Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (14)

Punk (2015) (E01) 

Subkultura punk vznikla v letech 1976 a 1977. Obsahovala zdeformované reflexe všech hlavních poválečných subkultur. Punk znamená například slangový výraz označující nepotřebný materiál, veteš, krámy, ale je to také označení pro mladé surovce, darebáky, kriminálníky. Klasické punkové období bylo v letech 1977 - 1985. Postpunkové období 1985 až po současnost vznik hard coru a grunge na jedné straně a totální komercionalizace punku na straně druhé.Řada mladých punkových skupin hrála písně jednoduchým agresivním stylem, který zaujal protestně naladěnou a znuděnou mládež. Poměrně primitivní hudba a militantní texty. Punkeři neměli rádi hippies, kteří chtěli svět zachránit. Nihilisticky ho chtěli zničit. Clark (2004:225) punk definoval jako projev vzteku.Vzteku na vládu a vztek na umírněnou vzpouru kontrakultury hippies,vztek na komercializaci rockenrolu. S anglickým punkrockem je spojován i squatting, což je ze své podstaty politický akt.Počítá s ilegálním zabráním cizího majetku. Vizáž měla provokovat měšťáka. Punk ale dopadl stejně, jako dopadli po roce 1968 američtí hippies - stal se módním zbožím. Punková vlna kape 1976-1977 zahýbala rockovým světem. Charakteristickým punkovým heslem je "no future" K punku neodmyslitelně patřilo také pogo, specifický a vizuálně divoký tanec. Základem je divoké skákání při němž dochází ke srážkám s ostatními. Ke koncertu patři také tzv. stagediving, tedy skákání z pódia do hlediště crowdsurfing, kdy se člověk "povozí na davu".Punk má anarcholevicovou orientaci. Velmi malá část punkerů se však řadí k ultrapravici. Důležité je podotknout, že punk ve své podstatě nikdy nebyl násilný. Když věk členů překračuje hranice 2530 let, subkulturní party se většinou rozpadají. (z knihy Smolík: Subkultury mládeže, Grada) ()

Hooligans (2015) (E02) 

Pěkně agresivní frustrovaní típci. Organizované bitky za městem to už je extremismus, ale oproti třeba organizovaným přátelským bitkám ruských hooligans, kde teče krev a jsou i mrtví, jsou ti naši holubičí povahy. ()

Rap (2015) (E03) odpad!

Pro mě nejdebilnější subkultura ze všech představovaných. Je bohulibé, že se zabývají recitací poezie, byť velmi frustrované. Dřív byli hodně malá skupina, ale tento mor k nám masověji dorazil se vznikem Youtube kanálu ze zdegenerovaných USA. Do prezentovaného klubu Roxy chodím opravdu na jiné koncerty, ale nelze těmto sprostým básníkům upřít sloní paměť. ()

Cosplay (2015) (E04) 

Pobavila mě postava, která má v sobě sedmiocasého démona. Je sympatické, když má někdo pro něco vášeň a neupadne na úroveň vegetativního přežívání teplo a jídlo, jako někteří vyhořelí důchodci, nebo bezdomovci. Je legrační když se skupina převlékala, tak i holky mají hrůzostrašné tetování. Dříve to byla výsada kriminálníků a když jsem někoho takového potkal , bylo to tzv, podezřelé místo a oba účastnící nezáměrného setkání se snažili rychle odklidit.Názory se vyjadřovaly jen oblečením. Dnes podle sociologů proběhla tzv. socializace těla a názory se vyjadřují přeměňováním vlastního těla. Změnu spustili banky, protože změnou myšlení společnosti již klientům potetovaný zaměstnanec banky nevadil a potetovaní lidé najednou snadno získávali práci. Subkulturu mládeže lidé opustí do 25 let veku což se potvrdilo i v tomto dokumentu. ()

Motorkáři (2015) (E05) 

