Reklama

Reklama

Únos

  • angličtina Kidnapped
Československo, 1952, 113 min

Kamera:

Rudolf Milič

Hudba:

Jiří Šust

Hrají:

Jiří Dohnal, Ladislav Pešek, Antonín Klimša, Jaroslav Mareš, Božena Obrová, Bohuš Záhorský, Miloš Kopecký, František Hanus, Rudolf Deyl ml. (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Odborník ing. Prokop a poslanec Horvát se nemohou shodnout na plánech další výstavby ve velkém průmyslovém závodu v Ostravě. Spor se má vyřešit na ministerstvu. Oba se proto vypraví letecky do Prahy. V tu dobu je zatčen Prokopův asistent Šimáček. Nikdo netušil, že je americkým agentem. Malé letadlo se zaplní pasažéry. Pouze dva členové posádky Grábner a Král a tři cestující - Grábnerova manželka, Řezníček a Rychman však vědí, že letadlo neskončí svůj let v Praze. Záškodníci se letadla zmocní a přistanou na americkém vojenském letišti u Mnichova. Američané jsou nespokojeni, když zjistí, že většina cestujících nežádá azyl, ale chce se vrátit domů. Podle původního plánu měli být v letadle jiní cestující, ale zatčený Šimáček nevyzvedl letenky, a ty byly dány do běžného prodeje. Ing. Prokop odmítne spolupráci s americkou špionáží. Cenné průmyslové plány zničí tajně jeho spolucestující. Také poslanec Horvát odmítne zradu. Po jednom výslechu se mu podaří uprchnout a s pomocí německých antifašistů a československého konzula dosáhne toho, že se zavlečení českoslovenští občané vrátí do vlasti. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (93)

Eire 

všechny recenze uživatele

do pi...i suuudruhovia! Tadle komedie se vam povedla... je to  takovy BLABOL az je to supr parodie... DNESKA. Za komancov som to NASTASTIE nevidel.. 😛🇺🇲... TO BY AZ TAKA sraNDA asi nebyla spis trapna propagaNDA... 85% ()

Igy007 

všechny recenze uživatele

Zdá se že kromě zadání "štrejchnout si pro režim" bylo prioritou předvést, jak to dopadá, když se ochotničiny ujmou vemena. Opravdu bolí se na to koukat. Z fleku to může konkurovat té současné propagandě - blbé je to stejně, jen je to vše jaksi naopak. ()

foehr 

všechny recenze uživatele

Je to tak hnusné, až je to krásné..:-)), děj zcela poplatný propagandě doby, kdy byl natočen (jsou tam zachycena snad všechna zla, která se s imperialisty spojovala), kdy se ještě se samozřejmostí mluvilo o další válce, tedy v nejhorším roce komunistického šílenství....Co se ale filmu nedá upřít, je to, že je dobře natočený a odehraný, jenže ta propaganda to úpně zastiňuje, takže to hlavní, co mi napadne, když na něj vzpomínám, je zuřivost a trocha smíchu...Mělo by se to promítat jako dokument, o tom, co se tady dělo, jak z hlediska politického, tak i filmového. ()

ssarka 

všechny recenze uživatele

No to je opravdu síla....po filmařské stránce celkem nic proti,ale je mi špatně z toho,jak to opravdu bylo...oni by ti lidi opravdu chtěli zpátky..smutné a opravdu směšné, jak jsou ti Američané ZLÍ a čestní soudruzi jsou buzerováni..a ten zpěv s rukama nahoře,to už mi tekly slzy smíchu.. ()

SuperKarel 

všechny recenze uživatele

Jedná se o propagandistický hnus nejtvrdšího zrna se všemi klišé, které se v takovýchto filmech objevují. Film je formálně natočen dobře a překvapila mě hodně výprava. Jakkoli obsah filmu odsuzuji a chvílemí jsem se i hlasitě zasmál, tak nemůžu dát odpad, protože daná tematika mě zajímá a i kvůli tomu jsem film bez problémů a se zájmem dokoukal, s čímž jsem měl problémy i u některých zde hodnocených pětihvězdičkových filmů, které mě prostě vůbec nebavily, což o tomto snímku říct nemůžu... ()

