Reklama

Reklama

Atypický

(seriál)
  • USA Atypical
Trailer 1
USA, (2017–2021), 19 h 51 min (Minutáž: 26–39 min)

Tvůrci:

Robia Rashid

Hudba:

Dan Romer

Hrají:

Jennifer Jason Leigh, Michael Rapaport, Keir Gilchrist, Jenna Boyd, Brigette Lundy-Paine, Amy Okuda, Raúl Castillo, Megan Easton, Tina Grimm (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(4) / Epizody(38)

Když se autistický teenager rozhodne najít si přítelkyni, jeho snaha o větší nezávislost přivede celou rodinu na cestu za sebepoznáním. (Netflix)

Videa (5)

Trailer 1

Recenze (64)

Pethushka 

všechny recenze uživatele

Po delší době americký seriál, který mi nepřijde jako ztráta času. A kupodivu s ním přichází opět Netflix. Postavy a dialogy jsou rozhodně zajímavé a dobře se na to kouká. V Samovi občas vidím trochu rysy Sheldona a v jeho ségře zase ségru Dextera. Tím ale nechci říct, že by je kopírovali, obě postavy jsou originální a věřím, že si k nim najdu v dalších sériích ještě bližší vztah. //// Po zhlédnutí druhé série zvedám hodnocení na plný počet. ()

veru_needy 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je prostě něco jiného. Je to vlastně rodinné drama, ale zároveň je to něco mnohem víc. Hned jak jsem objevila tento seriál, celou první sérii jsem zkoukla během snad dvou dní. Ta byla sice dobrá, ale nijak vyjímečná a nějak zvlášť neoslnila, prostě taková pohodovka. Všechno se tak pořád nějak rozbíhalo a charaktery se moc neprohlubovaly, lidi se dávali dohromady a zase rozcházeli a tak pořád dokola, až do posledního dílu. Nebylo to vyloženě vtipné, spíš tak milé, až to bylo úsměvné, což je ale vlastně záměr. Na druhou stranu je to ale velice kvalitní sonda do života 'obyčejného' chlapce, který trpí autismem a jaké je to s ním žít. Potom přišla další série, která přidala na tempu, představila pár nových postav a úžasně prohlubovala charaktery a vztahy mezi nimi. Seriál vlastně nemá žádnou hlavní zápletku, ale i tak se mu druhou sérií povedlo mě vtáhnout do děje. Postavy se mi líbí úplně všechny, protože každá je něčím vyjímečná. Seriál jednoznačně doporučuji, ale pokud si neoblíbíte většinu charakterů, nebude vás to asi bavit, protože tam o nic jiného vlastně nejde a je to celé svým způsobem originálně neoriginální. - "Penguins mate for life. So penguins aren't like people, they're better. ()

Reklama

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Přesně ten typ dramedy seriálu, který mám rád. Příjemná feel-good atmosféra, kde se humor střetává s ne vždy až tak veselými životními situacemi. U moderních seriálů mám občas pocit, jako kdyby mě jejich témata už trochu míjela, ale Atypical si na nic nehraje. Je to mile a chytře napsané - rodinné, nenucené a ze života. Ve druhé polovině seriálu jsem měl pocit, že šel autismus trochu do pozadí (což i dává smysl) a hlavní slovo dostala Casey a její hledání vlastní identity a životních cílů. A tady je seriál dokonalou ukázkou toho, jak by se k LGBT tématice, která tu správně vlastně ani není LGBT tématikou, mělo přistupovat - s respektem, neutrálně, bez škatulkování a trapných stereotypů. Kde si v první sérii pro sebe seriál kradla Jennifer Jason Leigh v roli úžasné mámy, ve zbytku jasně seriál táhne právě Brigette Lundy-Paine v roli neméně úžasné ségry Casey. Ale i vedlejší postavy jsou prokresleny dost zevrubně, jejich silné stránky, ale i slabosti a dost rychle jsem si je, zejména pro svou lidskost, oblíbil. A o to hůře po 4 relativně krátkých, ale obsahově nabitých, sériích opouštěl. ()

andalin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Velmi kvalitní seriál plný zajímavých, neokoukaných témat a dobře napsaných postav. S některými směry, kterým se příběh vydal a zápletkami, kterým se věnoval, jsem úplně nesouhlasila, ale nejednou jsem si pobrečela nebo se nahlas zasmála - to je pro mě vždy známka úspěchu. Autismu se tvůrci později věnovali už jen minimálně a to byla škoda. Již klasicky jsem si oblíbila vedlejší postavy: Road Rage Paige, Zahid a Evan. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Jasně, není to žádný trhák, postavy jsou postavy, nikoliv lidé ve třech a více rozměrech. Přesto to ale ve mně zanechalo příjemný feel-good dojem. I postava Elsy, často lidmi nenáviděná, mi byla místy sympatická. Nad všechny ostatní fakty je třeba zmínit, že scénáristé a režiséři ohlasy čtou, čehož je krásným výsledkem zlepšení od druhé série formou množství dalších lidí na autistickém spektru, takže to Sam nemusí všechno "táhnout sám", jak si lidé stěžovali po první sérii. Zase jednou je vidět, že v Americe mají žánr "dramedy" zmáknutý o dost lépe než u nás. A že jsme od Raymonda Babbita a Sheldona Coopera pokročili zase o kus dál (rozhodně by bylo vhodné zmínit mezikrůček v podobě Abeda Nadira). Jsem velmi rád, že jsem vydržel pilotní díl, kde se to jen hemžilo tzv. "cringe" momenty, které naštěstí později byly odsunuty do ústraní. 3,5* po celé čtyři série s příjemnou dávkou reprezentace lidí na autistickém spektru a lidí patřících pod "deštník" LGBTQIA+. ()

Galerie (338)

Zajímavosti (1)

  • Seriál byl nominován na cenu Satellite Awards v kategorii „Nejlepší hudební nebo komediální seriál“. (honzik10)

Související novinky

Pavoučí univerzum na Amazonu?

Pavoučí univerzum na Amazonu?

08.09.2020

Studio Sony oznámilo nový seriál Silk, jenž by měl rozšířit hrané univerzum kolem postavy Spider-Mana. Seriál by pak navíc měl dorazit na streamovací službě od Amazonu, což by mohlo naznačovat, že… (více)

Reklama

Reklama