Reklama

Reklama

Interview s upírem

  • USA Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles (více)
Trailer 1

Napij se ze mě a budeš žít věčně... Když americká spisovatelka Anne Riceová publikovala svůj první román Interview s upírem (1976, česky 1996), kniha se nesetkala s právě vlídným kritickým ohlasem, ale stala se natolik oblíbenou, že autorka v následujících desetiletích vydala celkem jedenáct pokračování známých pod souborným názvem Upírská kronika. Bylo jen otázkou času, kdy o látku projeví zájem Hollywood. Na začátku devadesátých let filmová práva získala společnost Davida Geffena a pověřila autorku napsáním scénáře. Režie se ujal irský tvůrce Neil Jordan, který dosáhl velkého úspěchu působivým dramatem Hra na pláč. Film Interview s upírem (1994) byl kritikou přijat vesměs kladně a stal se velkým diváckým hitem. Hlavní roli upíra Louise, vyprávějícího svůj více než dvousetletý životní příběh mladému novináři, vytvořil do té doby jen málo známý Brad Pitt, který se rázem stal populární hereckou hvězdou. Jeho partnerem v úloze upíra Lestata byl Tom Cruise, jehož obsazení bylo sice zpočátku předmětem rozporných reakcí (autorka dávala přednost Rutgeru Hauerovi), ale po dokončení filmu byla jeho nezvykle záporná postava přijata s respektem. Ohlas snímku podnítil určitou obrodu upírské tematiky, která byla později úspěšně prezentována především formou televizních seriálů, např. Pravá krev nebo Upíří deníky. Film je věnován předčasně zemřelému Riveru Phoenixovi, který měl původně hrát postavu mladého novináře, jehož nakonec ztělesnil Christian Slater. (Česká televize)

(více)

Diskuze

Pítrs85

Pítrs85 (hodnocení, recenze)

Nejlepší film o upírech. Možná škoda, že se v něm nakonec ten Depp neobjevil, i když jak Cruise tak Pitt jsou skvělý. Ale stejně je všechny válcuje mladinká Kirsten Dunst. Závěrečná scéna se stoneovským "Sympathy for the Devil" (zde Guns N' Roses) nemá chybu :)

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Novinky jsou to velmi zajímavé a upřímně doufám, že z toho mraku zaprší pokud možno pořádně). Anne Rice beru ale jako zdroj s mírnou rezervou.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

No, tak ja dufam bud v The Vampire Lestat alebo v poriadne naslapanu verziu Queen of the Damned aj s masakrom v nocnych Himalajach a masovkami z Akashinej mladosti...mlask. Ak vychadzame z toho ze tam maju byt pokope Marius, Lestat a Louis, mala by to byt jedna z nich (alebo Bodythief ale tam je Marius na štvrťstrane. Pripadne vychadzajuc z Anninej posadnutosti nabozenstvom v poslednej dobe, mohol by to byt Memnoch ale tam si zas neviem predstavit ako uhraju celkovu filozofiu tej knihy (a ci vystrihnu tu nechutnu scenu po uteku z Pekla :-D ). Pitt je idiot, ten film ho vlastne "urobil" ako hviezdu.

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

MasterHowl: Že by bol Pitt taký rozmaznanec? Čo už, ale neviem si predstaviť za Lestata nikoho lepšieho než Cruisa.. :(

MasterHowl

MasterHowl (hodnocení, recenze)

