Reklama

Reklama

Nikdys nebyl

  • Velká Británie You Were Never Really Here (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Joe je válečný veterán, který si nese celou řadu jizev. Nejen z nasazení v Afghánistánu, ale i z dětství, kdy musel čelit brutálnímu otci, a ze své kariéry agenta jednotky FBI pro boj s prostitucí. Svůj bezvýchodný život tráví mezi domem, kde žije jeho podivínská matka, a nebezpečnými misemi, na nichž zachraňuje ženy, které se staly oběťmi obchodu s bílým masem. Významný senátor si ho najme, aby přivedl zpět jeho nezletilou dceru, která skončila v jednom z anonymních domů, v nichž kvete dětská prostituce. Joe bere své osvědčené kladivo a vydává se na další výpravu za spravedlností. Tentokrát však nezůstane jen u záchrany bezbranné ženy. Joe mimoděk zasáhne do pedofilní sítě, jejíž vlákna vedou vysoko... Od té chvíle se jeho existence dostává do krvavé spirály, jejíž násilnost překonává i předchozí traumatické zážitky. (Film Europe)

(více)

Recenze (247)

topi 

všechny recenze uživatele

Záblesky vzpomínek, prudké a rušivé skoky v času i prostoru, realita a nerealita - to vše mě kazilo dojem z tohoto jinak zajímavého filmu. Joeova práce (přesvědčivý Joaquin Phoenix) spočívá v pátrání po pohřešovaných osobách a jeho hledání nezletilé dívky ho dovede až k prodeji bílého masa, do kterého je zapletena spousta výrazných činitelů. Žel styl vyprávění a zmíněné rušivé elementy (hlavně to počítání) jsem moc nepobral a zbytečně film ženou do artovější? roviny. Přímočařejší styl by v tomto ohledu rozhodně nevadil. Tak jsem se aspoň pokochal nádherným vizuálem, zvukem a hudebním doprovodem Johnnyho Greenwooda (Radiohead). ()

movieband 

všechny recenze uživatele

Sugetivní útok na diváka. Phoenix dokonalý. Na první dojem, sem nedostal to, co sem čekal po shlédnutí ukázky. Ale když člověk vnímá to rezonování, které v divákovi film zanechal, tak si uvědomuju, že jsem dostal přesně to, co jsem u filmu už dlouho nezažil, a co mám rád. Lehký art, technicky nápaditě zpracovaný, herecky dokonalý,.. Ve festivalovém světě je Phoenixův Joe Leonem nového tisíciletí. "It is a beautiful day." Zajímavé komentáře: eLeR, Matty, tron, Gilmour93 ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Když chcete natočit něco jako Taken, ale máte příliš umělecké ambice. Vcelku příjemně plynoucí vyvražďovačka s krapet netradičními postupy, v rámci žánru však nic zásadního. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Tak tento film odhalil moju rozdvojenú osobnosť. Jedna moja časť s prilepenými očami na obrazovke slintala nad vizuálom a celkovou formou. Strihy, krehké scény striedajúce brutalitu, hudba ktorá do takýchto filmov jednoducho patrí. Zhodou okolností som pozerala so sluchatkami v ušiach, čo sa stáva asi tak často ako ..... nič, nenapadá mi prirovnanie, každopádne táto náhoda neskutočne umocnila špecifickú atmosféru. A potom je tu moja druhá polovica, ktorá si veľmi jasne uvedomuje, že čo tu naozaj nikdy nebolo, je jasná myšlienka, odkaz. Na to by som si mohla protirečiť, že nemusím všade hľadať nejaký blbý odkaz. Ale... práve ten tu chýba na to, aby ste si po niekoľkých dňoch spomenuli aj na niečo iné, než uhrančivého (zahryznem si do jazyka, aby som tu nevypisovala ďalších milión superlatív) Joaquina. Režisérka sa pri tom krásnom obale a samej tajomnosti zabudla venovať tomu pod tým - obrala sa tak o možnosť vryť sa do pamäte... Neviem čo s tým a tak mi zostávajú iba rozpačité, ničnehovoriace tri hviezdičky. ()

