Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rodina hejkala Huga obývá poklidně starou vilu na pokraji města. Sladký strašidelný život, v němž si Hugo hejkal, jeho paní Patricie a její matinka Žofie čarovaly, vodník Bubla se staral o dušičky a víla Jitřenka si tančila lehkonohé tanečky, změní vpád úředníka Patočky, který má na obecním úřadě ve správě evidenci budov. A jak zjistil, za dům už pěknou řádku let nikdo neplatí nájem a nikdo v něm ani oficiálně nechce bydlet, především proto, že tu straší. Přesto tu žije jakási šílená rodinka. Verdikt je nemilosrdný: zaplatit nebo se vystěhovat! Čím však platit, když pan Hugo za hejkání nemá žádnou mzdu a paní Patricie míchá pouze lektvary, po nichž se může člověk proměnit ve zvíře či filmovou divu ale peníze nevyčaruje? Nedá se nic dělat, strašidla budou muset do práce a jejich děti – Ester a Eleonor do školy. Vypadá to jednoduše, ale život obyčejných smrtelníků bude pro strašidelnou rodinu složitější, než se na první pohled zdálo. Jak se bude dařit vodníkovi v prádelně, víle jako primabaleríně tanečního souboru a hejkalovi jako hvězdě místního divadla? A odolá paní Patricie svodům své první lásky – upíra Ignáce z Temešváru? A co pan Patočka? Setkání s lidským světem, v němž platí jiná pravidla, než v tom pohádkovém, přinese řadu komických i napínavých situací. Naši hrdinové musí zapojit nejen kouzla a čáry, ale také rodinnou soudržnost, lásku a odvahu, aby dokázali přelstít úředního šimla a zvítězit nad nástrahami „obyčejných" lidí. (Falcon)

(více)

Videa (3)

Trailer

Recenze (244)

Oktavianus odpad!

všechny recenze uživatele

Měl jsem nutkání ocenit alespoň jednou hvězdičkou pravděpodobně nejkrásnější současnou mladou herečku, Sáru Sandevu, ale jakmile si vzpomenu na všechny trapně nepovedené vtipy, tak moc ohromný vykrádání jiných filmů a tak moc nechutnej product placement, který nenávidím jako mor českého filmu, tak ani tak moc půvabná dívka ten odpad prostě nezvrátí. A ten tolik diskutovaný moment se znásilněním čarodějnice Žofie v kočičí podobě? Není na tom nic pokleslého, nevkusného nebo dokonce nemorálního, jak tvrdí mravokárci. Je to jen další z hloupých vtipů, který nefungoval a přelil se do trapna. Asi jako když vám nový farář řekne, že se jmenuje Šoustal. Vzpomínáte? To byla stejná bžunda. Fuj. Přesto má Zdeněk Troška jeden zajímavý primát: donutí přehrávat a pitvořit se i tak skvělý herce, jako jsou Nárožný a Postránecký. Prostě ruce pryč. ()

Henry007 

všechny recenze uživatele

Kameňák: verze pohádka. Sexistický film bez morálních hodnot plný vulgárních slovíček. Dost se divím, že v kinech běžel jako mládeži přístupný. Narážky na sex každých 5 minut bych v rodinném filmu vážně nečekal. Mládež vykreslili jako bandu kreténů, která umí jen podvádět a divně se oblékat. A i když celý film děcka tropily lumpárny, tak nakonec jim žádný trest nikdo nedal. Je to "pohádka", ve které si záporné postavy touží zašoupat i za cenu znásilnění, protože sex je přece základ života. Starou bábu dokonce znásilní zrzavý kocour (ne, nemyslím pohledného štramáka z Irska, ale opravdovou kočku) - a v příběhu to nemá žádný účel, je to tam zřejmě jen na efekt. A pak že nemají čeští tvůrci koule na něco odvážného. ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Troška se snažil přiblížit Vorlíčkovi, ale jelikož se nedokázal oprostit od svých klasických neduhů (kýčovitá malebnost, primitivní humor, některé dějové linky vzešlé patrně z chorého mozku), byla ta snaha od počátku stejně marná, jako čekat, že Kostková bude míchat lektvary nahoře bez. Adámek Family si ovšem nezaslouží hlubokou nenávist, postačí prostý nezájem a uživateli plnyhrnek bych chtěl vzkázat, že i pekař si může přečíst Vergilia v originále.. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Zdá se, že i zralý Troška je s to překročit svůj stín. Dialogy i námět působí sice poněkud nepůvodním dojmem, herecké obsazení však nekulhá a celek klopýtá vcelku úspěšně do očekávatelného, ne však zraňujícího, divácky přijatelného konce. V českém polistopadovém hraném filmu se běžně - bohužel! - točí "díla" nesrovnatelně kulhavější. Někdy ani to ne. Z druhé strany tu Troška navazuje na lidovou podmínečně "buřičskou" linii české lidové slovesnosti i umělé krásné literatury, která začíná někde u Němcové, pokračuje Ladou a kouzelným světem kocoura Mikeše i sekorovským Ferdou Mravencem či již půlstoletí starou Saxanou. Alegorií a dobromyslného žertu má tato pohádka také poměrně dost na rozdávání. ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Strašidla, strašidla ... co s vámi ? V první řadě si musíme ujasnit, že jste se neocitli v klasické vyprávěnce pro děti. Měli byste se tudíž tvářit alespoň o netopýří fous dospěleji - a nepředvádět klasické pubertální skopičiny, ze kterých je zřejmé, že vlastně nevíte, kam patříte, že teoreticky ani prakticky vůbec netušíte, jaké vás Zdeněk Troška stvořil (bez ohledu na to, co původně zamýšlel). Musím konstatovat, že do rodinky Addamsových máte HODNĚ daleko, na druhou stranu si nevedete úplně špatně ... přes všechny ne zcela šťastné amatérské přešlapy, jichž se opakovaně dopouštíte. Jste prostě a jednoduše zábavná, milá strašidla, to se vám musí nechat - a co se mě týká, jste dokonce nadprůměrně zábavná, takže mi nedělá problém přidělit vám 3,5* ()

Galerie (47)

Zajímavosti (8)

  • Natáčeno bylo i v prostorách bývalého cukrovaru v Lázních Toušeň. (frenkiecz)
  • „Kostýmy strašidelné rodiny v rodinné komedii Zdeňka Trošky jsou z 90 procent navrženy a ušity přímo pro tento film. Nejprve jsem chtěla postavy roztomilé netradiční rodinky odlišit od obyvatel malého městečka pouze částečně, ale pohádkový žánr a podrobný rozbor scénáře umožnil odtrhnout je od současnosti. Drobná vznášecí kouzla, topení vodníkem a proměny v kočku mne nakonec dovedly ke kompletnímu zpracování kostýmů. Některé triky vyžadovaly více variant, a tak jsem měla možnost vytvořit krásnou kolekci,“ uvedla kostymérka Lucie Ulíková. (SONY_)

Reklama

Reklama