Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Mladý, přesto již svými moderními vyšetřovatelskými metodami a úspěchy proslavený detektiv Jánoš Marton (Ján Koleník) z Pešti přijíždí na zámek Betliar řešit tajemnou brutální vraždu služky. Na Gemeru jej vítá místní rázný strážmistr Vilém Černý (Stanislav Majer), kterému přítomnost až příliš sebevědomého vyšetřovatele z Pešti v jeho rajónu, a povinnost s ním spolupracovat není vůbec po chuti… A zdá se, že Martonův pobyt nevyhovuje ani místním, k technickým novinkám nedůvěřivým obyvatelům, kteří před vědou upřednostňují víru v magii a pověry; vyšetřovatelova přítomnost je trnem v oku i obyvatelům zámku – mocné šlechtické rodině Wisniewskych, ve které má každý své tajemství… Jak se ukazuje, vražda služky není zdaleka natolik jednoduchá, jak by si vyšetřovatelé přáli; navíc to není ani jediné zvláštní úmrtí mladé ženy v této oblasti… Marton s Černým tedy stojí před nelehkou výzvou – překonat vzájemné nesympatie a spolu pátrat po zvráceném pachateli, kterým je podle vesnických povídaček nadpřirozený „Démon“… A podle Martonovy teorie první sériový vrah v dějinách Uherska.
Vyšetřovatelům při práci asistují dva Černého podřízení – místní četníci Nahálka a Ondrík (Martin Nahálka, Milan Ondrík). Ti díky své lenosti, nebo jindy naopak přílišné horlivosti a především nedostatečné inteligenci, pokazí, co mohou… Ale při řešení menších kriminálních případů (inspirovaných skutečnými historickými událostmi) se občas i na ně usměje štěstí. Zlo na Betliaru ale nespí, mrtvol přibývá a Marton musí udělat vše pro to, aby zabránil dalším bestiálním vraždám… Vyšetřování mu ale komplikují sympatie ke krásné šlechtičně Júlii (Danica Matušová), odměřenost její upjaté matky – hraběnky (Anikó Varga) i nevyspytatelné chování jejího otce, extravagantního hraběte Wisniewskeho (Lukasz Kos). Podaří se Martonovi odhalit „Démona“ dřív, než si přijde i pro něj?! (TV Prima)

(více)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (112)

tosastava odpad!

všechny recenze uživatele

Myslím že by už mohol vzniknúť nový pojem,Slovenská odpadová(filmová) tvorba. Posledných 15 rokov sa u nás ešte nenatočilo niečo, čo by stálo za pomenovanie filmová tvorba. Tieto hnusné TV sračky sa bohužiaľ točia vďaka TV "intelektuálom" s vkusom štamgasta piatej cenovej skupiny,ktorí tvoria najväčšiu základňu vďačných konzumentov týchto TV fekalii ()

janesX 

všechny recenze uživatele

Zatial som mal možnosť vidieť iba úvodný diel a šance som tomu vďaka novodobej slovenskej "kinematografii" a tým našim super seriálom nedával takmer žiadne. Naopak, počas celého sledovania som práve ja nemal šancu, aby som tento seriál mohol niečim prirovnávať k spomínaným panelákovinám. Toto je úplne niekde inde. Možno v slovenskej tvorbe vyhráva niečo ako klientelizmus, ale na 1890 vidieť okamžite že je seriál v dobrých rukách a že tvorcovia mali nad projektom volnú ruku.Tu som sa aj z chuti zasmial(ako z čias Utekajme už ide), nepostrehol som nejaké zbitočné alebo natiahnuté scény a normalne sa v tomto prípade dokonca dá tešiť na následujúci diel. Dufam že to tvorcovia v ďalších častiach nepokazili.(3+1 za snahu) ()

