Reklama

Reklama

Záhada Silver Lake

  • USA Under the Silver Lake (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Po znamenitém metahororu Neutečeš se osobitý režisér David Robert Mitchell vydal na halucinogenní výlet po Los Angeles: jeho meandrující neo-noir Záhada Silver Lake se točí kolem třiatřicetiletého Sama, který se po zmizení své mysteriózní sousedky Sarah pouští do surreálného pátrání, aby dekódoval tajemství, skandály a konspirace ukrývající se v hlubinách Města andělů. Hypnotický a zábavný thriller bezmála lynchovského ražení je poháněn stejně tak ústřední obsedantní figurou, jako vytříbeným soundtrackem, dějovými serpentinami a nesčetnými popkulturními referencemi, jež dohromady skládají jakousi tajnou historii L.A. Film, který je zároveň subversivní hříčkou i netradiční poctou éře klasického Hollywoodu. (Film Europe)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (204)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Porovnávat tenhle film atmosférou s Davidem Lynchem je trošku mimo. On totiž není zase tak zvláštní, jak na první pohled vypadá. Spíš je to rádoby thriller s noir prvky, kde se lidi chovají prostě jenom dost divně hlavně proto, že divný prostě jsou. Andrew Garfield tu má nejdivnější roli v dost možná celé jeho kariéře a možná by bylo i lepší, kdyby ji v portfoliu radši neměl. Přes dvě hodiny se tu totiž děje cosi, co zobrazuje lidskou marnotratnost v Hollywoodu a dělá to tak nenápadně, že podle mě místní ani nepochopí, že film naráží zrovna na ně. Celou tu dobu jsem alespoň čekal, že z toho vyleze něco kloudnějšího, ale nanicovatej závěr to utnul a v podstatě potvrdil, o čem tenhle film je. V podstatě o ničem. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Keď niekto spojí Lyncha s Hitchcockom a dá k tomu nie veľmi pohľadného spidermana, vnikne takýto miš maš, o ktorom si ťažko urobiť úsudok? Je to umenie či sračka? Hoci sa mi celý film a jednotlivé scénky v ňom zdali skôr odpadového charakteru, na záver som si počkal a bol som aj zvedavý. Medzitým si divák môže vychutnať naozaj skvostné kinematografické zábery ako sú ovislé prsia dôchodkyne alebo Garfieldovu kostnatú prdel pri klátení feťáčky pod posterom Kurta Cobaina. ()

Reklama

jerry12 

všechny recenze uživatele

35%. Under the Silver Lake vlastně moc neví, čím chce být. Na jedné straně tématicky zachází do hlubokých filozoficko-konspirativních propastí, na druhé straně stojí na pomezí komediálního melodramatu, ze všeho nejvíc ale paroduje. To by bylo v pořádku, kdyby však schizofrenně nestřídal náladu a atmosféru v krátkých vlnách, kdy chvíli buduje reálné napětí a divákovu zvědavost, aby je vzápětí shodil ze stolu scénou (nebo sekvencí scén), která se dá nazvat skoro fraškou. Na Silver Lake mi chybí jednoznačnost v tom, co vlastně chce nabídnout; snaží se být multižánrový, ale asi až přespříliš. Umím si představit, že by se ubíral atraktivnější cestou, kdyby byl ryze mysteriózní lynchovinou (protože námět, ač je záměrně vyhnaný do extrémů, je bezpochyby zajímavý), nebo naopak ryze parodií zesměšňující netradičně pojaté hollywoodské "podsvětí". Místo toho se ale plácá mezi krutou vážností a parodickými prvky, a to není dobrá cesta. První zásada každého kvalitního filmu je, že by měl vždycky vědět, kam chce jít, co chce nabídnout a čím chce být. Mám dojem, že Silver Lake o tom nemá ani páru, protože je jak narativně, tak náladou a katarzí doslova roztříštěn. Motá se tak v kruhu, z kterého není cesty ven. Škoda, protože potenciál tam byl a lynchovskou atmosféru Mitchell budovat umí, třebaže po svém (s vědomím faktu, že Lynchovi se nikdo nemůže ani přiblížit). ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Aha tak uz chapem mnohe 4  a 5 hviezdickove hodnotenia. Garfield ukazal holou prdel, takze tak. No ja panske zadky nepovazujem za pritazlive, ne, ne. Film je to nudny, prilis sa inspiruje Lynchom, ba co je horsie, aj takymi svinstvali ako Holy Motors 2012. Strasne to chce byt artove, mne sa zda, ze reziser David Robert Mitchell /Neuteces 2014/ sa prilis hra na Felliniho, Bergmana, Antonioniho pripadne Kurosawu a dalsich filmarskych velikanov. A nema na nich, nema ich talent a ani dostatok reziserskych skusenosti. Ako vsetci dobre vieme, hranica medzi namakanym, dobre natocenym artovym filmom a ufonskou picovinou pre vystudovane filmove teoretiky- elitari je neostra a len priblizna. 20 % ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Všichni jsme obětí toho, co konzumujeme. Film o honbě za skrytými významy, které se dají najít ve všem. Místy napínavé bloudění po LA, místy ústřel zvláštním směrem ala Donnie Darko. Neřekl bych, že si Záhada Silver Lake bere něco od Davida Lynche, spíš tu David Robert Mitchell skládá poctu Alfredu Hitchcockovi a jeho snovému tápání ulicemi San Francisca ve Vertigu. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (12)

  • Film byl natočen na kameru ALEXA Mini. (Jurkodak1)
  • Natáčení začalo 31. října 2016, natáčelo se v Kalifornii. (Varan)

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

Be2Can hlásí rekordní počet zapojených kin

20.09.2018

Be2Can: rekordní počet zapojených kin, Zlatá palma, současný německý film, čínská senzace ve 3D a čerstvá cena Fipresci z Benátek pro maďarský film   Be2Can – přehlídka soutěžních a oceněných filmů… (více)

Reklama

Reklama