Reklama

Reklama

Šovinistické prase proti feministce s chlupatýma nohama, takhle neodolatelná nabídka se nedá odmítnout. Začátkem 70. let je sexuální revoluce v plném proudu, v tomto případě dochází mezi muži a ženami ke vzácnému a oboustranně příjemnému souznění a shodě. Ovšem společenská rovnoprávnost žije často jen v představách žen. A tenis není výjimkou, spíše zářným příkladem. Bobby Riggs je ztělesněný testosteron, představuje vše mužské, proti čemu jakékoliv ženské hnutí vždy bojovalo, bojuje a bojovat bude. Bývalý tenisový šampion, gambler, floutek a velkohubý šoumen je známý větou: „Žena patří do ložnice a do kuchyně. Přesně v tomto pořadí.“ Billie Jean King je moderní žena, která jakoby do příběhu spadla z jednadvacátého století. V tom, co dělá, je výjimečná, angažuje se, prosazuje lepší podmínky v ženském tenise, řeší milostné vztahy s muži i ženami. Dva póly, které se odpuzují, až se nakonec přitáhnou. Bobby totiž v tenisové exhibici poráží ženskou světovou dvojku a zápas je posměšně nazýván „Masakrem na Den matek“. To je moment, kdy Billie Jean King zvedne hozenou rukavici a rozhodne se nakopat mu zadek. V následné monstrózní show už nejde jen o tenis, ten je pouhou zástěrkou. Rozehraje se zábavná bitva mezi mužským a ženským světem, která sice nemůže vyhrát na věky vedený střet... ale každý podařený kopanec do koulí se počítá. (Bontonfilm)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (146)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Když teď oficiálně je Bobby Riggs ženská světová jednička, každá z dam, co mě touží připravit o korunu, dobře ví, kde mě najde." Samozvané šovinistické prase Bobby Riggs mě strašně bavilo. Nešlo jen o jeho sexistické hlášky, troufalé sázky či zvířata na kurtu, ale i o tenis. Ta lehkost pohybu a hra s přehledem byla prostě fascinující. I já bych si na něj vsadil a prohrál bych. Spíše tedy kvůli sázkařské mafii než výkonu Billie Jean Kingové, ale o tom tento snímek není. Ten je o rovných příležitostech, lesbické lásce, genderové vyváženosti a podobných fujtajblech, které se mi to pokusily zhnusit, ale já jsem se nedal. Tenis mám prostě rád, namyšlené parchanty taky a navíc oceňuju skutečnost, že se tvůrci nepokusili zeškaredit Emmu Stone až na úroveň skutečné Billie Jean Kingové. ()

konous 

všechny recenze uživatele

Já si to užil. I když mám tenis rád, tak je ho tu bohužel pomálu. Ale film se hodně soustředí na postavy a jejich osudy. Nepatří do škatulky těch pomalých a intelektuálních snímků, kde musí hlavní hrdina čumět deset minut do zdi, aby následně zjistil, že ten zápas prostě vyhrát musí (díky bohu za to). A to hlavně díky postavě Steva Carella. A že je ten film o feminismu? Životopis o tenisce, která se vzepřela zavedenému systému a chtěla stejný plat jako chlapi... Asi v tom bude trocha feminismu. No shit, Sherlock! ()

Reklama

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Když si vezmu dvě roviny filmu, tak jedna je ok, druhá podaná katastrofálně, a jak už to tak u feminismu bývá, velice agitačně. To mi vadí. Totiž queer linka s lesbickým milostným vztahem byla výborná, dlouho jsem neviděl tak příjemně podávané coming out téma. Ale feministická linka o zrovnoprávňování žen... to tu bylo katastrofální. Já jsem jednoznačně pro rovné příležitosti pro všechny bez ohledu na pohlaví, barvu, vyznání a bůhví co ještě. Příležitosti! To se není o čem bavit. Ovšem každý má být odměňován podle toho, co udělá/dokáže/předvede, rozhodně ne všichni stejně. Klidně ať má na stejný pozici žena víc a muž míň, když si to podle výkonu zaslouží, ale klidně ať je to naopak. Proto zrovna prize money v tenise nemůžou být nikdy rovné, protože tam chlapi jednoduše předvádějí mnohem víc. Takže i když člověk ví, jak to dopadne, stejně jsem fandil Bobby Riggsovi. Navíc co dokládalo fakt, že hráčka na vrcholu porazila o pětadvacet let staršího tenisového důchodce...? Už vůbec nemluvím o tom, co film zamlčuje: že Riggs vlastní zápas kvůli penězům prodal a že odvrhnutá milenka Billy Jean Kingovou žalovala a vyhrála. O tom ve filmu není slovo - jasně, nehodilo se to do agitačního krámu. A jelikož je film tak moc idelogicky zaměřený, ani já nehodlám být v hodnocení úplně objektivní. Přitom jak Emma Stoneová, tak senzační Steve Carell hráli skvěle, feeling sedmdesátých let byl nevtíravě přítomný v každé scéně a právě ten společenský přesah mě bavil víc než samotné drama o nesmyslném tenisovém utkání. Jenže narazil: ne všichni chlapi jsou šovinistická prasata, jak se tu naznačuje, a ne všechny ženy poblázněné feministky. Ale tohle nečernobílé uvědomění tvůrcům chybí a ta urputná feministická snaha, která doslova z plátna odkapává, to tlačení na pilu Souboji pohlaví podřezalo vlastní větev. ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Emma Stone je skvělá a velice příjemně mě překvapil můj oblíbený Alan cumming. Znám jména hlavních postav, ale jejich příběh ne, tudíž to pro mě bylo nové a nevěděla jsem, jak to dopadne. Bylo to takové - ok - sportovní prostředí, ok - boj ohledně své sexuality a - je to rok 1973. Dost se mi tam líbily dvě scény - podprsenka v koupelně a reakce na to a situace, kdy postava Cumming na závěr objímá Stone a aniž by jí řekl, že to ví - tak je jí oporou. Film je pro mě průměr a více než samotný film mě zaujalo dané téma a situace. ()

Juto 

všechny recenze uživatele

Pri pozeraní filmu som sa nudil. Všetko to zachránila posledná pol hodina.Prečo film mal takú dlhú stopáž. Trebalo film zostrihat, minimálne mať o pol hodinu menej . Filmu by to prospelo. Koniec bol zaujímavý,ale to mne nestačilo. Moc málo, aby som filmu dal lepšie hodnotenie.No je to veľké umenie poraziť dôchodcu. 5/10 ()

Galerie (71)

Zajímavosti (10)

  • Film vznikl na motivy skutečného tenisového zápasu, který se svého času stal celosvětovou senzací a jedním z nejsledovanějších televizních přenosů všech dob. Do historie vešel jako „Souboj pohlaví“. (Zdroj: Bontonfilm)
  • Emma Stone byla zpočátku obsazena jako Billie Jean King, ale problémy s plánováním ji přiměly se role vzdát. Brie Larson byla nakonec na roli přijata, ale po několika měsících natáčení opustila. Poté, co byl Emmě Stone rozvrh zrušen, byla schopna vzít roli zpět. (Delock)

Související novinky

Paul Rudd vs. dvojník

Paul Rudd vs. dvojník

13.08.2018

Paul Rudd (The Fundamentals of Caring) momentálně dobývá kina ve dvojce Ant-Mana a příští rok bychom ho měli spatřit ve čtyřce zatím nepojmenovaných Avengers. Mezitím se ale čerstvě upsal novému… (více)

Reklama

Reklama