Reklama

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je jako den a noc. Má docela dost pozitiv ale i řadu negativ. Pokud jde o pozitiva určitě nelze neocenit už samotný námět historické detektivky a způsob její realizace v autentickém prostředí šlechtického sídla na Slovensku. S tím se pojí luxusní výprava, skvělé kostýmy a krásné lokace. Ty zvláště vyniknou díky místy skutečně obdivuhodné kameře. Obě hlavní detektivní zápletky jsou uvěřitelná, byť u té druhé mi chybělo trošku překvapivější vyústění (překvapivější odhalení postavy "démona"). Samozřejmě i to spojení slovenských a českých herců je příjemné (zvláště když tentokrát ani jedna z televizí nepřistoupila k dabingu). Ocenit lze i nápad spojit do jednoho týmu vyšetřovatelů dva naprosto odlišné typy mužů. Namyšleného městského hezouna v podání Jana Koleníka a prostého chlapa z dědiny ztvárněného Stanislavem Majerem. Jejich vzájemné špičkování nabízí milý humor. O mnoho méně humoru přináší postavy dvou mladých četníků/žandárů. To jejich chování mi místy přišlo vysloveně trapné a nehodné jejich postavení. Stejně tak mě vůbec nezaujaly ty rádoby humorné či bizarní případy, které tyto postavy řeší. Ostatně myslím si, že kdyby zde celá tato vedlejší dějová linka nebyla, seriálu by jen prospělo. Nemusel by mít tolik dílů a nemusel by být tak zoufale zdlouhavý. Ještě, že na internetu šlo tyto pasáže přeskakovat, v televizi bych to asi nevydržel se na to tak dlouho dívat. Další výtka se týká hudby. Neříkám, že byla vysloveně špatná. Líbilo se mi mj. použití lidových motivů. Ovšem dost mi vadilo, že hudba mnohdy vůbec neodpovídala tomu, co se zrovna na scéně odehrává. Jakoby seriálu chybělo něco jako hudební režie. Hudba bývá pro mě hodně důležitou složkou filmu/seriálu, tak i proto nemohu dát více než 3 hvězdičky. Ale jsem rozhodně potěšený, že takovýto historický seriál vznikl a že jsem jej mohl vidět. Zvláště poté, co mě tak zklamala druhá série 1. republiky. ()

GeusX 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Detekvivní slovensko-český seriál odehrávající se na konci 19. století, jak název napovídá. Kladně bych ohodnotil kostými a výpravu, ačkoliv se prostředí moc nemění (kaštieľ v Betliari) a letecký záběr na Zádielskou dolinu se pouze opakuje. Herci také fajn, ačkoli na některé týpky jsem si musel dlouho zvykat. Vadí mi komické figurky přitroublých četníků, kteří drmolí a mají být asi vtipní, ale takovýto humor se v Čechách zřejmě moc nechytá. Děj a detektivní zápletka dobrá, jen je to natáhnuté na tolik dílů, že pokud některý propásnete, vůbec o nic nepřijdete (na začátku každého dílu je rekapitulace, která postačí). Mladší publikum může trochu odrazovat původní znění, čili slovenský jazyk (česky promlouvají pouze čeští herci). Největší pozitivum a přínos seriálu vidím ve zvýšení cestovního ruchu na východním Slovensku u Rožňavy. Už se mi v hlavě rýsují nápady na dovolenku ve Slovenském krasu a výlety po kaštieľoch (název pro slovenskou obdobu zámku, tvrze či hradu). :-) (pozn.: jsem t.č. v polovině seriálu a hodnotím: slabší 3*) ()

Kovaja 

všechny recenze uživatele

V úvodu jsem měl celkem rozpaky. Dlouhá stopáž a pomalý děj mě trošku nudil. Ale postupem času se seriál rozjel a vtáhnul mě. Hlavním obrovským plusem a kořením seriálu byli dva žandáři. Z dvojice sem byl hotový z Ondríka. Ten borec mě ničil. Jeho grimasy a slovenská maďarština mě trhala břicho. Já se chlámal bože. Upištěný histerik byl úžasný:-))) ()

Galerie (40)

Zajímavosti (4)

  • Oba žandári mají v seriálu stejná příjmení, jako je mají ve skutečnosti – Ondrík a Nahálka. (stone)
  • Část Tiesňavy se natáčela před jeskyní Pekárna v Moravském krasu a na dně Macochy. Temné údolí byla potom cesta pod Pekárnou od Hostěnic k Ochozi. (Jara69)
  • Seriál sa nakrúcal od septembra do decembra 2016 v kaštieli Betliar, ktorý bol v tom čase uzatvorený pre reinštaláciu expozícií a inštaláciu kúrenia. (Scraffy)

Reklama

Reklama