Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele SpaceOdyseus k tomuto seriálu (17)

Kmeny (2015) 

Kvalita dilu je tedy ruzna, ale k jakemusi priblizeni subkultur dojde ve vsech dilech. Jako celek tedy hodnotim celkem kladne. Obcas informacni stranka ustupuje umeleckemu vyjadreni, coz je nekde na skodu a nekde to funguje jako zajimave zpestreni (viz. tuning), obcas je dil stejne nudny jako cela subkultura (viz. motorkari) a obcas dostaneme zajimave informace v zajimavem formatu (viz.rainbow). ()

Punk (2015) (E01) 

Takze punkaci jsou budto tezci alkoholici, nebo tezci abstinenti. Prvni dil kmenu neni uplne informacne husty. Kdo se trosku vyzna v punku se nedozvi nic noveho, ale jako celek je tento dil zabavne a vtipne natocen. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Tak tohle by mohlo byt skoro az dno televizni zabavy. Coz rozhodne nejde na vrub rezisera. S ukolem portretovat Hooligans se popasoval dobre, jen to co nam ukazuje je na zvraceni. ()

Rap (2015) (E03) odpad!

Pro me asi nejslabsi dil. O tehle subkulture neco malo vim a tady jsem nedozvedel nic noveho a ani nebyla zabava na to koukat (coz je jeste horsi!). ()

Cosplay (2015) (E04) 

Zabavny a zajimavy dil, ktery mi vyvolal nutkani si o vikendech spichnout kostym yody a vyrazit poprve v zivote na con. ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Nudneji natocit by tohle tema asi neslo. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Prvni kmen o kterem jsem nevedel vubec nic a mozna nejlepsi dil, kteremu se povedlo skloubit informacni hladinu se zabavnosti a umeleckym vyrazem. ()

Skinheads (2015) (E07) 

Zde se povedlo splnit cil a seznamit divaka se subkulturou docela dobre, jen je skoda, ze reziser nesel vic do konfrontace se svymi objekty zajmu, tohle tema si o to zada. ()

Tattoo (2015) (E08) 

Dil o tatoo, kde typek beha po lese. Bezny divak se nedozvi nic zajimaveho a ani se nebude u sledovani moc bavit. ()

Tuning (2015) (E09) 

Zajimavy dil, kde se povedly oba potrety dvou odlisnych zastupcu subkultury a kde se povedlo skloubit informacni stranku s umeleckou. Ich bin meine Machine! ()

Meatheads (2015) (E10) 

Zase je to informacne docela ridke a bohuzel se povedlo vybrat docela nezajimave zastupce subkultury (nebo byly jen nezajimave vyportretovani?). ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Hipsteri jsou srandovni tim, jak nikdo z nich neni hipster, ale vsichni je za ne povazuji. To se tu povedlo zachytit skvele. Nahodny zhluk kvetinacu ftw. ()

Goths (2015) (E12) 

Kmen o Goths neni, jak je uz zvykem, informacne nabity. Nejzajimavejsi na celem dile mi prisel kontrast vidlacke hospody s jeji neortodoxni provozovatelkou, skoda, ze z toho tvurce nevytezil vice. Druhy protagonista byl vic divny nez zajimavy. ()

Straight edge (2015) (E13) 

Tim, jak se zaklinaji kontroverznosti dokumentu kvuli sponzoringu, je docela srandovni. Jinak jde o jeden z lepsich kmenu, kde se Pavlu Abrahamovi povedlo zajimave podat svoje chapani podstaty straight edge divakovi. To, ze z toho vysli podobne srandovne jako hipsteri, je jina vec. ()

Hackeři (2015) (E14) 

Zabavne natoceny dokument o (pro me) docela neznamem kmenu. Nejde tedy o hackery v pravem slova smyslu, ale blazni jsou to dost na to, aby utahli pulhodinovy filmek. ()

Thrash metal (2015) (E15) 

Jako pohled zvenci do subkultury to funguje. Neni to Hatlova vina, ze tato subkultura je takova, jaka je - muzika, chlast a dzisky. Uznavam, ze rozhovor s fanousky by tu pul hodku ozivil, ale zase by doslo k naruseni konceptu a umeleckeho zameru a to preci nejde. ()

Graffiti (2015) (E16) 

Jedna hvezda za zabery z metra. Jinak je tenhle dil o nicem. Opravdu me nezajimaji zabery na kracejici nohy a nezajimaji me hloupe konverzace writeru o hovne. ()

Reklama

Reklama