salalala 

všechny recenze uživatele

Hodně zvláštní záležitost, která by se snad dala nazvat jakýmsi artovým thrillerem, pořád je to ale hodně vzdálené. Synopse je tentokrát divákovi nápomocna, protože spoustu věcí se z filmu nedozví (třeba to, že Joe je veterán z války a bývalý agent FBI), neboť Ramsay zcela záměrně pracuje pouze s náznaky a flashbacky, z nichž si musí divák sám složit finální příběh. Ten ale zdaleka na všechny otázky neodpovídá (proč si celou dobu dává Joe na hlavu pytlík?, znásilnil senátor svou vlastní dceru?) a zanechává diváky v nejistotě, která ale v tomto případě asi není úplně na místě. Autorka také zcela záměrně neukazuje brutální akci, k níž vede dlouhá příprava, vždy se soustředí až na chvíle po provedení. Spolehla se také na poměrně hutnou a nepříjemnou atmosféru, která funguje po celou dobu a dává tušit, že se kolem hlavního hrdiny děje něco nehezkého. Film ale stojí a padá na Joaquinu Phoenixovi, který je vynikající a brilantně nechává nahlédnout do nitra své postavy a zároveň táhne vše dopředu díky svému charismatu a výrazu. Oné artovosti je ale ve výsledku až moc, což se projeví zejména v závěru, který je jen těžce interpretovatelný a chybí mu nějaký zásadnější dopad. K dobru ale nutno Ramsay přičíst to, že vzhledem k pomalému tempu a prakticky nulovému ději zvolila krátkou stopáž, která je únosná a má jen minimum vysloveně prázdných momentů. You Were Never Really Here určitě není špatný film a klasický žánr se snaží pojmout trochu jinak, jen je na můj vkus až moc artový, trochu zahleděný sám do sebe a nemá potřebu s divákem jakkoli komunikovat. 60 % ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Mohol som tušiť, že keď to režírovala Ramsay, bude to nechutné. Len sa bojím, že v jej rukách má slovo nechutné, príliš veľa vizuálnych variácií. ()

Foma 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, ne tak námětem, ne tak zpracováním (i když je docela originální a dobré), více už výkonem Phoenixe, ale hlavně myšlenkami o smrti, jejím průběhu, o soucitu, o hledání smyslu a různých životních možnostech. Velice citlivý film. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

místy drsná a hlavně extrémně pomalá artová kombinace 8MM,Drive,Only God Forgives a Taken.Není to průser,má rozhodně silné momenty a hlavně dobrého Phoenixe,ale někdy ta artovost působí až moc nuceně...60% ()

Aljak odpad!

všechny recenze uživatele

Podľa popisu to vyzeralo byť na poriadne zaujímavý film. Podľa popisu áno, lenže to je akurát tak všetko. Samotné jadro filmu by v podstate nebolo až tak zlé, ale to prevedenie bolo absolútne mimo môj vkus. To, že dialógy takmer úplne absentovali, to by som ešte prežil, ale to by musel spoľahlivo vynahradiť dej. Ale nie takto, že sa človek hodinu a pol pozerá na podivína s kladivom, ktorému niekto zavolá, ten bez slova a kúska emócie vyzabíja všetkých naokolo a tvári sa, že všetko je OK. Možno si niektorí prišli na svoje, ale ja vôbec... Toto proste Nie! ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Máme tu další zmršenou snahu o art, jehož režisérkou není nikdo jiný, než Lynne Ramsay, jejíž filmy mi buď absolutně nesednou nebo prostě neumí točit. Tohle je totiž takové nic, u kterého je třeba být hodně pozorný, jinak z toho budete zmatení až běda. Já se chytal a zmatený jsem nebyl, ale díky tomu jsem viděl spoustu děr ve filmu. Traumatické vzpomínky nudí, než aby zaujaly, hlavní hrdina nemá charakter, díky kterému byste si na něj aspoň udělali nějaký názor a jako celek je to strašně odbyté. Plusy to ale má, třeba Joaquin Phoenix hraj fakt dobře, soundtrack je občas taky dobrý (hlavně při pohřbu, to je jediná funkční scéna) a sem tam pár dalších scén ujde. Za tohle 2*. ()

Topco 

všechny recenze uživatele

Seriózne sklamanie. Ani príbeh ani forma. Ani cool, ani weird. Navyše, z už beztak plytkého príbehu ma vytrhávali zbytočne silené a rušivé flashbacky. Pár fragmentov fajn (Joaquin, Greenwood či strih prenikania do strážených objektov), ale ako celok nefungujúce. Vôbec mi nesadol ten silený ťah na "indie feeling". ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

Zajímavé to bylo do chvíle, kdy jsem zjistil, že celý zbytek filmu zajímavý nebude a že se nic nestane. K tomu vyloženě rušivý a otravný soundtrack a matoucí prostřihy z minulosti, které neměly vůbec žádný smysl. Trvat to ještě o pár minut déle, šel bych s hodnocením ještě níž, ale i tak to byla celkem bída. 30% ()

dubinak 

všechny recenze uživatele

Tak opravdu jsem čekala, že mi tento snímek bude sedět trochu víc. Popravdě ani nevím, co bych k němu řekla. Vypadalo to, že to bude slibné, surové téma, které je bohužel dost aktuální a že si z něho odnesu smutné myšlenky, bohužel to ve mně až takovou stopu nezanechalo. Vzhledem k tomu, že se ženská režie rozhodla v zásadě nic neukazovat a nechat to spíše na divákovi, v podstatě to můžeme číst většinou jen z Joaquinovy tváře, popřípadně nám k domýšlení pomůže drásavá hudba, tak to pro mě bylo trochu málo. Ač jsem tento snímek brala jako artový a vizuál můžu pochválit, nic moc si něj neodnáším. ()

