Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Paul Newman a Julie Andrews vytvořili hlavní role v klasickém příběhu o mezinárodní špionáži odehrávající se v době železné opony. Newman hraje světově uznávaného vědce Michaela Armstronga, který přijíždí se svou snoubenkou a asistentkou Sarah Shermanovou (Andrews) na mezinárodní fyzikální kongres do Kodaně. Tam si Sarah omylem přečte vzkaz pro Michaela a zjistí, že tajně pracuje ve službách východního Německa. Nebo nepracuje? Když Armstrong objeví přísně tajnou informaci, je pár stržen do pulsující honičky s nepřátelskými agenty. (Magic Box)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (112)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výtečná věc, která mě strašně bavila. Vyjma lehce nezáživného rozjezdu je to celé neuvěřitelně napínavé a skoro jsem u toho ani nedýchal, jak jsem to prožíval. Vadilo mi tam jen pár drobností, z nichž bych asi jmenoval jen Julii Andrews, která mi byla extrémně nesympatická. Paul Newman je naopak zcela dokonalý. Mimořádně příjemné dvě hodiny! ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Hodně solidní koncert Newmana. Problémy s Hitchem a jeho špionáží mám to že je považuji za strašně pomalý a občas nudnější. Ale nakonec se tenhle film povedl a to napětí tady je opravdu nervydrásající. Ano i tady se vyskytne sem tam nuda a příběh taky není nejlepší, ale luxusní konec a Newman film skvěle zachraňují. Není to lepší než Sabotér ale i tak se jedná o hodně slušnou filmařinu. ()

Reklama

CageDepp 

všechny recenze uživatele

Do tohodle filmu jsem se pustil spíš ze zvědavosti, protože spojení Hitchcock a Newman zní docela lákavě. Nečekal jsem, že by si film mohl získat nějak moji velkou pozornost, protože mi to celkem dělá problém u starších filmů. Ze začátku jsem se celkem nudil, ale od scény s plynouvou troubou se všechno změnilo a od tý doby se furt drželo příjemný napětí. Škoda, že ten konec byl tak trochu jednodušší, jako kdyby ten film Hitchcock chtěl mít už z krku. Ale scénka s autobusem je perfektní. ()

aluna 

všechny recenze uživatele

První hodina plná napětí a zvratů mě opravdu brala a zasloužila by si klidně *****, přinejmenším poctivý ****, ale od chvíle, kdy je objasněno chování postav a už víme "na čem jsme", od chvíle, kdy se to dozvídá i hlavní hrdinka, to spadá do nudnýho, lehce debilního thrilleru a já musím dolů, i když jízda autobusem a scéna na farmě byly brilantní momenty a celá první půle taktéž. ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Z americkými filmy staršího data výroby, které popisují události minulých režimů u nás, či v blízkém okolí, byl vždycky problém. Buď jednotlivý tvůrci danou látku zpracovali se značnou dávkou typicky amerického patosu, což vyznělo v porovnání z našimi vlastními filmy o podobných věcech poněkud zvláštně, neřkuli přímo směšně, nebo danou politickou situaci využili jako pozadí pro své typické americké thrillery, detektivky a dramata, což člověka znalého historie docela popudí, protože takový filmoví tvůrci si s evropskými reáliemi dělají, co chtějí. Roztržená opona je právě onen druhý případ. Já osobně jsem k filmu přistupoval s jistou dávkou tolerance a to z důvodu, že vím, jaké Hitch točí filmy, tudíž když nebudu příliš přemýšlet nad tím, kde a kdy se děj odehrává (což je pochopitelně docela problém), tak si film užiju. Vyšlo to jen napůl. První polovina filmu je moc pěkná, hlavně díky nádherným exteriérům a interiérům (tedy nejen díky nim samotným, ale také díky Hitchově práci s prostorem). U scény s nožem, lopatou a kamny jsem se sice trochu smál pod svetr, aby to mistr neviděl, ale i tak se mi líbila. Druhá půle už je pro Evropana hůře stravitelná a její nechtěně vtipný obsah prostě nelze ignorovat. ()

Galerie (75)

Zajímavosti (11)

  • Roztržená opona byla inspirována příběhem zběhnutí britských a amerických špionů, kteří přešli na stranu Sovětského svazu, zejména Guye Burgesse a Donalda Macleana. [Zdroj: Vždyť je to jen film] (Pavlínka9)
  • Hitchcock chtěl, aby hlavní ženskou roli hrála Eva Marie Saint, kterou obsadil již do filmu Na severoseverozápadní linkou. (Kulmon)
  • Hitchcock dále toužil po Anthony Perkinsovi, aby hrál profesora Armstronga, ale studio prosadilo Newmana. (Kulmon)

Reklama

Reklama