Reklama

Reklama

Epizody(16)

Obsahy(1)

Kmeny, koprodukční dokumentární cyklus, mapuje současné městské subkultury. Cyklus má celkem šestnáct dílů, ve kterých představí fungování různých komunit od hipsterů, hackerů, přes hooligans až po thrash metalisty. Dokumentární série Kmeny, vycházející ze stejnojmenné knižní předlohy z roku 2011, zavede diváky na místa, kde nejspíš ještě nikdy nebyli. Do komunit, které se svou odlišností, mnohdy patrnou na první pohled, záměrně vymezují vůči ostatním. Každý díl se snaží co nejpoutavěji a vizuálně co nejpozoruhodněji zachytit typické subkulturní aktivity, dílčí rituály. Šestnáct šestadvacetiminutových dílů natočených různými režiséry odvysílá Česká televize, ke zhlédnutí budou také na kmeny.tv. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Hadriel k tomuto seriálu (5)

Rainbow (2015) (E06) 

Hodnotí se dokument, čemuž odpovídá hodnocení vpravo. Nepřijde mi nikterak vybočující z takové standardní řady ostatních částí Kmenů, jak by se mohlo zdát podle převažujících komentářů sluníčkovejch hipíků. Tyhle moderní hipíci, seriously. To je dobře odporný. Ekologie, úcta k přírodě a k ostatním lidem a tvorům, je samozřejmě důležitá a schvaluju jí, ale tohle je úplně mimo. A že se takhle žilo dřív, že tak žily pohani? Ne. Vždycky byly nějaká pravidla v komunitách. Takže bejt Rainbow znamená válet se ve sračkách venku, bejt vegetarián nebo ideálně vegan, nic nedělat, chodit nahej a objímat se s cizíma lidma? Hlásat jak nic nepotřebujete, nic moderního, peníze, služby. A pak to stejně využívat a používat? Čistý pokrytectví, který prostě nevidí. Zlatý hipíci. Je daleko lepší se prostě sjet a takový stavy sem tam zažít, než tohle dělat celej život. Sluníčkový pohodářství a extrémní humanismus bude smrt západního světa. ()

Tattoo (2015) (E08) 

Líbí se mi, že se mladá generace filmařů zaměřuje i na vizuální část a využití moderních technologií. Jen to vyvážení se scénářem je stále důležité. ()

Meatheads (2015) (E10) 

Tak prázdnej dokument už jsem dlouho neviděl. Za půl hodinu se nedovíš vůbec nic. Proč to dělají, co je k tomu přivedlo, jak to ovlivnilo jejich život, jak vypadá jejich den, co dělají jiného. Ani lidsky ti je nijak nepřiblíží, je to hrozně odtažitý. 26 minut záběrů na to jak posilujou nebo žerou nějaký kaše. V kulturistice je důležité, aby ta postava byla pořád hezká. Jo a proto jsou dva hlavní protagonisti taký zrůdy... ()

Thrash metal (2015) (E15) odpad!

Měl jsem za to, že to má být dokument o subkultuře Trash Metalu. Ale je to spíš nepovedené promo dvou white-trash kapel. Slušně mimo.. ()

Graffiti (2015) (E16) 

Opět zcestné záběry jak z nějakého artu a ne z dokumentu. Naštěstí poslední třetina s akcí v metru to alespoň trochu zachraňuje. Ty první tagerský výrostci, to je hrozná tragédie. Kámo, frajer, frajerka, milion zcestných vulgarismů (vulgarismy jsou skvělé, ale musí být chytře použité). Trapný dětský tag (to pro mě není graffiti, to je čistá stupidita) a velká ramena dokud se nic neděje. Odpad společnosti. Graffiti u tunelu a v metru už slušné a je to znát i podle obsahu rozhovorů nebo určité "profesionality a respektu" v případě metra. ()

Reklama

Reklama