Reklama

Reklama

Epizody(5)

Obsahy(1)

Česko, dnes. Nově jmenovaný ministr školství a mládeže Lubor Šnajdr brzy po nástupu zjišťuje, že rozpočet ministerstva je téměř vyčerpán projektem České nebe, jehož cílem je vyslat českou posádku na Měsíc. Vychází najevo, že posádka už usilovně trénuje v budovách areálu Brdy 1, který v účetnictví vychází na pět miliard, ale v realitě vypadá jako rozpadající se areál zrušené základní školy. A že centrifuga, kterou ředitel projektu ing. Sumec zanesl do účetnictví v hodnotě 250 miliónů korun, je ve skutečnosti upravený řetízkový kolotoč z majetku firmy Atrakce – Farkaš a syn. Je pochopitelné, že ministr Šnajdr má na Sumce řadu otázek. Ale protože Sumec promptně odcestoval na ostrov Martinik, kde si z peněz ušetřených z úřednického platu postavil luxusní hotel se soukromým kotvištěm, musí si své otázky zodpovědět Šnajdr sám. Hlavně tu jednu: jak dostat tu partičku ztracenců do konce roku na Měsíc a nemuset tak vrátit Evropské unii dotaci... Kosmo vypráví v nemilosrdné nadsázce příběh velkého projektu malého národa. Nelítostně se věnuje českým mindrákům, nezůstává však uzavřeno v české kotlině, ale vtahuje do své ironické hry i Američany, Rusy, Číňany, Poláky a Slováky. Je vyprávěno po dvou liniích: Hrdiny té první je čtveřice nekompetentních kosmonautů, kteří putují vesmírem v absurdní raketě spolu s živou slepicí, jejíž účast na vesmírném dobrodružství si vymínil sponzor letu, přední český drůbežář. Hrdiny té druhé je ministr školství a mládeže se svým tajemníkem, kteří let jistí zespodu a zajišťují mu jak politickou podporu, tak naplnění tvrdých podmínek sponzorské smlouvy. Žánrově Kosmo připomíná klasické české crazy-komedie, ale s temným podtónem společenské kritiky, trochu Zelený Raoul, trochu Červený trpaslík, trochu Jistě, pane ministře, ale zcela stoprocentně Česká republika roku 2016. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (444)

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-seriál. Pozoruhodný český satirický seriál. Některé díly jsou slabší a z některých naopak číší prvotřídní černý humor. | Sumec nemá kníry (65%), Česká škola (75%), Smrt docenta (75%), Smrt docenta (75%), Řekl někdo kočička? (70%), Triumf (70%) > Průměr: 71% (4*) | ()

sharky 

všechny recenze uživatele

Kdyby měla Česká republika vesmírný program, jsem si jist, že by vypadal přesně takto:) Byl jsem uzeměn. Nejodvážnější počin ČT za hodně dlouho dobu. Neskutečný vtipy a hlášky a životní role Martina Myšičky. Díly 2,3 a 4 šlapou jak hodinky. Je momentálně plánované převzetí kontroly nad ČT politiky náhoda? Já bych za tím viděl strach z dalšího Kosma...:))) ()

Reklama

dopitak 

všechny recenze uživatele

To jako fakt? Baldýnský za peníze daňových poplatníků? Národ malých zmrdů zastupuje opravdu dobře! První díl ODPAD, druhý 3*, třetí 4*. A do třetice to konečně šlo i bez vulgarismů nejvyšší třídy. Vtipů přibývá, ale ačkoliv se posádka jakkoliv snaží, prim hraje tajemník. Ctvrtý dál slabší, pátý zase vysoko. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Nemohu si pomoct, ale Kosmo je prostě boží. Možná to někomu přijde jako pokleslý humor, ale já v tom naopak vidím reflexi dnešní doby, kdy je všecko jenom o prachách, vše se jimi měří, a nikomu není zatěžko pro ně cokoliv udělat. Díly před odletem na Měsíc jsou dokonalé. Pak se ocitáme v Červeném trpaslíku, který má tvar tramvaje. Anton Hrabiš je skvěle vychytaný. Bavil jsem se neskutečně. 80% ()

BoPo 

všechny recenze uživatele

Český pokus o vlastnú verziu seriálu Jistě, pane premiére, ktorý do toho chce zároveň naflákať vesmírnu crazy blbinu, ako nosné téma. Strašne neukotvené. Nevediace čo chce byť viac. V politickej satire zákulisných čachrov, v navážaní sa do Hr(B)abiša vlastne celkom v pohode. V rámci kozmonautov a ich netradičného výcviku, štartu a aj samotného pobytu vo vesmíre, neprinášajúce nič extra vtipné. Na prvý pohľad odvážne, ale z dielu na diel viac a viac utvrdzujúce v tom, že Kosmo hranice ČT Art nemalo šancu prekročiť, skrz zbytočné přizdisráčství. ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Během závěrečných titulků hraje slovenská hymna. (OJan)
  • Tvůrce a scenárista seriálu Tomáš Baldýnský se objevil v cameo roli pana Jordána v 1. díle 1. série "Sumec nemá kníry" jako obsluha jeřábu. (vyfuk)

Související novinky

5. ročník festivalu Future Gate

5. ročník festivalu Future Gate

07.02.2018

Pátý ročník festivalu science fiction filmů zavítá do pěti měst. Jako každý rok představí časem prověřené klasiky i filmové novinky, a nově i dokumenty, workshopy, velkolepý koncert nebo diskuse se… (více)

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

Tvůrci Samotářů natočili kontroverzní seriál

24.04.2017

Produkční dům Davida Ondříčka Lucky Man Films má za sebou práci na celovečerních trhácích, jako jsou Samotáři, Jedna ruka netleská nebo Anthropoid. Novinkou v už tak pestrém portfoliu je seriál… (více)

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

Filmový festival Finále Plzeň oslaví třicetiny

14.04.2017

Jubilejní třicátý ročník filmového festivalu Finále Plzeň se uskuteční v termínu od 20. do 26. dubna 2017. Hlavním pilířem největší přehlídky českých a slovenských filmů bude i letos soutěž… (více)

Reklama

Reklama