Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Legendy se střetnou ve filmu Godzilla vs. Kong, kde se tito mýtičtí protivníci setkávají ve velkolepé bitvě věků a osud světa tak visí na vlásku. Kong a jeho ochránci podniknou nebezpečnou cestu, aby našli svůj skutečný domov, a spolu s nimi je Jia, mladá osiřelá dívka, s níž si Kong vytvořil jedinečné a silné pouto. Neočekávaně se ocitli na cestě rozzuřené Godzilly, která postupně ničí celou planetu. Epický střet mezi dvěma titány - vyvolaný neviditelnými silami - je pouze začátkem tajemství, které leží hluboko v jádru Země. (Vertical Entertainment)

(více)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (565)

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Jsem takřka monstrózně spokojený. Po předchozím filmu, natož po upoutávce na tenhle jsem nečekal, že by se vrátila atmosféra Edwardsovy/a Godzilly (i když je to škoda), a těšil jsem se hlavně na trikovou zábavu, které jsem se taky dočkal. Škoda je snad jedině toho plného plynu, na který se uspěchaně jede od samého začátku, protože na první souboj Godzilly a Konga na lodích bych si klidně ještě chvíli počkal, případně se ho klidně i vzdal, a naopak v dutozemi bych rád pobyl déle. Oceňuji, že se z titulních monster staly regulérní postavy a například když Kong triumfálně pozvedá prastarou sekeru nebo usedá na trůn, máte z toho přesně ten pocit, jaký máte mít. Obří plus je i přehledně natočená akce (finále v Hongkongu, to je ten důvod, proč jsem rád, že jsem si počkal na kino) podpořená Holkenborgovou hudbou. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Godzilla a Kong versus scenáristé. A ti se nepředvedli s velkou šupou kvality. Kong je v popředí, dostal větší prostor než jeho pradávný nepřítel Godzilla. Největší atrakcí měly být jejich střety a souboje. A kupodivu se s jejich konfrontací šetří. Trefou do debility je robotický Titán, náhrada za Godzillu(!). To je skutečně mistrovský kousek hodný ceny za idiocii. A pozadu ani nezůstává nápad verbálního projevu přerostlého primáta směrem k malé holčičce(!!!). Když se takoví giganti sejdou v jednom filmu, každého hned napadne, jakého rozsahu budou jejich destrukce. A Hong Kong zažije perné chvilky, kdy se domy kácí jako stavebnice, když dvě monstra majestátně ukazují vzájemně svoji sílu a dominanci. Jenže na tuhle stěžejní sekvenci se čeká hodně dlouho. Na dvě hodiny je vzájemného měření sil opravdu poskrovnu. Povedená sekvence na oceánu, kdy si opičák trůní na letadlové lodi, kterou je převážen ze svého domovského ostrova, diváky namlsá. Nízká konfrontace monster mně ale radost neudělala. Trikoví specialisté byli v dobré formě. Do superlativů se hnát rozhodně nebudu. Digitální design opičáka ničím neuzemnil, působil trochu nesympaticky a tolik mě nebavil oproti jiným filmům s jeho účastí. Godzilla je digitálně hnusná film od filmu.  I tak je CGI efektů plný film, kdo to má v oblibě, bude si digitální orgie vychutnávat. A jak už je dobrým zvykem, většina současných blockbusterů špatnou trikovou složkou nevládne. Trio zkušených scenáristů mírně experimentovalo. Terry Rossio, z jeho kapajícího pera úspěšně natekla voda do karibské oblasti, načež jeho kolega Eric Pearson před nedávnem pregnantně zmobilizoval jistou comicsovou Černou vdovu a třetí do pranice je Max Borenstein, který byl u všech novodobých inkoustových výtoků Godzilly. A tihle scenáristé shodně naznali, že se tvůrčí experimentování bude vzpírat nabízené variantě přijít s jednodušším typem dobrodružného filmu, ve kterém si avízovaně a frekventovaně dávají po svých čumácích dvě proslulá monstra. Nic proti takovým inovačním postupům, ale mnohem lépe by mně vyhovoval právě ten jednoduchý koncept dobrodružného bijáku, od kterého by mě nikdo neodtrhl. A neměl bych čas a prostor přemýšlet nad tím, jak přemrštěně absurdně film, co už ve své podstatě absurdním je, působí. Herci měli dost nevděčnou úlohu, bylo nadmíru náročné chtít, aby diváci poslouchali rádoby odborné výklady a teze z úst Rebeccy HallAlexandera Skarsgarda. Zábavným smíškem je Millie Bobby Brown, které na její průzkumné misi dělá doprovod  příležitostně hláškující černoch  Brian Tyree Henry. Volba pro režii filmu padla na Adama Wingarda, ten má na svém kontě řetěz hororové tvorby, kde je evidentně doma. Neznamená to, že by pod jeho režijním vedením film nějak strádal. Určitě se najdou zdařilé pasáže, kterým se podařilo vtisknout punc originality. Dojem scenáristické průměrnosti se ovšem odbourat nepodařilo, načež Kong s Godzillou by si měli podat scenáristy za jejich liknavost. Nesplnilo to má očekávání. 6/10 ()

