlo ohrozit. Tohle ale bylo spíš jak z nějakého kroužku zasloužilých techniků. Lepší by to bylo anonymější a informačně hodnotnější. Když to shrnu: Jako dokument o zaujatých vědeckých home-made experimentátorech super, jako dokument věnovaný hackerům zklamání. ()

Thrash metal (2015) (E15) 

Silně homevideo dokument, který působí dojmem, že to točil někdo, kdo trashmetal nesnáší. __ Dokument představí všeho všudy dvě české trashmetalové hudební skupiny. A to poměrně banálním způsobem. A tak mi jako nejzajímavější přišly ty džísky s nášivkama a skutečnost, že i TM hudebník je schopen vyučovat děti na ZŠ. Co mi vyloženě chybělo: pár slov k textům, postojům a názorům hudebníkům, něco o samotné hudbě pro ty, co se v tom nevyznají, něco o fanoušcích a trashmetalové scéně v ČR. Tj. prakticky vše, co v dokumentu nebylo. Když přičtu rádoby artovou kameru, zbytečně natahované, či opakující se záběry, bezobsažné rozhovory, je z toho nuda a pocit ztráty času. ()

Graffiti (2015) (E16) 

Zanechává ve mě znepokojivý dojem, u krátkometrážního cyklu Kmeny obzvláště, když režisér vyplňuje vzácný čas těkavým bloumáním kamery nebo dlouhým snímáním něčích pat při chůzi (a když už víme, jak vypadají boty, střihne totéž na kšiltovku). Záměrem možná bylo zachytit určitou tenzi mezi dobou před akcí a akcí samotnou. To se daří ale jenom v situaci, když se kamera netřepe. Rozumím tomu, že se nedá do 20 min. vměstnat vše, ale ty sprosté keci v úvodu mohli být poloviční, jalové záběry na něčí paty rovněž a místo toho se tam dalo dát něco informačně výživnějšího. Bod plus je za dokumentaci těch dvou ilegálních akcí a za dva tři zajímavé záběry. ()

Reklama

Reklama