Reklama

Reklama

Trpaslík

(seriál)
  • angličtina Gnome (festivalový název)
Trailer

Epizody(6)

Obsahy(1)

Obyčejná rodina z Nymburka. Jarda a Katka Staňkovi. Vedou spolu provaznictví v uličce u náměstí. V obchodních i rodinných strategiích se ale, slušně řečeno, dost často neshodují. Jejich patnáctiletý syn Luděk chodí do kvarty místního gymnázia, chtěl by se stát hip-hoperem, ale zatím se cítí spíš nepochopen. Dcera Janička by se zase navzdory všem ráda stala právničkou, jako její strýc Vladimír Novotný, nejobávanější nymburský právník. Vladimírova krásná žena Pavlína by něco moc ráda, ale vůbec neví, co by to mělo být. To děda Václav ví moc dobře. Má nejradši kaši, ovšem ne tu, co dělají v domově důchodců. Staňkovi, jejich příbuzní, známí a sousedé, nejsou, jak už to bývá, se svými životy docela spokojeni. Že by ale nakonec mohlo být i hůř, na to v rozhodující chvíli nikdo z nich samozřejmě nemyslí. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (331)

Gemini 

všechny recenze uživatele

Dneškem se Trpaslík překlopil do druhé poloviny, a tandem Prušinovský-Kolečko dokazuje, že ví moc dobře, co dělá. Humor Trpaslíka má dvě roviny - první, prvoplánovou situační a verbální komiku, a druhou, nemilosrdně tepající předsudky a klišé nejrůznějšího druhu... a možná ještě nějakou, která se třeba teprve rozvine. Každopádně je ještě co odhalovat, a po dosud viděném mám dost důvodů se domnívat, že to bude radost sledovat. A to i díky špičkovým hereckým výkonům. Samozřejmě na celé čáře vede Martin Hofmann jako stoprocentní Pán Zla, asociální hovado a advokát v jedné osobě;) Prozatímních 80%. A po velkém finále, kterému vévodí hudbymilovná paní Stáňa Kutláková, a samozřejmě i zvláštní nos, ve kterém prý Martinu Hofmannovi bylo při natáčení nesnesitelné vedro, nemám důvod z té osmdesátky slevit. Příběh se povedlo uzavřít, někteří z hrdinů se možná trochu poučili, jiní se zase rozhodli pokračovat se svými životními jistotami, i když to z hlediska vyššího principu mravního není v pořádku, a hlavně Trpaslík je stále tam někde mezi námi... a že je ho setsakra potřeba;) Škoda jen toho, že romantická zahrada nymburského soudu zůstala trestuhodně nevyužita:) 80% za velmi solidní komediálně-satirickou práci na české televizní scéně. A počet poloh, včetně bohatýrské pózy, kterými Josef Abrhám dokázal pronést vpravdě kultovní hlášku "Bude kaše?", v kontrastu s jeho "světlými okamžiky", by se měl povinně předvádět na hereckých školách. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Že existuje nový český seriál jsem se dozvěděl náhodou, z rozhovoru s jedním ze scenáristů. V nadpisu k rozhovoru byla citace tohoto scenáristy o sprostých slovech. Hned se mi vybavil příšerný seriál Kosmo a rozhodl se na Trpaslíka, aspoň díl nebo pár dílů podívat, abych se podíval na další zhovadilost z dílny ČT a další srajdu, ve které samoúčelně padají sprostá slova a hraje si na strašně vtipný a satirický seriál. A to abych mohl obhájit hodnocení a seriál řádně zkritizovat. Srajdy co si hrají na humor totiž nemám rád. No, tak jsem se podíval na první díl, pak druhý, a mně se seriál velmi líbil, některé scény mi přišly vyloženě podařené a vtipné, takže jsem seriál dočuměl a nelitoval jsem. Vulgarita zde není samoúčelna, sedne jak prdel na hrnec, když satira, tak satira, ne pokusy o ni. Ani jednou jsem se při sledování necítil trapně a neříkal si, jak může někdo něco tak tupého a trapného natočit, a přestože jde v podstatě o blbost, podobně jako třeba Okresní přebor, tak je to blbost, která pobaví. Po dlouhé době český seriálový výtvor, který nestojí za vyližp...l. Není určitě náhoda, že za většinou českých seriálů nebo filmů, které jsem v poslední době viděl a kladně ohodnotil, stojí právě Prušinovský. Trpaslík má slabší místa (Suchánek je slabej, "hraje" úplně stejně jako v Ohnivém kuřeti), ale má místa velmi silná, především právník v podání Hofmanna je kurevsky dobrej a vše kolem psích výkalů a strkání špuntů do psích prdelí je též k popukání. Že mě zaujme český komediální seriál, to bych nečekal. Tři čtvrtě hvězdy navíc, že je to české. ()

Reklama

Tosim 

všechny recenze uživatele

Prušinovský & Kolečko a jejich největší klamání tělem, jaké jsem kdy zažil. Ne, první dva díly vtipný nebyly, za to se nám pokusily zobrazit něco z naší současnosti. Přiznávám - moc se mi to nelíbilo, než v díle třetím humor trochu nabyl a já pochopil, že pokud tvůrcům nešlo přímo o satiru, tak aspoň o zobrazení nejrůznějších lidských typů, což se jim potom vedlo taktéž dobře. Že je seriál sprostý? Tak ať. Absolutně jsem netušil, kam vše směřuje a na konci jsem byl tak spokojen, že jsem chtěl udělit hodnocení nejvyšší, ale nakonec to neudělal, protože to by byl příliš velký skok. Velké díky za fantastického Martina Hofmanna a po letech důstojně komediální roli pro Petra Nárožného. 90%. ()

JJ.Gibson 

všechny recenze uživatele

Bizarních českých seriálů se poslední dobou vyrojilo dost a dost, např. Kosmo nebo Vyšehrad. Teď tu máme Trpaslíka, který má hezký nápad a ze začátku je vskutku poutavý. Ale po třetím díle, máte pocit, že se seriál nedokáže nikam posunout. Drží prostě svojí linku a nevybočuje, což je podle mě škoda. Některé fóry jsou bezvadné, některé jsou šílené a některé lehce trapné. Každopádně si to ty tři hvězdy zaslouží a tleskám za originalitu. Nejlepší postavy pro mě: Suchánek, Hofmann! ()

herr_carter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Prušinovský, Kolečko a po Čtvrté hvězdě další, neméně vtipný nářez. Tihle dva fakt umí vytvořit kvalitní a třeskutý humor.........Michal Suchánek - jedna z více "profláklých" dršek, ale zapadl dobře..především v momentech svého opojení nad okouzlenou ženou................Marika Procházková - Suchánkova žena, jedna z nejvýraznějších postav seriálu, do dnešního dne jsem si tuto herečku vybavoval pouze jako epizodní záležitost v jedné z nejproduktivnějších kompostáren v ČR s názvem Ulice, po tomto seriálu už jí beru fakt seriózně.........Martin Hofmann - jeho ztvárnění svině-právníka nemělo jedinou chybu, pro mě asi nejvtipnější a nejdůležitější role...............Josef Abrhám - spolu s Hofmannem další z důležitých a výrazných rolí, jeho alzheimerovsky-satirické pojetí je kouzelné.........zbylé role, co se dobře pamatují - lesbická tělocvikářka s dvojicí bobrů v podpaží, zásadový ředitel, jehož zásadovost po zásahu trpaslíkova kouzla je ta tam, ředitelova dcera s čivavou britney a růžovým fordem, černoch, malá právnička a tlustá Jolanka, o které si toho času černošský synek myslel, že to bude romantická láska a ona na něj vytáhne šprcky ty vole....................moje hodnocení = 7,5 z 10. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (23)

  • Seriál získal v září 2017 Hlavní cenu na festivalu Televizní tvorby ve francouzském La Rocherre. (M.B)
  • Luděk Staněk v seriálu slaví 15. narozeniny, dle průkazky, kterou předkládá policii, je tedy v seriálu toho dne 2. 6. 2016. Ten den otec (Michal Suchánek) sleduje hokejový zápas Litvínov - Třinec, ovšem tou dobou už se hokejová utkání extraligy (playoff) nehrají, jde zřejmě o rok staré finále Litvínov - Třinec, které se hrálo 15. 4. 2015 a Litvínov prohrál 0:1 (Georgius.Qui)

Související novinky

Zemřel Josef Abrhám

Zemřel Josef Abrhám

17.05.2022

České nebe se rozrostlo o další velkou hvězdu, ve věku dvaaosmdesáti let totiž zemřela jedna z nejvýraznějších postav naší kinematografie, Josef Abrhám. Oblíbený herec se poslední dobou bohužel… (více)

Reklama

Reklama