Reklama

Spooner 

všechny recenze uživatele

Hmm, tak ani na čtvrtý pokus nic moc. Od této série jsem nikdy neměl přehnaná očekávání, doufal jsem ale, že aspoň jednou bych mohl dostat bezproblémovou oddechovou popcornovku, u níž dokonale vypnu mozek. Jenže i tentokrát se dostavila hlavně nuda a částečně i zmar. Pravda, Adam Wingard má k odpočinkové zábavě z tohoto univerza asi nejblíže, nebere se tak vážně jako směšná dvojka Godzilly a bitky titulních monster tu opravdu stojí za to. Jsou přehledné, nápaditě, digitálně i vizuálně precizní, a když Kong používá proti Godzille vše, co v okolí zrovna najde, tak se na to opravdu hezky dívá. Problém je, že té akce tu vlastně moc není a zbytek stopáže zase vyplňuje otravná a zbytečná lidská stafáž, která jen blbě čumí, utíká, něco vysvětluje nebo tupě hláškuje. Je pak až tristní, že tahle série nedokázala za čtyři filmy vyprodukovat jedinou sympatickou či výraznou postavu, které by chtěl divák aspoň trochu držet palce. Příběh je tu pak tentokrát snad ještě stupidnější a naivnější než kdy předtím a působí jak epizoda z 20 let starého seriálového animáku pro dvanáctileté kluky, v němž se bezmyšlenkovitě a bez vývoje postav jen jede z místa na místo a ke konci se to prostě nějak seřeže. Na druhou stranu, Godzilla vs. Kong evidentně nemělo snahu být něčím víc než jen tupou zábavu pro omladinu. Takže svým způsobem byl úkol splněn. Že si ovšem střetnutí dvou ikonických monster zasloužilo daleko důstojnější scenáristické a tvůrčí pojetí, je už bohužel věc jiná. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Příběh je to samozřejmě dementní, ale ten film si na nic nehraje, všechno důležité se shrne už během úvodních titulků, doslova s u nich ukáže sportovní žebříček směřující k velkému finále - tohle je vrcholný souboj geologické epochy, v obou koncích ringu jsou zkušení borci, a vítěz bude sedět na trůnu největšího bosse planety. Chybí pak už jen záběr na týpka který z dálky kouká na to jak se ti dva řežou a žere u toho popcorn (ano, moc bych chtěl aby tam takový záběr byl) Zbytek vysvětlovaček je jen vata, ale není jí mnoho - po krátké akci s oběma monstry je tam dvacet pět minut dlouhá pauza kdy se řeší postavy a příběh, a tam to opravdu trochu vázne protože ty postavy jsou to dost nahovno, ale potom už potvory doslova neslezou z plátna a řežou se v různých variacích a na různých místech planety až do konce, A vypadá to nádherně, s efektně přestylizovanou estetikou, a ty bitky mají i nápaditou choreografii a využívání různých prostředí. Zbourání půlky Hong Kongu mě hodně bavilo, boj na lodích zrovna tak, a i fantasyland ve středu Země byl pěkný. U akce se dá litovat jedině toho že ji teď v době covidově apokalyptické nemůžeme vidět na velkém plátně. Co tu nefunguje jsou ty postavy, bohužel, Skull Island moc hezky pracoval s výborně obsazeným šestákovými hrdiny které byla zábava sledovat, tady je to ale docela bída a obzvlášť "tým Kong" citelně postrádá nějaké humorné odlehčení. Ono ty humory kolem Millie Bobby Brown jsou sice jak z třetí cenové, ale aspoň tam jsou a nějak to funguje, kdežto dívat se na Rebecu Hall se Skarsgårdem je docela útrpné, v jejich pasážích tomu dává nadhled jen vtipně záporácká Eiza González. Celkově je Godzilla vs Kong stylem někde mezi epickou a vizuálně vymazlenou dvojkou Godzilly (která ale byla poněkud tupě nudná), a svižnou přímočarou zábavou Skull Islandu (kterému holt chyběly ty zbourané města s ušlapanými davy lidí)... a bavilo mě z téhle trilogie asi nejvíc. A ta trilogie je btw dost ucelená, koncepčně k sobě ty filmy sedí mnohem víc než to co předváděly jiné filmové vesmíry z poslední doby, a i tu mytologii dokázaly postupně vybudovat, i když na to budování z každého filmu obětují jen pár vět. Spokojených 7/10 ()