NOVINKY PRO ZDEJŠÍ DISKUTÉRY (pro některé možná ne): Jsem v občasném spojení s Anne Riceovou na Facebooku, což není nic tak divného, páč ona odepisuje prakticky komukoliv. Tímhle způsobem jsme se všichni dozvěděli spoustu novinek z první ruky. TAK PŘEDNĚ: Anne právě vyjednává s producenty o možnosti udělání nového filmu. Spekuluje se, o který jde, ale já jsem přišla na pár věcí a Anne mi to potvrdila (protože jsem starej šťoural :-) ). Sice se říká už více jak 17 let, že se udělá novej film, ale teď se to konečně hnulo. Ptala jsem se, jestli to bude příběh The tale of the body thief, tedy Příběh lupiče těl, ve kterém si Lestat vymění tělo se smrtelníkem a jaksi se to zvorá. Anne říkala, že Tom Cruise k němu měl práva víc jak dekádu, ale teď je zpátky prodal. To v praxi znamená, že se neví, jestli to bude tenhle příběh. Anne mi jen (spíš omylem) prozradila, že to bude kniha, ve které se vyskytuje i Louis, tedy Pittův charakter. Což je asi jen sedm knih, pokud se nepletu, a teoreticky z toho vycházejí na zfilmování jen dvě )u nevím, jaké, ale na FB se to s Anne diskutovalo). Ona říkala, že nic nesmí prozradit, jinak by musela zaplatit finanční pokutu. Každopádně do role Louise chce herce Matta Bomera. Brad Pitt se totiž před týdnem o Interview dost hnusně otřel, jednak prej, žeje to "propadák", ale že i z těch se dá počit, a jednak, že se mu nelíbil Ančou napsanej scénář, že prej byl špatnej a že neměl, co hrát. Taky mu prej nedošlo, že bude muset natáčet v noci (chudáček, kdo by to byl řekl?), takže měl depresi, a chtěl po producentovi Davidu Geffenovi, aby mu dovolil odejít. Ten mu vyhrožoval 16 milionovou pokutou, takže Pitt kňourání nechal a film dotočil. Tom Cruise si zase připadá na roli "moc starej", a nemá zájem, si ji znovu zopakovat (což potvrdila sama Anne). Jinak chce do role Lestat víc lidí, například Richarda Armitage, kterej mi ale do ní typově nejde. Role Maria by podle ní měla připadnout "panu Darcymu", Matthewovi MacFadyenovi. Ale to chce ona, a jak mi potvrdila, zkrouhli její pravomoce k dalšímu filmu (asi, aby je neotravovala). Robert Downey Jr. je už totálně ze hry, sám potvrdil, že tuhle roli ani nechtěl hrát a podprahově přitom "vyslal zprávu", že takové filmy jsou brak. Jinak profucentem má být samozřejmě zase Geffen a ještě jeden týpek, jehož jméno nám Anne neřekla. Toliko k nejžhavějším novinkám, které už tady ale asi někteří vědí, takže pro některé určitě nebudou moc objevné.
Brad Pitt ani Tom Cruise se natýáčení nezúčastní.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Btw zasadne v anglictine, naucite sa rec a pochopite ze skutocny spisovatel dokaze menit styl vzdy ked knihu rozprava ina osoba.

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

marione: Celkom dobrý nápad. Asi si tú anglickú verziu vážne kúpim a spolu so slovníkom prelúskam Keby som nemal rozčítané knihy.. a e-book neuznávam. Nič nenahradí voňavý papier. Každopádne s tou anglickou verziou počítam. Nasadila si mi do hlavy červíka :) vďaka.

marione

marione (hodnocení, recenze)

v tom prípade musím poradiť len knižnicu alebo antikvariát :) alebo ebook , prípadne sa naučiť po anglicky, ja som vďaka kronikám veľmi vylepšila svoju angličtinu nikdy predtým som nič po anglicky nečítala a nebola som veru na tom najlepšie... ale nahnevalo ma presne toto, že nie sú preložené práve knižky od Anne Rice a tak som si objednala Blood&gold a nie som si istá o čom bolo prvých 200 strán, ale potom to bolo fajn a teraz čítam jedna radosť :)
držím prsty s knižkami :)

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

marione: Upír s tvárou anjela sk/cz majú v ponuke dve kníhkupectvá.. ale bohužiaľ vypredané.

marione

marione (hodnocení, recenze)

ja čo som našla boli len 2 časti: sk Upír s tvárou anjela( eng The vampire Armand) a ako ebook Interview s upírom asi cz, lebo tlačenú verziu som už  nenašla, ostatné som videla len v eng, ale bola asi pred rokom petícia za preloženie tejto série do čestiny neviem ako uspela...

