Reklama

Reklama

Horor v Dunwichi

  • USA The Dunwich Horror (více)

Mladý amatérský student okultismu Wilbur (Dean Stockwell) z pradávného dunwichského rodu Whateleyů přijíždí na univerzitu v Arkhamu, aby prostudoval obávaný Necronomicon šíleného araba Al Zahreda. Seznamuje se s krásnou Nancy (Sandra Dee), která okamžitě propadá jeho nepopsatelnému kouzlu. Nechává se proto přemluvit a rozhodne se strávit s Wilburem víkend v jeho rodinném sídle. Proč však nemá Whateleyovi v Dunwichi nikdo rád? Skrývají snad nějaké tajemství? Snímek je velmi volnou adaptací stejnojmenné povídky H.P. Lovecrafta a zároveň jedním z mála filmů, které se pokusily převést plíživou atmosféru bezmoci a neznámé hrůzy na stříbrná plátna. (TobRieper)

(více)

Recenze (30)

tron 

všechny recenze uživatele

Prekvapivo dobré, atmosférické, slušne natočené a adekvátne herecky obsadené. Bál som sa, že to bude béčko, ale vlastne ide o áčkarský horor podľa Lovecrafta, ktorý jemne zostarol, ale každopádne ma výsledok príjemne zaskočil. Možno o to viac, že som v úvodných titulkoch uvidel meno producenta Rogera Cormana (ktorý zrovna výborné filmové zážitky neponúkal, česť výnimkám) a bál som sa, aká žumpa ma čaká. Na snímke je poznať, že vznikla v 70. rokoch, čo bolo desaťročie možno najzásadnejšie pre filmový horor. S Lovecraftovou poviedkou každopádne nevidím veľa súvislostí. ()

obitus 

všechny recenze uživatele

Lovecraftovsky horror z produkce slavne spolecnosti AIP zaujme na prvni pohled skvelou hudbou, ustredni tema je opravdu vyborne. Hned pote vas ovane atmosfera rannych sedmdesatych let, maleho primorskeho mestecka Dunwiche, bojiciho se predevsim zahadne rodiny Whateleyovych. A dotretice vas nejprve upoutaji, posleze znechuti a nakonec budou neskutecne stvat barevne filtry, ktere autori s pribyvajici stopazi uzivaji opravdu nezridka. Sice se tak vyhnou uplnemu odhaleni vzhledu prastarych (snad to pisu dobre a lovecraftovci mezi nami mi neuriznou hlavu), ale stale castejsi intenzivni blikani silenych barev, dominuje ruzova a fialova, je silne znechucujici. Film vam sice nedovoli usnout, ale prostredky, kterymi toho dosahne nejsou zrovna idealni. Za zminku urcite jeste stoji uhrancivy Dean Stockwell v hlavni muzske roli. A pak jeste ty blikajici barvy. Samozrejmne. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, velká nuda. Celou dobu se téměř nic neděje, všechno hororvý, co tu je, by se dalo shrnout do tří minut a ještě se to zmůže jen na nějaká rádoby strašidelný zaklínání a i těch celkem mírných 90 minut bylo k nevydržení ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Lovecraftovy povídky jsou opravdu děsivé, a tak jsem čekal poněkud více temnoty. Na druhou stranu povídkám tohoto spisovatele se příliš ve filmu nedaří (kromě majstrštyků od S.Gordona). Určité momenty nejsou špatné - rituální začátek, prastarý dům, nepojmenovatelné zlo ve vzduchu a vcelku atmosferická hudba. Efekty jsou mizerné, a proto nejlepší scény jsou ty s náznakem. Útoky v lese připomenou ještě v té době nenatočený Evil Dead (1981). Není to úplný propadák, avšak řada horrorů 60.let je mnohem strašidelnějších, především britských (ale třeba i americký Rosemary má děťátko z r. 1968). D.Stockwell je nesympatický, ale na opravdového padoucha nedostačující. Takoví Ch.Lee či V.Price by byli jiná káva. Jeden z těch filmů, na nichž citelně zahlodal zub času... ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Ako okultný/pohanský horor viac než dobré, ako Lovecraft slabota. Ale atmosféru to má podarenú, i keď psychedelické je to miestami až príliš. A Yog Sothoth je veľkým sklamaním, staršie Die, Monster, Die! malo lovecraftovejšie monštrum. ()

666teen 

všechny recenze uživatele

Takhle to dopadne, když se na veskrze temnou předlohu vrhne banda zfetovanejch hipíků. Po slibném začátku začne kolem dvacáté minuty nabíhat trip v pastelových barvičkách. Blik. Růžová. Blik. Modroučká. Blik, blik. A frekvence s postupujícím dějem houstne. Já si nic nevzal, takže mi duhový stroboskop nedělá úplně dobře. Uf. Tohle zpracování se k HPL hodí asi jako k bejkovi vemeno. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Velmi volně převyprávěný a tradičně moderně pojatý Lovecraftův příběh stojí hlavně na třech věcech: 1) geniálně démonickém Deanu Stockwellovi, který si hlavní postavu Wilbura neskutečně užil a vtiskl ji přesně to, co potřebovala, celý film je tak vlastně o něm a vůbec to nevadí; 2) hodně dobře pojatém a ztvárněném neviditelném bestiálním monstru, docela nápadité a jak by řekl klasik – prosté, ale účinné a 3) sympatickém zjevu a vzhledu Sandry Dee. Film obecně není nijak zvlášť špatný, i na ty hrátky s barevnými filtry si člověk nakonec zvykne, za jeho největší negativum ale považuji fakt, že na rozdíl od mnoha jiných filmů (a lovecraftovských adaptací zvlášť) se u něj zpočátku výborná atmosféra čím dál více vytrácí a samotný závěr je takový nemastný neslaný (kromě Dee na obětním oltáři, samozřejmě). Za hodně povedené naopak považuji animované úvodní titulky a hlavní hudební motiv. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Obstojná temná atmosféra, svižný záver a v rámci žánru dobré herecké výkony. Nejedná sa o žiadnu genialitu, ale za pokus to stojí. ()

