Reklama

Reklama

Zahradnictví: Dezertér

  • Česko Zahradnictví: Salon Valentino (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Filmová trilogie Zahradnictví se skládá ze tří samostatných filmů odehrávajících se na pozadí nejdramatičtějších období minulého století a časově předchází oblíbenému snímku Pelíšky (1999). Vypráví o třech rodinách: rodině leteckého radiotelegrafisty, rodině majitele kadeřnického salonu a rodině majitele zahradnictví. Obsáhne 20 let života postav, které musely v těchto pohnutých časech prožít nejlepší léta svých životů. Druhá kapitola rodinné kroniky Zahradnictví se odehrává na pozadí převratných událostí v letech 1947-1953. Hlavní postavou je majitel noblesního kadeřnického salonu Valentino v centru Prahy Otto Bock (Jiří Macháček) a jeho rodina, kterou zde zaměstnává. Podnik je smyslem a naplněním jeho života, po všech válečných útrapách se sem vrací jako uznávaný šéf se svou manželkou Elou (Gabriela Míčová) a jejími sestrami Bedřiškou (Klára Melíšková) a Vilmou (Aňa Geislerová). Sestry společně přežily válku a německou okupaci a staraly se o malé děti svých manželů, kteří byli zatčeni za protinacistický odboj. Teď všichni s ohromným úsilím realizují svůj sen, jenže přichází zlom po únorovém komunistickém puči. Ottova firma je vyvlastněna státem a jemu se podruhé v životě rozpadá svět. Tentokrát jsou však důsledky otřesu pro něj i pro jeho rodinu fatální... (CinemArt)

(více)

Recenze (151)

adzedan13 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že jsem čekala víc, ale zklamaná nejsem. Chvílemi mi připadalo, že se děj táhne. Druhá polovina filmu mě ovšem bavila více a myslím si, že to takhle nikdo nečekal. Rodinný přítel byl o něco lepší a dala jsem mu plný počet. U Dezertéra jsem se dlouho rozhodovala, jestli dát tři nebo čtyři hvězdy. Nakonec dávám čtyři, protože posledních pár minut filmu, kde vidíme dospívání dětských postav, se opravdu vydařilo. ()

andydufrsn 

všechny recenze uživatele

Zlom člověka, který už nemůže dál, to si z tohohle film odnáším já. Film také solidně osvětluje pozdější zaťatost a neústupnost Kodetovy (Pelíšky) postavy. Na rozdíl od Rodinného přítele se ve filmu výrazněji objeví zábavná linka, což film přibližuje Pelíškům. Jestliže jsem po prvním dílu vyzdvihnul Sokolův výkon, tak zde logicky to samé musím udělat s Macháčkem. Docela by mě zajímalo jak se pro další díl tvůrci popasují s postavou Anny Fialové ()

cincala 

všechny recenze uživatele

Tak tohle se hrubě nepovedlo. Zatímco v prvním dílu byla hrůza protektorátu z děje i postav patrná, z Dezertéra udělali J+H nevydařenou antikomunistickou agitku. Milicionář s flintou přebírající znárodněný salon krásy, nakašírovaný alegorický vůz na 1. máje...ještě že druhou polovinu ovládl surově opravdový Macháčkův příběh, výborně zahraný jím i dalšími protagonisty, dokreslený ponurou atmosférou padesátých let. Za to dávám aspoň dvě pěticípky, jinak bych šel ještě níž. ()

meteleskublesku 

všechny recenze uživatele

Vykašlete se na Pelíšky. Vnímejte tu dobovou atmosféru nástupu bolševika. Z toho přece doslova mrazí a pomalý tempo filmu tomu vůbec neubližuje. Naopak. Jak tahle rudá mlha drtí charaktery. Díky, že to Jene připomínáte lidem i dneska. Kdy to ty starší zapomínají a mladý to nezažili. A já vidím soudruha Filipa mluvit do televize zřejmě z partajního vestibulu s koláží rudých vizionářů Marxe a Engelse za zády a cítím chvění kolem žaludku... ()

peter.m 

všechny recenze uživatele

"5. března hlásilo rádio, že v Rusku zemřel velký vzor a vůdce všeho pracujíciho lidu Josif Vissarionovič Stalin. Když pak 14. března zemřel taky náš dělnícky prezident Klement Gottwald, táta s mámou tú spásnou epidemii oslavili." Ako som spomínal pri filme Ve stínu: "Z atmosféry 50. rokov v Československu ma až mrazí." No, trilógia Zahradnictví vo svojom druhom pokračovaní priniesla ťahavý a odfláknutý príbeh s priemernými hereckými výkonmi. Jediné plus vidím v spojitosti postáv pána Fingera s postavou pána Kodeta z kultových Pelíšok. PS: názor mojej pani: "Vývoj postavy Otta Bocka je od veci." ()

Pamprdol 

všechny recenze uživatele

No, docela se mi to líbilo. Hlavně mě okouzlují ty výtvarné scény a retro dýchá ze všech stran. Běhal mi mráz po zádech z té doby a zklamala mě postava Oty...........jo dalo se to, kouknu se i na třetí "díl" , abych si to celé uzavřela. ()

Akinaz 

všechny recenze uživatele

Snímek navazující na Rodinného přítele mě nezklamal. Syrovost a v podstatě surovost té doby byla uvěřitelná. Hlavní postavy se posunuly zase o krok dál, do jiného období, plného nespravedlnosti a i skryté lidské krutosti. Přestože nad některými rozhodnutími hlavních hrdinů kroutím hlavou, při hlubším zamyšlení se je vlastně chápu. Film je pro diváka mnohem lépe čitelný, bez neviditelných nitek, které si musí domýšlet. To mu myslím dává na vyšším hodnocení. Za mě tentokrát 4*, protože první snímek na mě zapůsobil hlubším dojmem. ()

Jan00 

všechny recenze uživatele

Velice dobře zachycené období bezmoci a útlaku komunisty u lidí, kteří něco uměli. Nedej Bože, aby se to opakovalo!!! ()

boudiccaw 

všechny recenze uživatele

Tak opět na konci řvu jak želva....ale doba je zde ztvárněna možná víc reálně....Macháček opravdu super výkon....ale ani zbytek není vůbec špatný. Těším se na finální díl... ()

adaben 

všechny recenze uživatele

Viděno v televizi. Některé zvraty zajímavé, něco i zůstalo i jaksi nedotažené. A tak si tak myslím, že možná stará televizní struktura - třináctidílný seriál hodinovek- by celé téhle sérii slušel líp a vznikl by nějaký nový slušný "Byl jednou jeden dům". Takhle se občas příliš skáče a příliš jen dovypráví než zahraje. ()

-marti- 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky za zpracování. Jarchovský bohužel nejspíš neměl dostatečný odstup od své rodinné historie, což se projevilo v nevyváženém prostoru věnovanému jednotlivým scénám i postavám, a nejspíš také na upozadění vykreslení skutečné hloubky težkých období. Čtvrtou hvězdu ale rozhodně přidám za krásné kostýmy a vůbec celou výpravu. ()

dati 

všechny recenze uživatele

ruské svine versus českí demokrati.. videl som to v tévé ako dvojdiel, o šesť dní v nedeľu prichádza finále.. macháček bol super, celkom chápem jeho rozhodnutie zmeniť svoj život, najmä pri pohľade na toho jeho nenormálneho lepidlového syna.. ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Velké sny, charakterové selhání a zbabělost. Kde byli Němci hrozní tak tam Češi triumfovali ještě více. Macháček opět předvádí skvělý výkon. ()

Reklama

Reklama