Spinosaurus 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoci, ale vrcholem této série pro mě byl film Godzilla II: King of the Monsters. Začalo to bizarní spatlaninou od Edwardse, kde se režisér až do závěrečných titulků nerozhodl, co vlastně chce točit. Pak jsme dostali mimořádně hloupého Konga, který alespoň bavil po akční stránce. Godzilla II se setkala s všeobecným nepochopením a nejnižšími tržbami. Přitom to byla právě ona, která fanouškům nabídla snad všechny prvky starého Kaiju žánru. Otevřela na mnoha místech vrátka pro budování monsterverse. Fungovalo tam až na lidské postavy téměř vše. Ale jestli někdo proklínal postavy v předchozím dílu, tak nevím, jaké pocity měl tady. Ale o tom až později. Tvůrci se zřejmě zalekli neúspěchu předchozího dílu, a tak všechny prvky, dějové linky i parádní atmosféru předchozího dílu spláchli do hajzlu. Místo nich tu máme naprosto přestřelené akční scény, kdy se nový režisér zcela vykašlal na nějaký pocit velikosti monster. Zabírá je z úhlů, ze kterých si nelze uvědomit jejich velikost, svou rychlostí popírají gravitační zákony (Kde je slavné Godzillí dupnutí z prvního dílu? Kde je pomalý vzestup z oceánu z druhého?) a na místo temných atmosferických barviček se všechno děje za dne, takže tu a tam vás oslepí nedokonalé CGI. Je to zcela jiný přístup než u předchozích dílů. Spíše se mi líbí ten předchozí, ale uznávám, že takto dobrou destruktivní akci jsem snad nikdy neviděl, takže palec nahoru. Pokud pomineme ale onu vizuální stránku, dostáváme se k mimořádně špatnému scénáři a strašným postavám. Ty kolem Konga ještě jakž takž fungují, i když se slzou v oku vzpomínám na klidného doktora Serizawu, ale ten novodobý Jar Jar Binks Godzillí série, dotěrný černoch se zálibou v konspiracích, to bylo něco katastrofálního. Jedna z nejotravnějších postav v historii kinematografie. Abych to shrnul, film splnil svůj zábavný účel, takže nemá smysl ho podhodnocovat, ale nejlepší díl série to není. ()

Galerie (36)

Zajímavosti (25)

Související novinky

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

Lance Reddick zemřel ve věku 60 let

17.03.2023

Šok a obrovská tragédie. Tak nějak by se dala popsat nečekaná zpráva o smrti herce Lance Reddicka, jemuž bylo pouhých 60 let. Hvězda nespočtu seriálových a filmových rolí se zapsala do paměti diváků… (více)

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

Studio Legendary míří od Warnerů k Sony

29.11.2022

Produkční a mediální společnost Legendary Entertainment, stojící například za sérií filmů Godzilla & Kong a zejména za chválenou spektakulární sci-fi Duna, dosud své filmy v posledních letech… (více)

Druhá Duna mění datum premiéry

Druhá Duna mění datum premiéry

01.07.2022

Studia Warner Bros. Pictures a Legendary Pictures oznámila nová data premiér pro své dva stěžejní snímky. V obou případech se jedná o sequel k úspěchům z období pandemie, kdy každý film vydělal více… (více)

Reklama

Reklama