Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Kuneš má sbaleno. Zdá se, že v kraji ho nemůže zdržet vůbec nic. Ale když se v ohrožení ocitne jeho dcera Johana, stává se z něj skutečný Rapl. Spolu s Lupínkem musí využít všech zákonných i nezákonných prostředků k její záchraně. (Česká televize)

Recenze (38)

SOLOM. 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

„Zazvonil zvonec a jedné pohádky je konec“…A nebo ne? Nakonec to v rámci možností vcelku dobře dopadlo a to nejen díky KGBákovi…Kuneš a Rohan to vzali do vlastních rukou a akce z říše scénáristových snů byla na světě. Co na tom, že realita by byla dost odlišná. Poslední díl první série se nesl v duchu většiny ostatních – tudíž průměrné podívané. Tak uvidíme, co přinese ta druhá… ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Celkem uspokojivé zakončení třináctidílného seriálu, i když má člověk pocit, že těch dílů mohlo být více. Avšak nakonec existují celkem obstojné seriály, i když já seriálový typ moc nejsem, u nichž téměř nekonečné řady epizod, jelikož není stále co vymýšlet, ztrácejí své kouzlo, takže - 13 epizod - proč ne? Stačí. ()

Reklama

mh.mail 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

60% — Velká očekávání občas přinesou velká zklamání. Tady to dopadlo tak nějak na plichtu. Všechny otevřené linky byly sice uzavřeny, ale dílem očekávaně (vrah Hany W.), dílem banálně (peníze, které Johana sebrala v bytě matky a jejího přítele, půjčka Lupínkovy manželky u lichváře, jugoslávská drogová mafie) a u některých se dokonce ukázalo, že jsem je za otevřené považoval snad pouze já, rozhodně nikoliv autoři (smrt pasáka v uzavřeném pokoji, role Vanessy a Lupínka v případu Hany W., autonehoda Johaniny matky a jejího přítele). Odmyslím-li si tedy to, že jsem očekával nemožné, a podívám-li se na tento díl optikou autorů, dostanu standardní díl s mírně nadstandardní akcí, který však nepřinesl žádné překvapení na závěr, vše tak nějak hladce zapadlo do sebe, prostě klasický epilog. U minulého dílu kdosi napsal, že být o pár minut delší, mohl být klidně i dílem posledním, a tváří v tvář skutečnému závěru to beru za velmi trefné. K „vypůjčení“ zabavených drog a obrácení postavy Lukáše Vaculíka o 180° bych měl asi nějaké výhrady, kdybych zrovna v neděli poprvé neviděl Purpurové řeky, kde těch nelogičností bylo mnohem víc. ()

Wysch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je mi to líto, ale stejně jako u Cirkusu závěr je prostě odfláknutej. Zaprvý chybí katarze ohledně vraha tý policajtky, kvůli který Kuneš do Krušnejch hor vůbec přijel. Odfláknuto. Že to byl přece jen nakonec Etzler, to aspoň potěšilo, protože to dodrželo alespoň základní postup detektivního / kriminálního příběhu. Zadruhý chybí pointa ve vztahu Lupínek a jeho žena, ale to se obávám, že je jen další berlička pro druhou sérii. Zatřetí chybí Kuneš a nějaká ta Kunešovina. Začtvrtý totálně zazděný Vaculík, taky další berlička pro druhou sérii. No a zapátý absolutně nedotažený vztah Kuneš | dcérka | Jitka Ježková (tedy Gregorova vdova). Celej ten závěr seriálu je jasný prostředníček pro to, aby se natočila druhá řada, a Kuneš by si ji i zasloužil, jenže teď s větší produkcí, větším rozpočtem a hlavně - HLAVNĚ - kvalitnějším scénářem. Jan Pachl je bezpochyby solidní režisér, který má cit pro severskou kameru a filtry a dokonce i střih; ke všemu obklopil výtečnýho Čermáka výtečným hereckým ansámblem, ačkoliv jsem si v prvních epizodách třeba o Příkazkým myslel svoje; a celkem dobře pracuje s klasickým postupem kriminálky, ale pokud se jedná o ústřední příběhovou linii (zde vražda Vágnerový, nebo jak se ta policajtka píše; a Etzlerův ústřední "záporák"), je Pachl slabý spisovatel, který neumí zvýraznit pointu a dovést příběh do pořádného konce. Už jsme to zažili u Cirkusu a Rapl to bohužel znovu zopakoval. Je to věčná škoda, protože Rapl je na české poměry pořád vynikající záležitost hlavně díky své severské atmosféře a překvapivě zajímavými postavami, a to i v postavě Lucase, Máchy nebo Slepice. Jenže to, co by mělo tuhle kriminálku táhnout, totiž ústřední příběh, postrádá v zásadě krizi, peripetii i katarzi. A to je, dle mě, dost velká chyba, která zbytečně Rapla shazuje. Poslední epizoda budiž nejslabší, ale jinak je Rapl výtečnej seriál a já si ho opravdu užil. ()

Silence 

všechny recenze uživatele

Poslední díl tedy dává jinak sympaticky atmosférické a v určitých mezích realistické sérii zabrat... Přeplácané, překotné a místy až směšné zakončení série, která vlastně mohla se zdviženou hlavou klidně skončit již dílem předcházejícím. Sice by zůstaly některé nezodpovězené otázky, ale to je přeci úplně normální. Místo toho je tu tenhle zbytečný přílepek, ve kterém se toho stane více, než ve všech ostatních epizodách dohromady... ()

Galerie (11)

Zajímavosti (9)

  • Nadporučík Lupínek si (Lukáš Příkazký) při vracení peněz lichváři neřekl o směnku, takže by to bylo jakoby nezaplatil. (sator)
  • Efedron, který se v příběhu objevuje, je plně syntetická droga ve formě bílého krystalického prášku. Jedná se o stimulant, je alternativou k pervitinu či efedrinu. V šedesátých letech dvacátého století byl v tehdejším SSSR klinicky testován jako antidepresivum. (sator)
  • Rohan (Alexej Pyško) poslouchá píseň z roku 1979 „Jsou špatný dny“ od skupiny Katapult. (sator)

Reklama

Reklama