Reklama

Reklama

Pán prstenů: Společenstvo Prstenu

  • USA The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (více)
Trailer 1

V dávných dobách byl vykován kouzelný prsten, který vlastnil pán Mordoru Sauron. Jeho moc začal využívat k šíření zla, ale o prsten nakonec v boji přišel, a ten na dlouhá léta zmizel. Nakonec ho našel hobit Bilbo Pytlík, který díky němu přestal stárnout. Na naléhavou žádost čaroděje Gandalfa předá prsten synovci Frodovi. Ten se svými kamarády Samem, Smíškem a Pipinem odcházejí do Hůrky a Gandalf se vydává pro radu za svým učitelem, čarodějem Sarumanem. Ten se však přidal na stranu zla a zajme ho. S pomocí tajemného hraničáře, přezdívaného Chodec, Frodo a jeho kamarádi uniknou jen o vlásek devíti černým jezdcům, kteří vyrazili z Temné věže, aby prsten našli a přinesli svému pánovi Sauronovi. Do Roklinky je svolána velká porada lidí a elfů, která rozhodne, že prsten musí být zničen. To je možné pouze tam, kde byl prsten zrozen, v ohni Hory osudu. Odvážný Frodo se nabídne, že tam prsten odnese. Nebezpečí je však příliš veliké, a tak se mu, jako jeho ochránci, postaví po bok čaroděj Gandalf, trpaslík Gimli, elf Legolas, bojovník Boromir, hobiti Sam, Smíšek a Pipin a také Chodec. Zrodí se Společenstvo Prstenu, které se vydává na nebezpečnou cestu plnou nástrah a nebezpečí. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (409)

  • Jedno ze slov, které Gandalf  (Ian McKellen) šeptá můře, když je polapen Sarumanem (Christopher Lee), je "Gwaihir", jméno orla, který pro něj přiletí. (HellFire)
  • Vřískot nazgûlů je ve skutečnosti hlas Fran Walsh, spoluautorky scénáře a koproducentky filmu. (HellFire)
  • Když příbuzní klepou Bilbovi (Ian Holm) na dveře, řekne: "Nejsem doma."  "Nikdo doma" je rovněž název kapitoly v knize "Hobit aneb Cesta tam a zase zpátky". (HellFire)
  • Různé oční odstíny modré prozrazovaly, jakého druhu elfové jsou. Elfové z Lothlórienu mají světle modrý odstín a elfové z Roklinky odstín tmavě modrý. (HellFire)
  • Skřeti pracující pod Železným pasem jsou ve skutečnosti zaměstnanci firmy Weta Workshop (společnost, která vyrobila kostýmy), kteří vyrábějí zbraně použité ve filmu. (HellFire)
  • Cate Blanchett si dělala legraci, když řekla, že roli Galadriel vzala, protože: "... jsem vždy chtěla mít špičaté uši." (HellFire)
  • Snímek obdržel jako první nominaci na film roku od Amerického filmového institutu. (HellFire)
  • Hlavní město Nového Zélandu – Wellington – změnilo při premiéře filmu svůj název na Středozem. (HellFire)
  • Během filmového festivalu v Cannes roku 2001 bylo promítnuto dvacet minut z filmu. To bylo poprvé, kdy herci viděli kompletní záběry. (HellFire)
  • Během natáčení si Liv Tyler (Arwen) nechala své nasazovací elfské uši na kapotě auta. Když se k nim vrátila, byly již teplem značně zdeformované. (HellFire)
  • Viggo Mortensen (Aragorn) si během natáčení bojové scény uštípl zub. I přes mnohé protesty ho zavezli k zubaři a ještě téhož dne se vrátil k natáčení. (HellFire)
  • Ve scéně, kdy se nazgûlové snaží překročit řeku, vyřkne Arwen (Liv Tyler) kouzlo, které však není přeloženo. Podle "Encyclopedy of Arda" Arwen říká: "Nîn o Hithaeglir lasto beth daer; rimmo nîn Bruinen dan in ulaer," což zhruba přeloženo znamená: "Vody Mlžných hor, slyšte mocná slova, spěchejte, vody Bouřné, smeťte nazgûly." (HellFire)
  • Hudba při útěku z dolů Morie je maorský chorál, který ve filmu představuje starověkou řeč trpaslíků. (HellFire)
  • Pro vysokorozpočtový film je běžná účast dvou až tří štábů. Pán prstenů měl hned pět až sedm takových štábů. (HellFire)
  • Pro Kraj bylo vyrobeno kolem 28 různých domků. Každý byl jiný. V Hobitíně je 47 komínů. (HellFire)
  • Doladění designu hobitích chodidel trvalo více než rok. (HellFire)
  • Společnost Weta Workshop vyrobila 58 miniatur, které byly tak velké a detailní, že se jim přezdívalo "bigatures". (HellFire)

Související novinky

Nový Pán prstenů na cestě?

Nový Pán prstenů na cestě?

24.02.2023

Poté, co se koncem minulého roku podařilo švédské korporaci Embracer pořídit veškerá zbývající práva na značku Pána prstenů (seriálová koupil předtím za nemalé peníze Amazon), uzavřela nyní studia… (více)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (více)

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

Warner Bros. zkouší prodat Pána prstenů jako NFT

20.10.2022

Někdo by měl nejspíš říct studiu Warner Bros., že NFT nebyly populární už loni, natož letos, a že celá kryptokomunita pomalu ale jistě umírá. Společnost totiž čerstvě oznámila, že hodlá prodávat… (více)

Reklama

Reklama