PKD 

všechny recenze uživatele

Hippiesácká barvotiskověpsychedelická koncentrovaná nuda s otřesnou hudbou (úvodní titule jsou fakt úlet za všechny prachy) a totálně mimózním Stockwellem (nechť odpočívá v pokoji v náručí velkého Dagona) jako ostatně i s celým zbytkem obsazení. Takto by vypadal HPL, pokud by žil v 60tkách a byl na LSD. On ale nebyl tento př., tudíž o nějaké jeho typické atmosphéře či nedej Cthulhu skutečné adaptaci 1 z jeho nejlepších prací, nemůže býti řeči. Rád bych ho již dávno vyhodil (ten film myslím:) ale na onom inkriminovaném dvd jsou i jiné lepší věci, tudíž ho mám stále. Ironie. A co dál? No, nic. Leda tak, že je to vhodný start pro HPL nováčky, aby pak při čtení mistrovy tvorby, zažili pořádný kulturní šok. ()

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Vcelku zdarilá adaptácia, ktorá sa na jednej strane pekne drží poviedky a na druhej strane si berie z Lovecrafta motív tu a tam a pretavuje to do atmosferického filmu. Nie je dokonalý. Farebné útoky "niečoho", halucinogénne scény... To mohlo byť urobené lepšie, inak. Ale na druhej strane atmosféra Dunwichu, more, pomalá gotická a Lovecraftovská atmosféra, ktorá vtiahne, krásny starý dom, more, útesy... To sa podarilo. Záver mohol byť lepší, ale zasa twist ešte pred titulkami to opäť vyvážil. Dobrý, aj keď nie dokonalý, atmosférický film. ()

Hanyou 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se to Lovecrafta nedrží až tak moc jak by mělo. A atmosféra tomu ve většině případů také dost chybí. Ač povídka se mi opravdu líbila, tak film je velmi snadno zapomenutelný, ač není úplně špatný. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Pokoušet se zfilmovat Lovecraftovy povídky a novely je něco podobného, jako chtít převést do obrazů Musilova "Muže bez vlastností". Nemít vlastnosti je stejné jako mít vlastností příliš mnoho. "Hrůza v Dunwichi" nepatří mezi Lovecraftovy vrcholné prozy, ale je dost dobrá, jen ne pro filmařinu; a hlavně ne pro tu, která se snaží různé příběhy vzájemně kombinovat, na to jsou příliš specifické. Navíc použitá technika barevných filtrů je asi stejně odpuzující jako by zřejmě byla i vrcholná počítačová animace. Film a novela tak mají společnou pouze sílu inkantace, z níž (ve správný čas a na správném místě) se hrůza rodí, přežívá a zaniká. ()

gumli 

všechny recenze uživatele

Jeden z tých lepšie urobených filmov od Lovecrafta.Ale nie verne podľa poviedky.Film je už ovplyvnený dobou doby vzniku filmu.Niektoré scény sú prevzaté od Lovecrafta,ale od hlavného zdroja sa dosť hodne líši.Na filme je vidno,.že ťaží z desivej a tajomnej atmosféry gotiky ako takej.Nie je to ani tak boj dobrá a zlá,ale skôr súboj chaosu a ľudstva ako celku.Zaujímavé je aj prepojenie klasického horroru s vlnou hippies a psychedelie.Je pravda že film vypadá dosť lacno,aj lacný bol,ale za pozretie určite stojí. ()

Koly 

všechny recenze uživatele

Určitě hodně povedená záležitost, ale kvality Lovecraftovy předlohy nedosahuje ani omylem. Barevné filtry jsou opravdu hodně otravné. Je vidět, že rozpočet nebyl neomezený, ale i tak se jedná o "Lovecraftovinu", kterou je možné zařadit do skupiny těch lepších. ()

daEmoNickY odpad!

všechny recenze uživatele

Pěkné lsd hororové efekty. Zapomenutelný slušný film, kdo zná Lovecrafta, tak jde o variaci jednoho příběhu. Na druhou stranu hlavní hrdina je "zajímavý slizák". ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Hodně zajímavý a rozporuplný film. Dal by se shodit, že se v celém filmu nic hororového nestane, že není nic ukázáno a že je to vlastně nuda. Jenže v roce 70 asi líp Lovercrafta natočit nešlo. Režisér si pomohl uhrančivým Stockwellem, zajímavým hudebním motivem a barevnými psychedelickými filtry, značícími útok zla, čímž dodal filmu působivou atmosféru. A já se dobře bavil, protože ono netušené a nepojmenované zlo je zde zajímavější než nějaká hnusná příšera. ()

arthur.22 

všechny recenze uživatele

Pokud je tohle "jedna z nejvydařenějších adaptací Lovecraftova díla", do dalších se určitě pouštět nebudu. Úvodní znělka vypadá celkem nadějně, pak ale přijde nuda, která úspěšně vydrží až do konce. Kromě toho, že jako film to nestojí za nic, je tu i žánrový problém - máme zde označení horor.. a u hororu se chci bát. Při sledování Hororu v Dunwichi mne ovšem jímala hrůza pouze z toho, kolikrát ještě Dean Stockwell na někoho vrhne svůj tragický "uhrančivý" pohled.. ()

sadlokan 

všechny recenze uživatele

Kdo nemá za sebou minimálně dva semestry na Miskatonic University of Arkham,tak ať to ani nezkouší pustit.Yog-Sothoth. ()

Reklama

Reklama