Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 6

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Diskuze

ESNYR

ESNYR (hodnocení, recenze)

Aha, tak komentování je povoleno. Včera jsem zkusil a nešlo to rozkliknout.

Tak k tomu asi nikdo komentář nepotřebuje dávat.

ESNYR

ESNYR (hodnocení, recenze)

Chosé85

Hodnocení se u některých filmů otevírá pokud je jasné že film už je někde k vidění. Pokud jsi si nevšiml, tak komentáře povoleny ještě nejsou. Ty se odemykají až v momentě premiéry v ČR. Myslím že už to tady bylo asi milionkrát probírané v různých diskuzích kde si někteří stěžovaly na to že nemůžou komentovat i když film vidělo několik lidí právě a festivalech.

 

Nejsem pověřená osoba abych tohle věděl na 100% ale dává to smysl.

Taky jsem viděl několik filmů dřív než bylo možné je hodnotit a komentovat.

Chosé85

Chosé85 (hodnocení, recenze)

Já vím, že někdo z nich to mohl vidět třeba na novinářské projekci... ale myslím, že všichni zdejší hodnotitelé určitě ne. A taky si myslím, že by tedy mohli napsat i krátký komentář, první dojmy (nebo je to zakázané?)

na příspěvěk reagoval ESNYR

ESNYR

ESNYR (hodnocení, recenze)

U takových snímků je taky možné, že v zahraničí žijící lidé, to vidí dříve než lidi v ČR.

Na dovolené (to už je dávno) jsme třeba v kině viděly Shreka 3 a po příjezdu z dovolené tady u nás šel do kina snad až za 14 dní nebo tak.

Stejně tak si pamatuje že jsem pro prcky kupoval Garfielda ve filmu na DVD (ze zahraničí v dabingu) a do kina jako novinka to šlo snad až za 2 měsíce a hodně lidí se tenkrát divilo kde jsem to vzal že to v kině ještě ani nešlo.

 

Takže je možné vidět filmy ještě dříve než jsou dodány oficiálně do kin.

Ivo

Ivo (hodnocení, recenze)

Stejně je docela neuvěřitelné že lidé před 50 lety s relativně primitivní technologií proti dnešním chodili po Měsíci a od té doby až do dneška se už na nic podobného nezmohli ...

na příspěvěk reagoval bergenia, Camulator

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Psychor

Pravda, Kubrick si skutečně ve svých filmech dával na hudbě sakra záležet, a nejen na ni, samozřejmě. Málokterý režisér byl takový "pintlich" na detaily, kameru, střih... v podstatě na všechno (momentálně mě napadá ještě např. Truffaut). Taky - jak známo - na každém filmu dlouho pracoval a mnohdy (se) i pečlivě připravoval dlouho dopředu.

jkpj22

jkpj22 (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Každý svobodný zednář, který dosáhne nejvyššího stupně (což je 33.stupeň) je automaticky přizván k Illuminátům.... CIA je jeden z nástrojů, který tyto tajné organizace využívají.

Psychor

Psychor (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Záleží na osobě režiséra a nikdo nedovedl pracovat s hudbou lépe než Kubrick. Richarda Strausse si Kubrick znovu vybral pro Artificial Intelligence: AI, jenže po premiéře Eyes Wide Shut ho CIA zavraždila a k projektu se dostal Spielberg. A kdo alespoň trochu rozumí filmové teorii a slyší Růžového kavalíra ve Spielbergově pojetí, tak velmi rychle odhalí přítomnou indiferenci. Skladba zde slouží jako obyčejná dekorace pro Spielbergovu tvorbu tak charakteristickou nablýskanost. Nepřináší žádnou přidanou hodnotu. Kdyby ji Spielberg použil pro jinou scénu, nic by se nestalo. U Kubricka něco nemyslitelného.

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Uživatel Psychor smazal svůj příspěvek.

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Psychor

Tož to já si taky dosti potrpím na Ríšu Straussů. ;-) Vídeňské valčíky nejsou zrovna můj šálek kávy, i když třeba zrovinka ve 2001: Vesmírné Odyssee mi to tam přišlo perfektní. Skvěle to podbarvovalo jak konkrétní scény, u kterých "Modrý dunaj" hrál, tak i celkovou atmosféru filmu; stejně jako i ta další hudba, např. tebou zmíněný Ligeti či R. Strauss.

na příspěvěk reagoval Psychor, Psychor

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Psychor

Zajímavé. Mimochodem - toho Strausse myslíš Richarda, anebo někoho z vídeňské dynastie Straussů (kupř. Johann otec či syn)??

na příspěvěk reagoval Psychor

packa

packa (hodnocení, recenze)

Idée_fixe

Ve shodě s naším největším myslitelem bych tam raději prásknul 10. symfonii, ať se to dětem ve škole lépe pamatuje :)

na příspěvěk reagoval Idée_fixe

Idée_fixe

Idée_fixe (hodnocení, recenze)

Doufám, že tam neopomenou Dvořákovu 9. symfonii, která údajně hrála Armstrongovi ve sluchátkách, když korzoval po Měsíci. ;-)

na příspěvěk reagoval packa, Psychor

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama