Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Sfinkter k tomuto seriálu (17)

Kmeny (2015) 

Zhlédnuto všech 16 dílů, za iniciativu a námět musím hodnotit vysoko - to, že se u většiny dílů nedokázalo nic předat, je věc druhá a je již věcí samotných režisérů. Prvotní myšlenka je však výborná. Osobně bych doporučil dotočit i sérii "Ultrakmeny" - namátkově díly Prostitutky, Gay pornoherci, Nájemní vrazi, Feťáci, Sektáři, Sodomité a Nekrofilové. ()

Punk (2015) (E01) 

Pro mě osobně nejvíce nostalgický díl, respekt pro Petra Hoška. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Asi nejlépe zachycený díl, primitivismus protagonistů je však odstrašující. ()

Rap (2015) (E03) 

Více než přiblížení českého rapu sledujeme všední život praotce Oriona. Mně to vyhovovalo, i když díl o rapové subkultuře by měl asi vypadat jinak. ()

Cosplay (2015) (E04) 

Režijně jeden z nejpovedenějších Kmenů, protože divák získá opravdu obrázek o komunitě cosplayerů. Nemohu však hodnotit výše než za tři hvězdy, protože se - ač milovník filmu - nemohu ztotožnit s tak infantilní zábavou, jakou cosplay představuje. ()

Motorkáři (2015) (E05) 

Více bych uvítal zaměření na jednu motorkářskou skupinu, nejlépe na určitý "gang", protože to je ta pravá subkultura. Tento díl vyznívá tak, jako kdyby se natočil dokument o truckerech - řidičích kamiónů, a já bych půlku času vyplnil rozhovorem s řidičem zásobovacího vozu Kauflandu. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Komunita Rainbow je sympatická a svým způsobem jí závidím pozitivní pohled na svět, který jsem už dávno ztratil. ()

Skinheads (2015) (E07) 

Pro ty, kteří si pletou skins s nácky. ()

Tattoo (2015) (E08) 

Spíše jeden z lepších dílů, škoda jen, že prezentovaná tetování spíše diváka odpuzují - v podstatě nic, co protagonisté na kůži měli, bych opravdu nechtěl. ()

Tuning (2015) (E09) 

Ta nechutná hudba to celé posílá do kopru. ()

Meatheads (2015) (E10) 

Opět jeden z nepovedených dílů, zcela nereprezentující danou oblast lidí z námětu. ()

Hipsteři (2015) (E11) 

Myslím si, že nikdo netuší, o čem tento díl a celá hipsterská "komunita" vlastně je. Pokud se hipsteři obléknou stejně jako většinová společnost, nikdo je od ostatních nerozezná i kdybychom je poslouchali dva dny vkuse. Punkáče poznáte po pěti větách, i kdyby měl montérky. A to je ten zásadní obraz hipstera - "punker" zvenku, ale uvnitř nezajímavý vágní myšlenkový normcore. Nicméně Řezník to vystihl přesně:https://www.youtube.com/watch?v=GkmePAcaJCU. ()

Goths (2015) (E12) 

Další subkultura, kterou jsem nikdy nepochopil, nicméně není mi nesympatická. ()

Straight edge (2015) (E13) 

Zajímavý směr, ve kterém však nikdo dlouhodobě nevydrží. ()

Hackeři (2015) (E14) 

Hlavní protagonista to pojmenoval již ze začátku zcela přesně - extrémní kutilství. A tak se také měl jmenovat tento díl. Souhlasím s principem, který zde napsal pools, nicméně toto nejsou lidé, kteří posunují hranice a objevují nepoznané - pouze kopírují a snaží se chápat principy, které už před nimi dávno někdo objevil - Tesla svůj transformátor sestrojil na konci 19. století, v roce 2016 si s ním hrají (spíše s jeho zmenšeninou, protože Tesla stavěl extrémně velké cívky) "intelektuálové" ve světě ignorantů, proto to vyznívá "cool". Nicméně pravý hacker byl v tomto případě Tesla, toto jsou jen zvědavé děti, které v zásadě nic nedokázaly. A pokud dokáží, jistě se nebudou ostýchat svůj objev publikovat - k tomu však zcela jistě nikdy nedojde. Nicméně díl je relativně zábavný a svým způsobem celý čas baví. ()

Thrash metal (2015) (E15) 

Jakákoliv režisérská invence není vidět. Nejlepší je posledních 10 sekund. ()

Graffiti (2015) (E16) 

Výlety do metra beru, zbytek balast - tagování po fasádách je opravdu "nádhera". Díl má být nabušený, místo toho sledujeme odvar Vorlova Gymplu. ()

Reklama

Reklama