Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Krátce poté, co Japonci 7. prosince 1941 zaútočili na Pearl Harbor, přihlásil se tehdy třiadvacetiletý Američan Desmond Doss, tak jako mnoho jiných mladíků, do služby vlasti. Z hloubi svého přesvědčení však odmítal nosit jakoukoliv zbraň a zabíjet. Stal se zdravotníkem 307. pěšího pluku 77. pěší divize. Skutečnost, že Doss odmítal zbraň, se nesetkávala s pochopením u jeho spolubojovníků. Jen blázen by chtěl, aby mu v boji kryl záda chlapík, vyzbrojený pouze odhodláním a lékárničkou. Často musel čelit nevraživosti a útokům ostatních vojáků. Přesto, jako jediný americký voják ve 2. světové válce, bojoval v první linii neozbrojený. V březnu 1945 vypukla krvavá bitva o Okinawu. Dossova rota měla za úkol dobýt 120 metrů vysoký útes. Když vojáci vyšplhali s pomocí lan na vrchol, dostali se do těžké dělostřelecké, minometné a kulometné palby. Vojín Doss se odmítl ukrýt a zůstal uprostřed krvavého pekla. Snášel jednoho zraněného po druhém z útesu do bezpečí. Během vyčerpávajících 12 hodin, za stálého ostřelování, zachránil životy 75 mužů... (Bioscop)

(více)

Recenze (1 192)

enter. 

všechny recenze uživatele

Skvělý film. Jasně, je to americký patriotický film, kde jsou amíci ti nejhodnější a nejstatečnější ze všech, ale i kdyby byl film jen z 15% pravdivý, tak rozhodně stojí za zhlédnutí. Díky filmu se Desmond Doss dostane do paměti mladých lidí, kteří snad dokáží ocenit jeho statečnost a nebude tak lehce zapomenut jako jiní vojenští hrdinové. ()

v.indruchova 

všechny recenze uživatele

Tomuhle filmu se nedá moc vytknout, snad jen ten začátek "trochu z rychlit." Zbytečně se to táhlo a člověk se dokonce "těšil na bitvu". Opravdu realistický pohled na válku, tohle by měli všichni čerstvě dospělí vidět ať si uvědomí, jaká je realita, a jaké máme štěstí, že nemusíme válčit. Zajímavý komentář: Enšpígl. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Gibson potvrdzuje svoje režisérske kvality. Výborný vojnový film po všetkých stránkach, hlavne prvá polovica je svojím poňatím kvalitne pripravenou pôdou pred vojnovým masakrom. Garfield v hlavnej úlohe a pre mňa aj Vaugh v dôležitej vedľajšej úlohe podávajú znamenité herecké výkony. Zaslúžene vysoké hodnotenia. 80%. ()

jojto 

všechny recenze uživatele

Tak to už je fakt moc. Brutálnosť preklopená na ľudkosť a nezištnú pomoc. Strašný miš maš akcie a blbých kecov. Prežitie pešiaka v boji je 5 minút a bez zbrane asi 20 sekúnd. Toto americký divák (možno aj iný) nevie a propaganda robí svoje. To fakt nestačí natočiť vojnový film plný akcie a nepliesť do toho blbečka, hrdinu, z ktorého sa idú všetci pototo? Absolútne nereálne, klišoidné a založené doslova na brutálnosti záberov. ()

Kushina 

všechny recenze uživatele

Musím říct, že tento film ve vás zanechá snad každý pocit který museli vojáci prožívat. Nádherně scénaristicky, režijně i herecky propracované do nejmenších detailů. Klobouk dolů přede všemi. Za mě jeden z nejlepších filmů o válce. 90% ()

Jaryktichy 

všechny recenze uživatele

„Hollywoodská špička na kterou jsem si šlápl bosou nohou a propíchla mi chodidlo“. „Vždy jak se podívám na zjizvenou nohu vzpomenu si na film Hacksaw Ridge". Válečný film který jsem si užil jak nikdy ! Velice důležitý začátek filmu který mě přivedl do obrazu. Dále už to byla "překrásná záležitost". Válka s Japonci to je prostě vzrůšo a hlavně spousta AKCE. Vojáci přicházeli o nohy, ruce měly popáleniny a jeden mladík zachraňoval co mu nohy stačily. Některé záběry jak stateční muži trpí byly nesnesitelné. Tento film vás pohltí svým dějem a už vás nebude chtít pustit !!!! ()