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

Marius: Čítal si Riceovú v en vydaní? Alebo už existuje aj sk/cz? Nedokážem sa k nej dopracovať..

x-davidek

x-davidek (hodnocení, recenze)

Marius: Předlohu sem bohužel nečetl, ale tohle už dává smysl! dikec za vysvětlení.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

V Riceovej romanoch plati na upirov jedine slnko, ohen a dekapitacia bez rychleho pripojenia hlavy k telu. Lestat o dekapitacii samozrejme v 19. storoci este nevedel  (Akashu zabili dekapitaciou az v 80 rokoch 20 storocia) a o ohni vedel len z toho ze jeho tvorca Magnus sa po jeho stvoreni okamzite upalil ale v trosku inom ohniku nez ozehol Lestata. Treba povedat ze pravidlo je cim starsi upir ta vytvori tym si nerozbitnejsi chlapecek, takze Lestat mal dobry zaklad od cca 300 rocneho upira. A ked potom pil z Akashe, tak sa tri dni dni pokusal spachat samovrazdu trojdnovym opalovanim na pusti Gobi ale ani to mu nejak nevyslo. Btw. musím si to zas pozriet :-)

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

Slunce a oheň myslím na upíry ve Vampire Chronicles obecně platí (slunce znatelně víc) - a totéž předpokládám o dekapitaci a čtvrcení. Lestat měl každopádně velikou kliku, WTZ.
On i v předloze je to nezmar...:-]

x-davidek

x-davidek (hodnocení, recenze)

Cappuccino: o dřevěném kůlu sami řekli, že je to blbost. Takže s tím světlem máš asi pravdu. přitom velmi zvlášní že ostatní upíři umírali když hořeli nebo když je posekal tou kosou... tak pak nevím

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

x-davidek: Lenže toto nie je žiaden "americký filmový trhák" a Lestat bol upír. Čili je pochopiteľné, že obyčajným otrávením, podrezaním a upálením ho nemožno zabiť. Chcelo by to drevený kôl alebo slnečne svetlo. ;)

x-davidek

x-davidek (hodnocení, recenze)

Velmi povedený kousek, ale měl jednu jedinou vadu na kráse, proč jsem nedal 5 hvězdiček, Tom Cruise. Byť je i v tomto filmu celkem dobrý štval mě trošku průběh děje. Nedávalo to příliš logiky. Nesmrtelnost ?Ano, ale jen do jisté míry. Trošku mě to připomělo průběh amerických filmových trháků, kdy jeden z hrdinů přežije vše i nemožné, podle toho jak se ten film prezentuje. Jinak opravdu podařený kousek, ve filmotéce bude čekat na to až dostanu chuť na upírskou tématiku a pustím si to zase znovu :-)

PePiG7

PePiG7 (hodnocení, recenze)

na tohle můžu koukat pořád :) Brad Pitt prostě excelent ,,thumbs up,,

Cappuccino

Cappuccino (hodnocení, recenze)

Dvojke by som sa rozhodne nebránil. Práve naopak.. otázne ale je, či má aj "stará parta" chuť.

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

O Toma bych se nebála, když je operating thetan level...kolik už vlastně?
:-]

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

To víš, že bych se nezlobila, ale jestli budem čekat dalších 17, tak máme fakt báječný vyhlídky :(

NinadeL

NinadeL (hodnocení, recenze)

Tak ten nápad letos oslaví 17 let... Z dvojky tehdy sešlo, protože Pitťákovi se už jednoduše nechtělo, sobeček jeden.

MaedhRos

MaedhRos (hodnocení, recenze)

hirnlego: Já osobně to považuju za úžasný nápad...
Nebo by si Cruise mohl zahrát nějakého jiného upíra. Třeba Varneyho.

marione

marione (hodnocení, recenze)

Tak asi pred rokom išla fáma , že sa bude robiť druhý diel z kroník- The Vampire Lestat, dokonca, že Lestata má hrať Robert Downey jr. , ale nejaké potvrdenie som nenašla... Takže musíme len čakať

hirnlego

hirnlego (hodnocení, recenze)

Co takhle druhý díl? Chlapci jsou pořád krásní, těch pár vrásek se bez problémů vyretušuje a rozhodně by to mohlo být zajímavé. Jo, prostě se chci znova koukat na Cruise se špičáky a dlouhými vlasy a tohle už jsem viděla mockrát, jsem proto horší člověk? :´(

antuta

antuta (hodnocení, recenze)

Tohle je jeden z nejznámějších filmů o upírech! Tohle jsem vyděla o svého bratrance a moc se mi to líbilo. Dopororučuji, aby se na tohle podíval každý milovník famtasy a hororu. Musím uznat, že tohle je daleko lepší než nějaké Stmívání!

