Reklama

Reklama

Šovinistické prase proti feministce s chlupatýma nohama, takhle neodolatelná nabídka se nedá odmítnout. Začátkem 70. let je sexuální revoluce v plném proudu, v tomto případě dochází mezi muži a ženami ke vzácnému a oboustranně příjemnému souznění a shodě. Ovšem společenská rovnoprávnost žije často jen v představách žen. A tenis není výjimkou, spíše zářným příkladem. Bobby Riggs je ztělesněný testosteron, představuje vše mužské, proti čemu jakékoliv ženské hnutí vždy bojovalo, bojuje a bojovat bude. Bývalý tenisový šampion, gambler, floutek a velkohubý šoumen je známý větou: „Žena patří do ložnice a do kuchyně. Přesně v tomto pořadí.“ Billie Jean King je moderní žena, která jakoby do příběhu spadla z jednadvacátého století. V tom, co dělá, je výjimečná, angažuje se, prosazuje lepší podmínky v ženském tenise, řeší milostné vztahy s muži i ženami. Dva póly, které se odpuzují, až se nakonec přitáhnou. Bobby totiž v tenisové exhibici poráží ženskou světovou dvojku a zápas je posměšně nazýván „Masakrem na Den matek“. To je moment, kdy Billie Jean King zvedne hozenou rukavici a rozhodne se nakopat mu zadek. V následné monstrózní show už nejde jen o tenis, ten je pouhou zástěrkou. Rozehraje se zábavná bitva mezi mužským a ženským světem, která sice nemůže vyhrát na věky vedený střet... ale každý podařený kopanec do koulí se počítá. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (145)

Djoker 

všechny recenze uživatele

Konečně je to venku. Sakra, chlapi, ženský jsou taky lidi. Vypuštění filmu mělo dokonalé načasování. V období kampaně MeToo, která potvrzuje, že minimálně 50% žen bylo v životě znásilněno a případné finanční kompenzace jim už nepomohou, jde o pověstnou vodu na mlýn všem feministkám. Já jim samozřejmě fandím. Pokud tedy nevypadají jako Billie Jean. Není nic horšího než mužský šovinismus! ()

venison 

všechny recenze uživatele

Velké téma, ale vlažné zpracování.. Tak bych asi ve zkratce shrnula sportovní životopisné drama "Souboj pohlaví".. Čekala jsem větší dynamiku a důraz ne téma, film je spíše vleklý, průměrný a rozmělněný.. Nevím, kterou dějovou linii sledovat dříve.. Zadluženého šovinistu Riggse, coming out Billie Jean King nebo sportovní genderovou problematiku té doby vyhrocenou tenisovým zápasem.. Autoři se zaměřují na vše a na nic pořádně a proto film působí lehce odfláknutě.. Ani herecké výkony neměly moc šanci vyznít.. Obyčejný TV film, který se příliš na stříbrné plátno nehodí.. Škoda nevyužitého potenciálu.. ()