Azrael515 

všechny recenze uživatele

Nieco, ako keby Refn adaptoval Taxi drivera. Kratka stopaz ubehla pekne a miestami ma autorkine umelecke volby zbytocne rozptylovali.. Inymi slovami moc hipster neo-noir. Prilis schizofrenny, aby si vybral ci zaujme portretom anti-hrdiny alebo vizualom. Fajn soundtrack, fajn citacie, fajn maska a obcas trapny stylisticky prestrel.. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Pomalu jsem se ani nestačila pořádně nadechnout a všemu dění byl konec. To se mi při sledování filmů moc často nestává, takže i přes jistou zmatenost vyprávění jsem nadmíru spokojená. Joaquin Phoenix se do role válečného veterána převtělil se vším všudy, jako by snad nikdy nic jiného nehrál a přitom má za sebou tolik různorodých hereckých partů, jimiž se může pochlubit jen málokdo. Naprosto zaslouženě posbíral za svůj uhrančivý výkon v tomto psychologickém thrilleru i nějaká ta ocenění. Po většinu času jsem dumala nad důvodem jeho jednání a činů, zatímco mou mysl každou chvíli pronásledovala krajně zneklidňující hudba spojená s nervy drásajícími ruchy. Velmi mě zaujaly vizuální sekvence dotvářející podmanivou atmosféru, které mi navíc asi zůstanou ještě dlouhou dobu v paměti. Určitě k nim bude patřit skoro až rituální pohřbívání matky do jezerních hlubin. Ač v samotném závěru nedošlo k úplnému vyložení karet, tak jsem nebyla zklamaná, protože jsem nic takového vlastně ani neočekávala. S povděkem kvituji, že stejně jako hlavní hrdina si to musí každý v hlavě přežvýkat sám. A pokud vám to náhodou nepůjde, tak pár ran kladivem to jistě spraví. (80%) ()

alchac 

všechny recenze uživatele

No já vůl kolosální, na co jsem to jen zase vlezl? Ne, nejde o bojler a vyžvanění poslední padouchovy věty před intimním seznámením se jeho lebky s kladivem, to skutečně jenom já úpím nad promarněným časem a financemi, neboť ač se na mě Choakvénův xicht ponuře mračil i ze zdejších otravných reklam nonstop aspoň čtrnáct dní (což obvykle nevěstí nic dobrého), nedal jsem si domluvit a namísto exhibice prospektora měkkých tkání s kleštěmi a letlampou proklatě nízko, po jejímž zhlédnutí by proplešatělí zpocení padesátníci pálili své balóňáky a při náhlém setkání s truhlářem se zbaběle dusili pytlíky bonparů, jsem žel obdržel to, co se střízlivě dalo očekávat. Námět sice výtečný a perfektní pan Fénix je jako náruživý domácí kutil přesvědčivější než Přemek Podlaha (a jako stomatochirurg více než Lórenc Oliviér), nicméně veškerý svůdný potenciál byl v osmdesáti procentech stopáže vytrvale pohřbíván naprosto duchaprostou, ovšem o to více nabubřeleji ambicióznější (pročež ukrutně nesnesitelnou) artistickou onanií té ohyzdné Kaledoňanky. ()

Deyw 

všechny recenze uživatele

artovej john wick :D phoenix vypada cool, mordy sou cool..deprese je cool..ale je to cely takovy utahany chciply nezazivny..film pro fajnsmejkra ()

Související novinky

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

Britské nezávislé filmové ceny ovládla Favoritka

03.12.2018

Černohumorné kostýmní drama Favoritka od režiséra Yorgose Lanthimose (Humr, Zabití posvátného jelena) ovládlo letošní ročník Britských nezávislých filmových cen. Snímek zvítězil v rekordním počtu… (více)

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

Filmový festival Be2Can bude velká nádhera

02.10.2017

Čtvrtý ročník přehlídky prestižních festivalových snímků Be2Can uvede premiérově držitele Zlaté palmy z Cannes, snímek Rubena Östlunda Čtverec, který festival zahájí, film IIdikó Enyedi O těle a duši… (více)

70. ročník MFF Cannes

70. ročník MFF Cannes

28.05.2017

Jubilejní 70. ročník mezinárodního filmového festivalu v Cannes byl završen vyhlášením nositelů prestižních ocenění v neděli 28.5. Na festivalovém plakátu je letos vyobrazena herečka Claudia… (více)

Reklama

Reklama