Irene

Irene (hodnocení, recenze)

"Však tebe jak jednou zhasím,kde vzít mám,žár jenž by tě zažeh zas...jak růže musíš zvadnout!" Můj naprosto nejoblíběnější film všech dob!!!Doporučuji poslechnout si skvělý dabing bratrů Dlouhých,obzvláště Vladimír,dej mu Pánbůh lehké nebe,namluvil Lestata bravurně a Michal Louise neméně excelentně! Mimochodem knihu Anne Rice mám doma,kdyby ste stál o zapůjčení..."Ta dáma je ještě plná života...! :-)

le poulet

le poulet (hodnocení, recenze)

V popisu děje píšou, že " kdy věčný upír Lestat pomohl překročit citlivému a přitažlivému mladíkovi Louisovi práh..." Jde mi o to "věčný" - -jak může být věčný někdo, koho podříznou? Nevíte někdo? Mimochodem, Metlino...já taky ne..

Darcy

Darcy (hodnocení, recenze)

Na tenhle film budu hodně dlouho vzpomínat. Naprostá upírská klasika. Perfektně gradované scény, výrazné herecké výkony, děsivá hudba a příběh, na který člověk dlouho nezapomene.

Metlina

Metlina (hodnocení, recenze)

jeden z mých nejoblíbenějších filmů... skvěle zahraný (i když Cruise zrovna nemusím...), akorát někdy ty efekty byly trošku přehnané...:)

MARI-hu-AN

MARI-hu-AN (hodnocení, recenze)

na tento film tak skoro nezabudnem...doteraz si živo pamätám ako som bál, keď som ho ako malé decko videl po prvý krát :D

Drusilla

Drusilla (hodnocení, recenze)

Jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. Chtěla bych sehnat všechny upíří kroniky.

Michele

Michele (hodnocení, recenze)

Skvělé dění.Dobré herecké výkony a skvělé obsazení.Tent film je opravdu skvělej.

Marius

Marius (hodnocení, recenze)

Gedes : No IMHO je Dracula v porovnaní s týmto o stupienok nižšie, hlavne pre filozofický presah Interview a to tak v knižnej ako aj filmovej podobe.

Gedes

Gedes (hodnocení, recenze)

Tom je fajn, ale poprvý jsem ve filmu viděla (a nějak blíž zaznamenala) B.P. a byl prostě skvělej, role mu padla na míru. Jenže já jsem takovej romantik, takže se mi zdála hezká jen ta první půlka, druhá už byla docela dost drsná, ale celkový dojem byl skvělý. Navíc srovnatelné s Draculou - na toto upírské téma.

Související novinky

Tom Cruise se vrací k Warnerům

Tom Cruise se vrací k Warnerům

10.01.2024

Když byl Tom Cruise ještě jednadvacetiletým mladíčkem, jeho průlomem byla role Joela Goodsena, jenž si ve filmu Riskantní podnik chtěl vyhodit z kopejtka. Ten vzešel ze slavného studia Warner… (více)

Film Music Prague 2014

Film Music Prague 2014

20.07.2014

Americký skladatel Elliot Goldenthal, který je držitelem Oscara® za hudbu k filmu Frida, a britský skladatel Patrick Doyle, jež je autorem hudby k velkofilmům jako Thor, Harry Potter a Ohnivý pohár… (více)

Cruise, Pitt a jízda do pekla

Cruise, Pitt a jízda do pekla

24.12.2013

Pokud se tohle povede, dvě vyzrálé megahvězdy se objeví na plátnech bok po boku už podruhé – určitě si vzpomenete na hororový epos Interview s upírem, kde Cruise trénoval Pitta v prokousávání tepen.… (více)

Interview s Ježíškem

Interview s Ježíškem

10.12.2011

Anne Rice, autorka desetidílné knižní série Vampire Chronicles, podle které vznikly filmy jako Interview s upírem či Královna prokletých, překonala koncem devadesátých let vážné zdravotní potíže,… (více)

Reklama

Reklama