Reklama

Reklama

Píše se rok 1984. Britskou premiérkou je Margaret Thatcherová, přezdívaná Železná lady. Za dob její vlády vrcholí v zemi nepokoje horníků. Během Gay Pride v Londýně se skupina aktivistů rozhodne pomoci jejich rodinám a uspořádají pro ně sbírku. Odborový svaz horníků se ale zdráhá jejich pomoc přijmout. Důvod je prostý. Neradi by čelili obvinění, že hornický svaz otevřeně sympatizuje s gay hnutím. Aktivisté se ale rozhodnou jejich rozhodnutí ignorovat a vydají se přímo do menší vesnice ve Wallesu, kde hodlají předat výtěžek přímo rodinám. A tím začíná mimořádný příběh dvou odlišných komunit, který nakonec vyústí v překvapivé partnerství. (Film Europe)

(více)

Videa (17)

Trailer 1

Recenze (184)

Handle 

všechny recenze uživatele

Je to přesně mezi 3-4*, ale nakonec spíš tři... Pride je takový ten typ filmu, který se tváří "podle skutečné události", ale nemusíte být ani znalci události, abyste z toho jasně nevycítili, že je to silně přitažené za vlasy... :) Opravdu mi to v mnoha momentech připadalo na míle vzdálené realitě, každopádně, že je to příjemný film se sympatickými hereckými výkony a plyne jako voda, o tom žádná. Celkový dojem tedy určitě fajn, ačkoli přesah to mohlo mít větší. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Tri hviezdičky sú maximom, ktoré som ochotný dať filmu, ktorý sa údajne opiera o skutočné udalosti, ale podľa môjho názoru príliš voľne. Už samotný koncept akcie "gayovia a lesby pomáhajú baníkom" je príliš riskantný na uveriteľnú realizáciu a režisér spravil príliš málo na to, aby sa rizikám vyhol. Pamätám si dobre na stávkové hnutia za vlády železnej lady aj na razanciu, s akou ich potláčala. O akcii spomínanej vo filme som pochopiteľne nikdy nepočul. Vychvaľované skladby som naopak počul mnohokrát, ale netuším, prečo by som mal film hodnotiť vyššie, ak v ňom zaznie niekoľko mojich obľúbených skladieb. Rovnako netuším, prečo je medzi žánrami filmu uvedená komédia. A na záver netuším, prečo toľko vypisujem o filme, na ktorý si o dva týždne možno ani nespomeniem. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Zajimavy namet, celkem dobre zpracovany, sluselo by ovsem film prostrihat, zbytecne dlouhy a misty deji dochazi dech. Osobne moc nemusim filmy, kde je velmi tenka hranice mezi dramatem a komedii, zde mi to ale tolik nevadilo, nebot se britskemu humoru pramalo smeji. Vetsina postav celkem sympatickych, coz vzhledem k nametu dokaze prekvapit. Herecke vykony nijak mimoradne, ale dobre, nejvice se mi libil Paddy Considine. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Toto presne očakávam od britskej dramédie. Chvíľu smútok a hneď zas na to vtip. Fantastická atmosféra a hudba. Naozaj zaujímavý príbeh podľa skutočnej udalosti. Kopec známych, ale aj menej známych hercov, ktorí hrali výborne. Bill Nighy a Imelda Staunton boli jedineční a poprosím viac skvelých rolí pre Georga MacKaya. Bavila som sa výborne. ()

evulienka3 

všechny recenze uživatele

Okrem výbornej nálady mi tento film dal ešte aj nádej. Nádej, že aj to naše nezmyselné referendum zostane len akýmsi výkrikom do prázdna a že tak, ako u ľudí v Británii pred 30 rokmi zvíťazil zdravý rozum, tomu tak bude aj u nás. Síce je to o niečom inom, ale základ je rovnaký. Teda odložiť to zabehané a pohodlné čierno-biele videnie a skúsiť sa na chvíľu na svet a ľudí okolo seba dívať ružovými či v tomto prípade dúhovými okuliarmi. Napriek tomu, že si uvedomujem, že Pride nie je úplne dokonalý film a dalo by sa mu, kdečo vyčítať, v zmysle myšlienky že "každá žena je v srdci lesba" a preto, že bol pre mňa neskutočne dobre padnúcim balzamom, túto kritiku prenechám "povolanejším znalcom" filmu a histórie, ktorých je na tejto stránke neúrekom a udeľujem bez mihnutia oka 5*. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (7)

  • Pieseň "For a Friend", ktorá hrá v záverečných titulkoch, bola napísaná pre reálneho Marka Ashtona. Bola zložená skupinou The Communards, ktorej členovia boli jeho kamaráti. (dwdb)
  • Napriek tomu, že je film založený na skutočnej udalosti, veľa aspektov filmu bolo kritizovaných pre ich historickú nepresnosť. (dwdb)
  • Jonathan Blake (Dominic West), jeden z prvních nakažených virem HIV v Británii (1982), odmítl léčbu AZT a stále žije v Londýně s přítelem Nigelem, se kterým se seznámil v roce 1983. (Tyrkys)

Související novinky

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (více)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (více)

Reklama

Reklama