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh Desmonda Dosse - jediného amerického vojáka, který, přestože odmítl nosit zbraň, bojoval v první linii jako zdravotník a v bitvě o Okinawu zachránil životy mnoha vojáků. Film a jeho příběh prochází postupně třemi částmi, které jsou velmi různorodé. První představuje Desmondův život v malém městě a období, kdy se zamiluje do krásné dívky a je proložena jeho vzpomínkami na dětství, kde se rodilo jeho přesvědčení nezabíjet. Převládá v ní romantická, milá a naivní atmosféra, která představuje silný kontrast s masakrem, který později Desmond zažije na bojišti. Předtím však ještě prochází výcvikovým střediskem, kde je terčem šikany a posměchu ostatních vojáků i nadřízených a snaží se prosadit svá práva. Potom tedy následuje ta část, kdy Dossova jednotka bojuje o území nad skalním převisem - a to je fakt mazec. Mel Gibson, jak je jeho zvykem, předkládá naturalistickou vizuální podívanou na vysoké řemeslné úrovni, při níž se tají dech. U podobných žánrovek americké produkce, s Melem Gibsonem na režisérské židli zvlašť, se dá očekávat dávka patosu a vlastenecké projevy a Hicksaw Ridge není vyjímkou. Gibson ale vše vyladil do rozumné míry, která snímku neublížila, ale prospěla. První romantická půlhodinka mohla být trošku očesanější, i když pohled na krásnou tvářičku Teresy Palmer se neomrzí. V části výcvikové nechyběl typický velitel "drsňák", což je dosti obehraná písnička, ale ta bojová část neměla chybu. Skvělý příběh o neobyčejném člověku. 80%. ()

kolly13 

všechny recenze uživatele

Bravurní technika filmu, scénáře, vystavění příběhu, obsazení a kompozice napětí. Nebýt mírné neuvěřitelnosti a přehnaném tlaku na zbožštění Desse, je to snad dokonalé. ()

Franki69 

všechny recenze uživatele

Andrew Garfield , Vince Vaughn, Sam Worthington a Hugo Weaving dostali pod režií Mela Gibsona mimořádnou příležitost v autentickém příběhu z druhé světové války. A nezahodili ji. Děj filmu líčí příběh Desmoda Dosse (Garfield), křesťansky věřícího mladého chlapce, který narukuje do americké armády, i přesto, že nechce vzít do ruky zbraň. A i tak si v bojích o Okinawu, za své odhodlání zachraňovat lidské životy, vyslouží nejvyšší americké válečné vyznamenání za statečnost. Film je vynikající a pro nepřipravené. Druhá polovina je značně krvavá – leccos naznačí první záběry. Jsem moc rád, že mi tenhle film neutekl. Není od věci si tu a tam připomenout, že události světových dějin prožívali obyčejní lidé, vtažení do strašlivých událostí. Bez rozpaků a rád dávám 90%. ()

brasek 

všechny recenze uživatele

Po vizuálnej stránke pekná práca, ale osobne absolútne nemám rád filmy, ktoré začínajú s pár obrázkami a hneď..."o 16 rokov nazad" a po 10 minútach, že..."o 15 rokov neskôr". Myslím, si že mnoho divákov osloví aspoň nejaká časť príbehu, ja však patrím k tým zvyšným, ktorých snímok príbehom a vyrozprávaním nezaujal. ()

0kozel 

všechny recenze uživatele

Když jsem si přečetl o čem má film být tak jsem si nebyl jistý, že mě bude bavit. Takže jsem od něj nic moc nečekal, ale po shlédnutí musím napsat, že to je opravdu dobrý film, který na mě opravdu hodně zapůsobil a po jeho skončení jsem o něm ještě dlouho přemýšlel, což se mi u moc filmů nestává. Válka je zde zachycena velmi brutálně a asi realisticky (to mohou posoudit pouze pamětníci). Desmondovy činy kdy se napokraji fyzických a psychických sil znovu a znovu vrací do toho pekla pro raněné vojáky se dají nazvat opravdovým hrdinstvím. Pokud by to nebylo založeno na skutečné události asi bych to označil od tvůrců filmu za přehnané, že to přece není možné. Zážitek z filmu umocňují závěrečné výpovědi pamětníků. Opravdu silný zážitek a dobrý film. Jediná slabina filmu je pro mě název, který jsem si nemohl zapamatovat.:) ()

