Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Kapitán Exner a půvabná studentka řeší záhadnou vraždu, která souvisí s cenným archeologickým nálezem... Detektivní romány Václava Erbena si rychle získaly širokou čtenářskou obec. Zásluhu na tom má i atraktivní a neobyčejně originální vyšetřovatel kapitán Exner. Ten je nejen bystrý detektiv, ale i člověk, který si s chutí užívá života plnými doušky. V Pokladu byzantského kupce svěřil postavu „velkého“ detektiva Jiřímu Valovi, režisér a spoluscenárista Ivo Novák. Na scénáři se také, kromě samotného autora předlohy, podílel i Zdeněk Podskalský. V napínavém příběhu o záhadné vraždě a nesnadné cestě ke znovuobjevení starobylého pokladu se setkáte také s Gabrielou Vránovou, Jiřím Sovákem, Lubomírem Lipským, Josefem Kemrem a řadou dalších populárních herců. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

TV spot

Recenze (132)

Meow86 

všechny recenze uživatele

Pěkná česká detektivní oddechovka. Nejvíce zaujal Jiří Sovák, ačkoliv není vyloženě hlavní postavou. Nevzpomínám si, v jaké jiné roli byl Sovák tak roztomile jízlivý jako tady. Detektivka, kde hlavní vyšetřující není strohý permanentně vážně se tvářící starší muž jako např. Zeman, ale mladý veselý vtipný a koketující Jan Vala. Přiznávám, že tady humor převládá nad detektivním napětím, ale vůbec to není na škodu. ''Veřejná bezpečnost. Kdybyste dovolil, ukázal bych Vám průkaz. - V polovině noci mě žádné průkazy nezajímají.'' ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Česká kriminálka, jejíž hlavním motivem je vražda, ale která celou hodinu dělá, jak kdyby se žádná vražda vlastně vůbec nestala. Závěr v podobě nalitých postaviček jako jsou Sovák, Lipský, Kemr nebo Libíček, kteří do širé dáli odjedou ve svých automobilech také nemá chybu. Je vidět, že na tehdejší dobu měl tento film co nabídnout. Také je hodně poetický a s laskavým, nenuceným humorem, čímž mi vysloveně udělal radost. ()

Reklama

nascendi 

všechny recenze uživatele

Poklad ... je hlúpučký film, ktorý sa tým nevymyká z celého diela Iva Nováka. V plejáde českých filmových detektívov je Jiří Vala niekde blízko dna. A Gabriela Vránová, to je úplná katastrofa. Stvárňovanou postavou i herecky. Keď sa pozriem, koľkí dali filmu všetkých päť hviezdičiek, uvedomujem si, koľko toho ešte nechápem. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Tahle detektivní povídka, podobně jako ze stejného roku Nahá pastýřka, nemá žádný svůj reální základ. Obsah je čistě založen na fantazii magie ztracených cenných pokladů, jejichž historie, osud a tajemství současně s touhou po bohatství dovedou vždy někoho během příběhu ke zločinu. A tahle fantazie v obou filmech funguje bezvadně, pokud jde o příběh, vše je do detailu promyšleno a do sebe zapadající, navíc obohaceno o valnou dávku humoru! Režisér Ivo Novák nebývá uváděn mezi klíčovými režiséry českého filmu, u jeho filmů si mnohdy ani neumím přesně vzpomenout na jméno režiséra (paradoxně asi kvůli hodně krátkému a obyčejnému jménu)... nicméně POKLAD a "český thriller o kose" Zelené obzory (1962) mají u mě vysoký počet hvězd. Některé temné scény jako srážka aut a mrtvola v lese připomínají rovnou Schullhoffovy Kalašovky. Archeologické ústavy, kde ředitel ukrývá v knize pornofotky :o), druhý (v excelentním podání Jiřího Sováka) přijímá detektivní návštěvy o půlnoci v pyžamu a šikovná mladičká Gabriela Vránová coby zamilovaná studentka vyloudí nejednou úsměv na tváři – to jsou stylové momentky a někdy i absurditky pro tvorbu 60.let tak typické. A Jiří Vala byl (a je) bezesporu nejlepším představitelem kapitána Exnera! 90% ()

Lupes 

všechny recenze uživatele

Kriminálka je to mizerná, ale atmosféra let šedesátých povyšuje tento počin do vyšších pater. Hravost, nadsázka, vtip i lehkost se snoubí s tímto snímkem; to vše nejvíce vynikne ve srovnání s dalšími normalizačními pokusy o ztvárnění Erbenových předloh. Nicméně, pokud nepatříte k obdivovatelům "zlatých šedesátých", může vás i tento film nudit či provokovat svým surrealismem. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (19)

  • Filmovalo se také v obci Bylany a v Kolíně. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)
  • Exner (Jiří Vala) bydlí na adrese Malá Štěpánská 2032/6 v Praze na Novém Městě. Houska (Josef Kemr) bydlí na adrese Jos. Janouše 404 v Doksech. (sator)
  • Kasárna jsou na adrese Pilotů 12, Praha-Ruzyně. Muzeum se nachází na zámku Suchdol a hřbitov u kostela sv. Jana Nepomuckého, Praha-Velká Chuchle. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno