Reklama

Reklama

První člověk

  • USA First Man (více)
Trailer 7

Obsahy(1)

Před padesáti lety se půl miliardy lidí mačkalo u televizí, aby v přímém přenosu sledovali přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Krátce nato pronesl astronaut Neil Armstrong slavnou větu „Je to malý krok pro člověka, obrovský skok pro lidstvo,“ a počin, který se stal možná nejodvážnější výpravou od plavby Kryštofa Kolumba, byl tímto úspěšně završen. Stejně fascinující ale byla éra, která tomuto letu předcházela, a životní příběh člověka, jenž dostal to privilegium udělat na Měsíci první „lidský“ krok. Příběh Prvního člověka začíná v roce 1962, kdy začal pracovat jako pilot pro NASA a kdy se musel vyrovnat s osobní tragédií, smrtí dvouleté dcery na nevyléčitelnou nemoc. Pro práci, která představovala permanentní koketování se smrtí si těžko mohli v NASA vybrat vhodnějšího aspiranta. Armstrong (Ryan Gosling) není vesmírný kovboj, který by riziko podstupoval dobrovolně a s frajerským nadhledem, na druhou stranu ani nepanikaří v situacích, kdy mu jde o život. Jeho základním charakterovým rysem je klid. Klid ve chvíli, kdy se ve zkušebním modulu řítí k zemi volným pádem, klid, když odpovídá synovi na otázku, zda se z mise vrátí, klid ve chvíli, kdy dělá onen historický první krok. Protiváhou tomuto klidu je pak absolutní neklid jeho ženy (Claire Foy) a její vnitřní drama, s jakou prožívá jeho každý úspěch, a možnost, že se už nikdy nevrátí. (CinemArt)

(více)

Recenze (805)

zjs 

všechny recenze uživatele

Gradace napětí a hudby mohla být lepší, ale hlavně samotná finální cesta byla strašně zkrácená a zpátky vůbec nic. Škoda, čekal bych více z letu, více detailů. ()

Johgas 

všechny recenze uživatele

Závěrečná půlhodina fantastická. Do té doby mě to nebralo, i když to samozřejmě popisovalo důležité momenty, které Armstronga formovaly. A že těch neúspěchů a tragédií bylo fakt hodně...Gosling mě moc nepřesvědčl, ale výkon Claire Foy v roli jeho ženy je za plný počet hvězd. Hudba hrozná. ()

SantaCruz 

všechny recenze uživatele

Skvela prace celeho filmoveho stabu, obzvlast dramaturg, vyprava, vytvarnik vcetne osvetlovace. Za me jednoznacne kvalita a ikdyz to neni film, na ktery se budu divat rok co rok a asi ani jako petiletka, tak si svejch pet poctivejch zaslouzi. Po precteni 3hvezdickovych hodnoceni (ktere se asi daji pochopit), musim oponovat tim, ze nam film prinasi dobovost a autenticnost. To v jakem praveku se dostali do vesmiru a pristali na mesici, v dobe kdy jeste nebyli pc,batevny televize, mB, tB, wifi, blueetoth, gps, rds, sd, a tisice dnesnich "nepostradatelnejch picicundicek" je nepochopitelny, odvazny a dulezity skok pro lidstvo. ()

M6rXis 

všechny recenze uživatele

Nedokoukal jsem, po hodině kecaní a koukání na extremně nepřijemnou manželku hlavní postavy jsem to musel vypnout. ()

njuska 

všechny recenze uživatele

Ach jo, zklamání. Psychologické drama, navíc šíleně utahané. Ale po technické stránce velmi solidně udělané. Škoda jen, že záběrů z vesmíru a Měsíce je tam naprosté minimum :-( ()

barbiequte 

všechny recenze uživatele

Totální strop, totální jízda, totální emoce. Za mě film roku. Dlouho mě takhle neposadilo nic na zadek. Kdyby Holywood neměl potřebu tlačit svojí rasovou agendu a nenatlačil do nominací 2019 snímky o ničem jako Black Panther a BlacKkKlansman tak tenhle film si tam rozhodně zasloužil být a útočit na sošky. Viz. recenze LIMA a Tsunami_X ()

RavenSpector 

všechny recenze uživatele

Dokonalé. Nejhezčí a nejdramatičtější dokument o lidském skoku do vesmíru. Docela by mě zajímaly ty zbytečné scény o kterých tady píšou někteří troubové. Kdo se nudil, jednoduše není vhodný typ na sledování toho co lidé dokázali. Pro takové snad jen Marvel a podobné hnoje. Dospělého člověka to prostě musí nadchnout. Dostala mě neskutečně atmosférická sekvence startu do vesmíru zevnitř modulu. To prostě nemělo chybu. Oskar je málo za takovou kameru a střih.... Tady nejde film, jde o cestu k tomu co oni dokázali s tak mizerným zázemím. Dneska jsou technologie úplně jinde a na nic podobného si nikdo netroufne, nemluvě o penězích. Největší blbec - pardon - komentář od největšího blbce je rozhodne od kašpara nickem Psychor - největšího experta na horory. Bože, můj šéf je podobný kašpar. Brouk Pytlík a mistr světa a okolních vesmírů v jednom. Vážně jsou ještě dnes idioti jenž věří na konspirační blábol o přistání lidí na Měsíci, nebo třeba na Boha? Co ještě potřebují k pochopení reality? ()

nezavisle 

všechny recenze uživatele

Tento film na mňa pôsobí trocha rozpačito. Možno preto, že novodobým spôsobom filmového umenia tvorcovia spracovali desiatky rokov starý fakt - američania pristli na Mesiaci. Má to fajn scenár, ale Neil, okolo ktorého sa to točí viac ako okolo samotnej ceste a najmä pristani na Mesiaci pôsobí ako chladný týpek, ktorému nie je blízka ani vlastná manželka či rodina. Počas celého filmu pôsobil príliš vážne, až ťažkopádne. Našťastie samotný záver filmu a pristanie na Mesiaci to trocha vyvážilo, hoci aj tam sme videli pomerne málo. Neviem či by toto fungovalo bez toho, že sme na Mesiaci fakt pristáli. ()

jakubvojt 

všechny recenze uživatele

Jeden z najlepších filmov z roku 2018! Veľmi profesionálne prevedenie, vzhľadom na mnoho detailov, ktorými režisér musel čeniť. Posledný záber zanecháva v sebe celý príbeh/dopad. Zostáva vo mne otázka: Kto z NASA vlastne v tom čase túžil byť s rodinou viac ako letieť? ()

camomilla 

všechny recenze uživatele

Nemuzu si pomoct, ale tenhle film mne vubec nechytil. Ani jsem ho nedokoukala, a to jsem mu dala sanci 2x. Proste to neslo. Za mne nuda k uzoufani a bohuzel ani Ryan to nezachranil. ()

trx2010 

všechny recenze uživatele

Až do včerejška jsem chtěl být kosmonautem. Jenže dneska jsem zjistil, že být kosmonautem je hrozná nuda. Tak se mnou už nepočítejte. ()

nedik 

všechny recenze uživatele

Díval jsem se na to jenom proto, abych viděl super speciální efekty, za což ten film dostal oskara. Dočkal jsem se jen maket na černobílé obrazovce. To už bylo lepší 2001: vesmírná odysea, kdy se na scéně pohybovaly makety zavěšené na viditelných provázcích. Z hlediska děje toho moc taky nebylo k vidění, každý očekával, jak to dopadne a světe div se, žádné zvraty zde nebyly :-). Pokud nejste zarytý americký vypatlanec, tak zde fakt není co k vidění. ()

ardeas 

všechny recenze uživatele

Na môj vkus az príliš komorne tempo, a sice s velmi výstižným podaním doby, skor to má hĺbku dokumentu ci biografie s mnohými momentami na zamyslenie a úvahy pre divaka ()

Gemeroid 

všechny recenze uživatele

Když pomineme co hlavní hrdina dokázal s trumpetou, nebo narkotiky a silničním kolem, zbyde nám příběh člověka, který hned po tom, co přistane na měsíci, hodí do prvního kráteru bordel z kapes. Nu což. Příběh dobývání něčeho zbytečného, honění obřího péra na dvou stranách planety Země, zároveň komorní příběh muže, kterého deptá manželka nejen svým helmoidním účesem, ale i svým řevem, naštěstí NASA myslí na všechno a tak ho zavře jakože do karantény. Pokud zbožňujete černochy ve filmu, pusťte si raději 12 let v řetězech, tady jich uvidíte podezřele málo.Na filmu oceňuji to, že se v něm nakonec i pár minut letí na měsíc, čekal jsem zda uvidím i pana Broučka a nic, asi byl tentokráte v patnáctém století, naštěstí Análek byl mit uns, tak aspoň někdo. ()

Mark1983 

všechny recenze uživatele

Tyto typy dramatických žánrů jsou pro mě většinou jen na jedno kouknutí, ač se sice jedná o zajímavý snímek, přesto to není film, na nějž bych se díval opakovaně. ()

jakup57 

všechny recenze uživatele

Docela nudné, rozťahané… Mohlo to byť aspoň o 0,5 h kratšie, bolo by to tak oveľa viac zaujímavé. Herecké výkony docela dobré... 60% ()

Majeros 

všechny recenze uživatele

Za mně ztráta času. U mám tedbjestr větší přesvědčení, že na měsíci nikdy nebyli. Hlavně ta cesta zpět byla nějak moc zjednodušená. ()

Související novinky

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

TOP filmy a seriály roku 2019 dle TOP uživatelů

29.12.2019

S blížícím se Silvestrem vám tradičně přinášíme hlasování TOP uživatelů ČSFD.cz za nej filmy a seriály uplynulého roku. Jaké jsou jejich "topky" i s krátkým shrnutím názoru můžete vidět níže. Z filmů… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Nový film Aarona Sorkina narazil

Nový film Aarona Sorkina narazil

15.12.2018

Práce na The Trial of Chicago 7, novém snímku Aarona Sorkina (Velká hra), byly dočasně ukončeny. Dlouho chystané politické drama o událostech v Chicagu z let 1968 a 1969 muselo být odloženo, kvůli… (více)

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

Ryan Gosling to znovu zkusí za kamerou

19.09.2018

Ryan Gosling (Blade Runner 2049, La La Land) si momentálně užívá press tour ke snímku První člověk, u kterého si zopakoval spolupráci s režisérem Damienem Chazellem (Whiplash), a který podle kladných… (více)

Reklama

Reklama