Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

Aidina 

všechny recenze uživatele

Černobílá, komediální detektivka s nastrčenou mrtvolou paní Holubové, o které sice celý film slyšíme, ale téměř ji nevidíme. Něco jako paní Colombová, víme o ní, ale nikdy jsme jí neviděli. Role kapitána Exnera v podání J. Valy mi moc nesedí, bližší mi byl pan Kodet, který lépe splňoval literární předlohu kapitána EXnera. Film velmi posílila role pana Soudka, kterou skvělě zahrál pan Sovák. Nezapomenutelné jsou jeho bonmoty a komentáře. ()

Marthos 

všechny recenze uživatele

Žádná obec, ale Hudec! Vymazlená detektivka s neodolatelným Exnerem, který je v podání Jiřího Valy nejstylovějším kriminalistou v dějinách české kinematografie. Navíc humor je tak funny and crazy, že napoprvé nestíháte sbírat všechny ty skvělé frky kolem. Těžko říct, co a kdo je lepší – zda Sovákův nadčasový plnovous, svérázné výchovné lekce pod taktovkou Josefa Kemra, sexy Gábinka, věčně omdlévající dr. Šedivka alias Řehoř, moderní bruselský nábytek anebo jako vždy uchu lahodící tóny Zdeňka Lišky. V tomto případě je film, není-li to příliš troufalé, lepší (zábavnější) než knižní předloha. Škoda, že se Exner v pozdějších filmech proměnil v poněkud nudného patrona bez šťávy a elegance. ()

Reklama

Muf911 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mi doposud nebyl znám. Až jsem tak jednou večer měl náladu na československou krimi, tak jsem na něj narazil. Děj a zápletka jsou tu už dostatečně probrány, co ale nikdo nezmínil je to páně Exnerovo auto. Je docela netypické, aby policejní komisař v Československu poloviny šedesátých let jezdil v naprosto unikátní Bugatti v hodnotě několika desítek miliónů korun! Cennější auto snad nikdy neřídila žádná hlavní postava ve filmu, co si pamatuji. Ani James Bond, ani Steve McQueen. Zajímalo by mě, kam se pak bugatka poděla, jestli je stále v ČR anebo ji nějaký mizera nezašmelil mimo vlast. Nicméně v hlavě mi zůstanou i jiné vzpomínky, než na tohle unikum. Skvělou epizodní roli otce si zahrál Josef Kemr, pohodář Sovák s vousem a pistolí a taky úžasně popletený Lubomír Lipský se zavázanýma oběma rukama, který si ani nevzpomene na tvář své bývalé milenky, se kterou aniž by to věděl, zplodil syna. Film hodnotím 4* a odpustím mu i tu nabouranou pragovku. ()

GIK odpad!

všechny recenze uživatele

Vala a jeho křečovitý seladon s obrnovým úsměvem. Nateklá kebula, dvojitá brada. Opravdu nemá daleko do Libíčka. To už je mnohem lepší vyšetřovatel Kodet. Erben jako scénárista se opět vyznamenal. Není náhoda, že to byla protěžovaná spisovatelská celebrita. Za slávu ovšem musel zaplatit. Toto je vykonstruovaná, rádoby vtipná, nesmyslná a nudná kriminálka. 15 minut před koncem vypnuto. Nezájem kdo ukrad / neukrad vybájený poklad roztavený / neroztavený při náletu jedno koho a zda byl vrah vědec, který zkoumá naše blízké příbuzné vymyšlené neandrtálce, nebo kdokoli jiný. ()

BigBang 

všechny recenze uživatele

Pro mě nejlepší ze všech českých černobílých detektivek. Lehčí tón, vydařené komediální prvky, úžasní herci. Pan Vala se mi v hlavní roli detektiva Exnera líbí asi nejvíc. Na okraj bych věnoval poznámku hereckému výkonu p. Šmerala: všiml jsem, že byl obsazován do řady stejných rolí v této době, a to jako profesor. Jeho výkon mě ale nikdy nepřesvědčil, což potvrdil bohužel i v tomto filmu. Perličkou je pro mě 30-vteřinová role p. Tomšovského jako nezvedeného syna-floutka; úplně stejná role jakou hrál všude jinde, včetně především v Dnes naposled. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)
  • Kapitán Exner (Jiří Vala) jezdí automobilem Bugatti Type 50. Tento vůz má osmiválcový, kompresorem Roots přeplňovaný motor o objemu 5 litrů a výkonu 167 kW. Rok výroby tohoto vozu je 1931. Karoserie byla vytvořena u firmy Sodomka. V současné době má RZ (SPZ) PZ-82-50. V.Č. podvozku je 50128. Vozů tohoto typu bylo vyrobeno 65 kusů. (PaulxH)

Reklama

Reklama