Skylwalker42 

všechny recenze uživatele

Gibson je dobrý režisér a dokáže na sebe upoutat pozornost. Sice trochu dlouhá stopáž, ale pokud máte rádi dobře zfilmované válečné scény, tak je to ta pravá volba. A emoční finále je také na místě. ()

Astonko 

všechny recenze uživatele

Ďaľší vynikajúco sfilmovaný príbeh podľa dôležitých skutočných udalostí, o ktorom sa neučí. Nervydrásajúca vojnová atmosféra vytvorená najmä výbornou réžiou bola pre mňa vrcholom filmu, no bavili ma aj aspekty osobného života Dossa, hlavne vďaka dobre a vtipne napísaným dialógom medzi Dossom a jeho priateľkou 9/10 ()

Barbuchaa 

všechny recenze uživatele

Tento film pokračoval v Gibsonově touze ukázat co nejvíce krve spojené s obětováním se Bohu. Možná to může fungovat pro USA, ale v naší ateistické zemičce nevím...nevím. První polovinu sledujeme Andrewa Garfielda, který vypadá, jako by cihlou dostal on a ne jeho bratr. Jen tak se dá vysvětlit nelogické chování, přihlouplý výraz a naprosto nicneříkající hodina a půl. V druhé polovině filmu pak sledujeme nelogické chování prakticky všech postav, u kterých nedokážeme pochopit jejich důvody k tak hloupému chování. Spousta věcí tam nedává smysl a patetické gesta realistickému pohledu na válku moc nepřidávají. Naprosto přes čáru jsou pak scény, kdy se hlavní hrdina schová pod mrtvolu, ale nepřítel je tak hloupý, že propíchne jen horní mrtvolu (přesně tak to totiž funguje, když se schovávám , tak si lehám nahoru na mrtvolu která mě má schovat) a v dalším záběru můžeme vidět jak hlavní hrdinu táhne kabát se zraněným vojákem, který přes všechny hrboly jede po dokonale rovné cestičce a tak může bez větších problému mířit a zastřelit všechny. Odkopávání a pohazování granáty jako by to byly žonglérské míčky už je jen třešničkou na dortu. Naprosto nerealisticé a nelogické zachraňování vojáků v druhé polovině filmu je výsměchem hrdinskému skutku, o kterém tento film má být . Film se ohání tím, že je dle skutečné události, ale i Hanební pancharti mi přišli věrnější historii. ()

rigby 

všechny recenze uživatele

Musel jsem chvílemi překousnout skutečnost, že autor se vyžívá v drastických a krvavých scénách a záběrech. Mnohdy zbytečných, jak se potvrdilo i v tomto filmu. Nicméně na druhou stranu jsem po delší době viděl koukatelný válečný film. Zejména bojová vřava byla zachycena velmi realisticky a pro diváka poutavě. Také dojemné scény okolo byly ještě na hranici snesitelnosti, včetně úvodního milostného vzplanutí, které posléze ustoupilo do pozadí. Ale za mě jinak velmi povedená záležitost. ()

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Mel Gibson se vrací do války

Mel Gibson se vrací do války

01.05.2018

Určitě si pamatujete, jak Mel Gibson před dvanácti lety upadl v hollywoodskou nemilost. Jeho kariéra byla 10 let prakticky v limbu, v roce 2016 ale natočil Hacksaw Ridge: Zrození hrdiny a téměř vše… (více)

89. Oscary - výsledky

89. Oscary - výsledky

27.02.2017

Letošní nejprestižnější filmové ceny byly uděleny. Americká Akademie umění a věd rozhodla o tom nejlepším, co bylo v Hollywoodu i jinde ve světě natočeno. Filmem roku se navzdory očekávání stalo… (více)

Zlaté maliny 2016

Zlaté maliny 2016

25.02.2017

Známe letošní vítěze Zlatých malin. Nejhorším snímkem se stal dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, který si odnesl i další tři Zlaté maliny za nejhorší režii,… (více)

Reklama

Reklama