S těmito dárci orgánů se jako cyklista stále míjím. Ale celkový obrázek o této subkultuře jsem si z dokumentu udělal a dokonce se pobavil. Dávám průměr 52%. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Také občas jezdím na Rainbow a myslím, že v tomto omezeném formátu se podstata podařila vystihnout. Myslím že v tomto seriálu bude tento díl pro diváky nejméně známý, protože na akcích Rainbow se nesmí fotit ani filmovat a propagace táborů je jen mezi členy komunity, aby nepřicházeli "čumilové". ()

Skinheads (2015) (E07) 

Pěkně znázorněná tato subkultura mládeže. Tyto subkultury většinou lidé opouští v 25 letech, výjimečně vydrží do čtyřiceti. Skinheads má zajímavou historii viz výborná knížka, kterou mají v každé knihovně Subkultury mládeže. ()

Tuning (2015) (E09) 

Pro mě utrpení sledovat z důvodu, že motoristy nemám rád všeobecně. O této subkultuře toho je známo celkem dost. ()

Meatheads (2015) (E10) 

To jsem tedy netušil, chodíce jako běžec a fotbalista do fitka posilovat jednou až dvakrát týdne vazy , kosti, chrupavky, že jsem také Meatheads. Z dokumentu jsem nepochopil o co tedy jde. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Přiznám se že poprvé jsem se se slovem hipster vážněji setkal na kajacích s Poláky v Polsku na překrásně klikaticí se říčce Wieprže tekoucí do Baltu, když mi mladá polská kamarádka řekla, že moje děravé boty jsou "hipsterské". Hned potom jsem si zjistil, že hipsteři jsou prý bohatí lidé, kteří bohatství na sobě nedávají znát a žijí si po svém. Přesto jsem se musel po začátku sledování tohoto dokumentu musel podívat do Wikipedie, kdo to ti "hipsteři" vlastně jsou. Je zde: "Jedná se o osobu ve věkovém rozpětí dvacátníků a třicátníků, která si zakládá na tom, že je nezávislá v myšlení, odívání i případné tvorbě. Často přejímá nejnovější trendy v hudbě, módě i dalších kulturních aspektech. Díky tomu je tato subkultura názorově i vzhledově konzistentní.". jako nejvýstižnější a nejvtipnější vysvětlení povahy hipsterů považuji slova mladíka hned v úvodu: "Já nevím co to je dneska hipster. Hipster je člověk , který volí Karla Švancenberka, nebo chodí do Krymský jako? Kdo nosí kšandy a plnovous? To jsou takový schéma, klišé, z kterýma já nechci nic mít". Mimochodem do Krymské ulice v Praze na hranici vznešených Vinohrad a dělnických Vršovic za kulturou chodím také. ()

Goths (2015) (E12) 

Sympaticky hudební subkultura, na festivalech obdivuji toto vkusné oblečení. Zdá se mi , že u nás trochu zestárli, zatímco v zahraničí jako Německu jezdí za hudbou mnohem mladší. ()

Straight edge (2015) (E13) 

O této subkultuře moc lidí neví, snad se mnou budou ostatní souhlasit. Zdáli se mi dost komplikovaní, tajemní a chybělo mi od nich vysvětlení proč to a ono vůbec dělají. Připomínali mi vyléčené, dočasně abstinující alkoholiky. Pivo mi také nechutná a nevyhledávám ho, ale když je vhodná příležitost , nejsem žádný zradikalizovaný fanatik si ho nedat. S kouřením a drogami se shodneme. ()

Hackeři (2015) (E14) 

Zvláštní svérázná introvertní bezemoční komunita. Znám je ze svých výjezdů s Matfyzem. Je to poznat na jejich obličejích. myslím že se to povedlo zachytit výborně. ()

Thrash metal (2015) (E15) 

Také částečně do této subkultury patřím a je to hodně zjednodušená karikatura. ()

Reklama

Reklama