raininface 

všechny recenze uživatele

Ve filmu se uvědomělí soudruzi nedají zlákat k emigraci a slavně se vrátí do socialistické vlasti. Ve skutečnosti je doma pozavírali, protože jim nikdo nevěřil, že se z nich nestali špioni. ()

trollfjord 

všechny recenze uživatele

Já si nemůžu pomoci ale ten film je tak příšerný, že za tu příšernost mu dávám pět hvězdiček. Pokaždé když ho někde dávají dívám se a válím se smíchy. Moc rád bych věděl, kdo je ten herec, to tam tak kurví ostravštinu. Hrál už v andělovi na horách. Tehdy jsem málem rozbil televizi když jsem ho slyšel. Upřímně řečeno, nevím co donutilo Kádára a Klose aby něco takového natočili. ()

ToddB odpad!

všechny recenze uživatele

Když soudruzi v čele s hvězdou budovatelských sraček Jaroslavem Marešem pěli Internacionálu řval jsem "shut up!" spolu s filmovými empíky na ty blbce taky :-) ()

Josef.Svejk 

všechny recenze uživatele

Komunistická propaganda, odpad, hnus. Jediný důvod pro jednu hvezdu je pár dobrých herců a stará letadla, což mám obojí rád. Komouši natočili tenhle film jako odpověď na skutečnou událost, která se stala v roce 1950, aby lidem ukázali jak komancove bylo hodní a američtí imperialisté zlí. Ve skutečnosti to proběhlo takhle: posádkám tři Douglas DC 3 se podařil největší a nejokázalejší útěk z komunistického Ceskoslovenskav březnu 1950. Sedm bývalých válečných pilotů, hrdninu z Královského Letectva RAF, naplánovali útěk z koministickeho pekla pomoci tři letadel a přistáli v Západním Německu na základně v Erding. (Tam co se vaří Erdinger Weissbier). Dnešní Franz Josef Strauss International Airport v Mnichově. Českoslovenští zahraniční letci z RAF si uvědomovali, že čas pracuje proti ním. Věděli, že jsou pod dohledem estébáků a bylo jen otázkou času než budou zatčeni, vyslýcháni, mučení, a většina s největší pravděpodobností uvržena do vězení (například to jáchymovských dolů nebo do lomu ve Sv. Janu Pod Skálou). Film je plný debilních stereotypu (žvýkající američtí GIs, policejní šikana černochů a naproti tomu komunističtí kladaci včele s komoušem Peškem). Jedna věc se tvurcum ale musí uznat. Alespoň získali herce, co hráli americké GIs, kteří měli alespoň zdálky americký přízvuk. To by dnes mezi českými herci nenašli. Finálí verdikt: podívejte se na to když fakt nemane nic lepšího na práci. Jinak je to totatlni kravína. ()

yarca 

všechny recenze uživatele

Dost šílené propagandistické dílko. Pořád jsem nechtěla věřit vlastním očím, ale nejděsivější bylo, že to gradovalo! Asi nejhrůznější okamžik nastal, když začali zpívat Internacionálu. Doteď z toho mám osypky. Ta jedna jediná hvězda (a dost jsem váhala, "odpad" byl na spadnutí), je za víc než kvalitní obsazení tohoto paskvilu... ()

horskejvlk 

všechny recenze uživatele

Tak samozřejmě průhledná až zvrácená agitka, profesionálové Kadár Klos napsali kvalitní demagogický scénář a luxusní výpravu i zpracování ovšem ten manipulační námět… V logice příběhu zůstali jen gauneři ti čestní a uvědomělí se všichni vrátili, neboť věřili v KSČ a její vedení Československa ke komunismu, v roce 1968 litovali. Pokuď by ovšem Kadár- Klos měli zakázku od KSČ natočit podobný vymývací rudý skvost na téma vstup Varšavské smlouvy do ČSSR byl by to podobný film, který je dobrý do filmového muzea vedle děl německé režisérky pracující osobně pro Hitlera. Film je zajímavý jen výpravou a mladými herci, natočen podle skutečné události, letadla byla ve skutečnosti tři. Je pravda že se cestující většina vrátila co taky když to neplánovala, skutečně rozžvýkala  nějaké plány výrobý,  lidé měli strach z imperialistů. Dvojice to propagandisticky využila maximálně. ()

Reklama

Reklama