Reklama

Morholt 

všechny recenze uživatele

Až mě překvapilo, jak se mi to nelíbilo. Vůbec mi nevadilo, že zápasy působí spíš jako setkání amatérských nadšenců než jako boje elitních tenistek. Ostatně o tenis tady šlo až v druhé řadě. Ústředními motivy jsou spíše lesbický vztah, který byl tehdy víceméně tabuizovaným tématem a samozřejmě rovnoprávnost. To první bylo v pořádku a to především díky famózní Emmě Stone, které zdatně sekundovala Andrea Riseborough. To druhé byla ukázka klasického feministického vidění světa, který je rozdělen na šovinistická prasata reprezentovaná Riggsem a utiskované ženy. Vše pak korunoval zápas, kdy trénovaná profesionálka porazila víc než padesátiletého veterána, což mělo dokázat............co to vlastně mělo dokázat? Od dua Dayton-Faris jsem očekával něco víc. Závěrem bych ještě pochváli výtečnou dobovou atmosféru, ale i to je na průměr málo. 40% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Myslím, že ten snímek byl dobře pojatý především herecky, ale podařilo se skvěle ukázat i dobu, smýšlení lidí a nakonec i prezentovat hodně zajímavý nejen sportovní, ale i lidský příběh. Někdy si říkáte, jestli ty názory, které padají mužům z huby, nejsou přehnané, ale pak vám dojde, že ne, že oni to tak někteří vnímají pořád. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Battle Of The Sexes" má v mojich očiach jeden veľmi zásadný problém, ktorý ho zdržuje od toho, aby skutočne zažiaril a stal sa vynikajúcim filmom. Čo to je? Je veľmi dlhý a počas prvej hodiny filmu sa sústredí na veci, ktoré nie úplne zachytávajú jeho hlavnú pointu. Viem prečo tu tie scénky máme, rozumiem tomu, že potrebujeme dať do filmu väčšiu hĺbku, no možno sa film nemusel na niektoré scénky sústrediť tak moc. Ako napríklad na tú love story, ktorá síce je spracovaná dobre, no mám pocit, že jej je tu trošku moc. Alebo fakt, že počas prvej hodiny filmu nepozeráme na nič iné, než na životy našich hlavným protagonistov. Lenže neposúva to moc príbeh dopredu a film začína byť jemne nudný. A keď sa veci konečne začnú hýbať, tak sa aj film začne stávať zaujímavejším, no najsilnejšou časťou je podľa mňa jeho posledná polhodina, kde sa začneme sústrediť na ten dôležitý zápas, o ktorom to vlastne celé je. A zrazu je film veľmi zaujímavý a dobre sa sleduje. Len keby trošku nemal problémy s tempom vo svojej prvej polke. Čo však prvú polku pre mňa výrazne pretláča je Emma Stone. V tejto role je absolútne fantastická a myslím si, že celý čas absolútne žiari. Toto je rola, s ktorou si ju budem ešte dlho spájať a z dobrého dôvodu. Steve Carrell je tiež veľmi dobrý a dáva tejto role ten potrebný humor, ktorý z neho robí skvelú postavu. Austin Stowell, ktorý hrá Larryho Kinga je podľa mňa veľmi dobrým manželom. Myslím si, že jeho srdce je na správnom mieste a som rád, že sa k Billie Jean zachoval tak, ako sa zachoval. Nie každý muž by to urobil. Andrea Riseborough je na môj vkus málo zaujímavá. Milá postavička, no málo zaujímavých momentiek s ňou ju robia trošku zabudnuteľnou. No ešte treba spomenúť Alana Cumminga, ktorý je absolútne vynikajúci. Každú chvíľu, čo ho film sleduje je vo svojom živle a pôsobí uveriteľne. Celkovo mám pocit, že postavy filmu a ich motivácie sú zaujímavé. Jediným problémom je to, že potrebuje to všetko niekde v prvej polke prepájať a dať nám konflikt. A spôsob, ktorý využil nie je veľmi dobrý. Som rád, že som film videl raz, no nemyslím si, že by som sa k nemu niekedy vrátil. Ale myslím si, že stojí za to ho vidieť aspoň raz. Hodnotenie: B- ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Film měl premiéru na Filmovém festival Telluride 2. září 2017. (Delock)
  • Film zobrazuje i lásku Billie Jean King (Emma Stone) s Marilyn (Andrea Riseborough). To, co bylo soukromé až do roku 1981, se stalo veřejným, když Marilyn žalovala Kingovou. Kariéra Kingové byla skoro zničena a trvalo roky než se na to zapomnělo. (Delock)

Související novinky

Paul Rudd vs. dvojník

Paul Rudd vs. dvojník

13.08.2018

Paul Rudd (The Fundamentals of Caring) momentálně dobývá kina ve dvojce Ant-Mana a příští rok bychom ho měli spatřit ve čtyřce zatím nepojmenovaných Avengers. Mezitím se ale čerstvě upsal novému… (více)

Reklama

Reklama