Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sci-fi horor o automobilu poháněném lidskou krví. Začínající automobilová závodnice Mima má možnost jezdit s mimořádně kvalitním vozem, který však funguje na neobvyklé palivo - na lidskou krev. Jen její přítel dr. Marek si uvědomuje nebezpečí hriozící každému, kdo se zaplete s automobilkou Ferat... Režisér Juraj Herz použil jako námět filmu povídku Josefa Nesvadby "Upír po dvaceti letech". (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (239)

blackrain 

všechny recenze uživatele

Na celém filmu mě zaujalo jediné, auto, černý sporťák, o jehož výrobu se postarala Škoda a dala si záležet. Jinak jde o nevšední krimánálku s nějakou tou erotickou scénou a hudebním doprovodem Petra Hapky. Juraj Herz je sice velký mistr hororu, ale tehdejší režim mu jeho film pěkně zneškodnil. Když to vezmu kolem a kolem, v jakém filmu můžeme vidět upíři auto? O žádném jiném nevím. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

I když třeba Panna a netvor od Juraje Herze mi nesedla, tak u jeho Spalovače mrtvol jsem byl letos v transu stejně jako většina. Tady se ale rozpačitě pohybuji na rozmezí dvou až tří hvězd. Je mi líto, ale Upír z Feratu  jeden z těch filmů, na kterých je zub času v mých očích už hodně vidět a když jsem si přečetl, že bylo plno momentů vystřiženo nebo seškrtáno , ani jsem se nedivil.  Ocenit tedy lze (stejně jako u mnoha ostatních) určitě námět záhadného  auta, které je možná poháněno na lidskou krev. Trochu se mi líbila    přítomnost záhady a patrání a alespoň pár lehce stylových scén a prvků (pasáž v márnici, promítání němého filmu, krvává snová scéna) a dějový zvrat s nabídkou spolupráce. Ale ve výsledku mám pocit, že nejstrašidelnější tady byla ta svlečená Havlová, ufff.:-( ()

Reklama

Ony 

všechny recenze uživatele

Moje záliba v Herzových filmech a slabá orientace v jiných hororech vytlačují Upíra z Feratu někam do šedého průměru. Herz z něho občas vykukuje (např. stará babička na vozíčku je typicky herzovská), ale většinou mu asi cenzura hlavičku pěkně zatlačila. Příběh mě nenadchl, strachu jsem se nedočkala. Postavy jsou většinou dost jednobarevné a nezajímavé. Ale jakžtakž to drží pohromadě a nápad by byl. ()

borec999 

všechny recenze uživatele

Automobil na pohon ľudskej krvi. Veľmi by som chcel vidieť pôvodnú verziu, ktorú Herz natočil. N Nápad je totiž béčkový a na československé pomery absolútne nevídaný. Plus Herz v pár scénach dokazuje, že je kvalitný režisér a vie natočiť scény pútavo. Bohužiaľ, keďže cenzúra z filmu (horory sa komunizmu nepáčili) vyhodila všetky krvavé scény, tak vo filme ostalo hororového veľmi málo a väčšinu času sa len rieši, kedy bude môcť Menzel pozrieť pod kapotu auta a zistiť či Ferat saje krv z vodičov a zabíja alebo nie. Okrem pekne spraveného prototypu auta a Hapkovho výborného soundtracku ma nenapadá nič prečo by človek mal dnes film vidieť. Menzel nebol vhodná voľba na tento typ postavy a nepomáha ani absencia humoru: bizarný námet sa celý čas berie smrteľne vážne. Nakoniec teda slabota, ale ako som hovoril: verím, že pôvodne natočená a zamýšľaná verzia by mala svoje čaro. 35% ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tak jsem si včera po hooooooooodně dlouhé době dal zase tuhle Herzovu jízdu se závodním speciálem Vampír Ferat (Škoda 110 Supersport). Vůbec nechápu zdejší nízké hodnocení! Stoker by byl myslím nadšen a až se divím, že soudruzi dovolili aby tento film vznikl a šel do kin. Nejen že se vymyká soudobé místní tvorbě, ale skvěle doplňuje osmdesátkové filmy té doby, která se podivnými vozy jen hemží. Tady to má ale navíc punc české originality. Moc jsem si užíval Menzela, Schmida i sexy Břežkovou. Dáša byla taky fajn a celkem jsem zíral jak se dá honit po českých okrskách dvanáctsettroska se zapnutým majákem. Film by asi nebyl ale tak parádní bez jedné věci. A tou se super Hapkova hudba. Hlavně v závěrečných pasážích rallye, kdy Vampire projíždí tmou s plně rozsvícenými reflektory včetně těch přídavných na kapotě ty záběry spolu s temnoým hudebním podkresem byly opravdu až mysteriózní. Po těch letech jsem čekal u sebe jen mírné ušklíbnutí , ale nakonec zůstala velká míra spokojenosti a i obdiv k nadčasovému dílu. Mimochodem co by tomuto pohonu řekla šílení Gréta? To je ještě ekologičtější než auta na elektřinu ! Není ona Gréta také z rodiny paní Ferat? :-) !!! Já dávám rozhodně za 4 krevní konzervy ! * * * * ()

Galerie (8)

Zajímavosti (58)

  • Vůz byl skutečně ojedinělým unikátem, Pištěk navrhl tři různé karosérie, které se během natáčení prohazovaly (lze to poznat například podle různého uchycení zadního spoileru). To vše bylo naroubováno na podvozek soutěžní Škody 130. (Robbi)
  • V čase 01:10:05 je možno vidět auto s logem Hella. HELLA AUTOTECHNIK se zaměřuje na výrobu předních a zadních světel do vozidel největších světových automobilek. (pornogrind)
  • O Feratu, tedy voze, byl poměrně obsáhlý článek v tehdejším časopise MOTORistická současnost. (Robbi)

Související novinky

Zemřel Jiří Menzel

Zemřel Jiří Menzel

07.09.2020

Ve věku 82 let zemřel v sobotu večer český oscarový režisér Jiří Menzel, informaci v neděli prostřednictvím sociální sítě zveřejnila jeho manželka Olga. Světoznámý tvůrce, jenž se v posledních letech… (více)

Reklama

Reklama