Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Lanark k tomuto seriálu (8)

Punk (2015) (E01) 

...je to bohužel tak, je po všem...no future s konečnou platností vstoupilo do přítomné reality...aspoň ten Čezi potěšil.. ()

Hooligans (2015) (E02) 

Hooligans byla prostě vždy hodně uzavřená skupina, kdy natočit o ní nějakej smysluplnej dokument se podařilo myslím jen jednou. Chápu, že zde chybí jakýkoliv rozhovory (třeba s partičkou z autobusu si ani moc nedokážu představit, že by to vůbec šlo). Vlastně jsem čím dál tím víc přesvědčen, že za to, že tenhle dokument stojí za prd můžou víc lidi před kamerou, než za. Kde nic není, ani rozhodčí nebere... Na autora tak padá pouze vina za to, že si nedokázal vybrat nějakej zajímavější "materiál". ()

Rap (2015) (E03) 

Rap zatím vyčnívá nad předchozími kmeny díky tomu, že Bláhovec má jasno co a proč chce točit. Jeho způsob nezaujatého pozorování se od Show! nezměnil, ale tady mi to sedlo víc. Ví, že obsáhnout subkulturu za půl hodiny nejde, jelikož o to, co do ní patří, kdo je na vzestupu a kdo na ústupu, se samotní její členové dokážou hádat hodiny, měsíce i roky. A že si vybral PSH mi přijde logický, jelikož jsou to kořeny tohoto kmene u nás a kdokoliv, kdo se stane jeho členem, chtě nechtě musí kořeny přeseknout a nebo z nich čerpat sílu. Škoda, že tolik lidí zde podle komentářů vztahuje hodnocení podle své sympatie/averze k samotné subkultuře a ne k tomu, co se snaží samotný dokument sdělit. Orion už to má na háku, sám to říká veřejně minimálně už od Český rapubliky. Nevím, proč tu mají všichni jako mantru, že hip hop dělaj drsný negři. Historie českýho (středo-východo evropskýho) rapu je jiná, stačí si poslechnout nějaký alba z devadesátých let a všechno je to jasný. To, že nastupující generace to vidí jinak a dělá to jinak, za to přeci ale PSH ani Bigboss nemůžou. Oni jsou prostě sví a za tu kupu práce co mají za sebou si respekt zaslouží. A o to přece v tomhle kmenu hodně jde, nebo ne? ()

Cosplay (2015) (E04) 

Takový ten "pravý" dokument. Místo kmenů spíš samotná rozvětvená koruna. Plody nasbírány a naservírovány pod nos, tak jak to mají diváci rádi. Zlatá střední cesta. Zároveň ale nemám pocit, že bych si odnesl více, než z předchozích dílů. ()

Rainbow (2015) (E06) 

Kmeny se zvedají z popela. Teprve před tímto dílem jsem se dozvěděl, že režiséři si subkultury nevybírali sami, ale byly jim přidělovány. Automaticky jsem si z toho udělal jasný závěr, proč předchozí díly byly až na jednu výjimku tak slabé a že další Kmeny ztěží vybočí z nějakého průměru. Proto mne Jan Látal se svými duhovými dětmi dost překvapil. Jeho výběr pražského protagonisty považuju za jeden z nejšílenějších a zároveň nejpovedenějších v celé sérii. Mohlo to dopadnout příšerně, ale místo toho to dopadlo skvěle. Stejně tak všechna čest kameramanovi, krásné obrazy vystihující atmosféru všude tam, kde slova by prostě nestačila nebo by byla zavádějící. ()

Tuning (2015) (E09) 

Škoda, JQr tentokrát zůstal na půl cesty. Možná by pro inspiraci bylo lepší zvolit nějakého futuristu, než hyperrealistického Pištěka. Je to přesně tak, jak říká Starosta v dokumentu. Nejdřív musíš zajistit, aby to zatáčelo, brzdilo a vůbec jezdilo a pak do toho teprve dáš nějakej pořádnej motor. JQr už bohužel v téhle stopáži nestihl namontovat ten motor. ()

Meatheads (2015) (E10) 

Staré, otřepané, ale stále platné přísloví: Když dva dělají totéž, není to totéž. U Rainbow, Tetování i Skinheads byly zpomalené či dlouhé záběry dokreslením atmosféry dění, popřípadě zdůrazňovaly důležitý detail. Měly pro svou existenci důvod, který se neskrýval v jejich délce, ale v jejich náplni. Hátle možná namítne, že přeci Pavla Kladivová říká, že výživa dělá 80% úspěchu, nicméně tím asi myslí něco trochu jiného, než abychom sledovali koše plné vajíček a krabičky s kašičkama. Hátle má přesně opačný problém než měly první díly Kmenů. Umí si vybrat dobré lidi, ale neumí je dostat do filmu. Bohužel. ()

Straight edge (2015) (E13) 

Po tomto díle je definitivně jasné, že samotné Kmeny se staly subkulturou. Bohužel takovou, které nerozumí už vůbec nikdo. Vladimír 518 je prostě moc rychlej a eklektickej. U nějakých projektů je to jen dobře. U knižní podoby Kmenů to taky nevadilo, kniha snese mnohé, ale u filmu je to průšvih. Koncept rozhovoru tvůrců a aktérů ve kterém se domluví na tom, že o ničem nebudou diskutovat? Wtf? Nicméně Abrahámovu znouzecnost v podobě roadmovie straight-edge trojce kvituju s nadšením a myslím, že by to mohlo mít velký potenciál na celovečerní stopáž. A to nemá být ironie ani konspirační teorie. K samotnému postoji novodobých dogmatických asketiků - dopracovat se od pozitivního otevřeného přístupu ke světu k uzavřenému dogmatickému mocenskému kultu, na to je potřeba hodně idiocie. Smekám, fakt. ()

Reklama

Reklama