Reklama

Reklama

Foxtrot

  • Izrael Foxtrot (více)
Trailer 3

VOD (1)

Obsahy(1)

Jonathan Feldman hlídá spolu s třemi dalšími mladíky opuštěný checkpoint kdesi v poušti na severu Izraele. Od četby komiksů a poslechu starého rádia je občas vyruší projíždějící automobil či velbloud, který se po cestě líně prochází sem a tam. Mladé vojáky vytrhne z nudy až nečekaná událost s fatálními následky. Jonathanovi rodiče se mezitím v Tel-Avivu snaží vyrovnat s tragickou zprávou a zjistit, co se vlastně kdesi v poušti odehrává. Snímek Foxtrot zprostředkovává surreálnou armádní zkušenost mladých vojáků a zabývá se tématy viny, ztráty a traumat, která se v izraelské společnosti přenášejí z generace na generaci. To vše originálním vypravěčským způsobem, který je prostoupen citem pro krásu, absurditou a jemným humorem. Díky svému protiválečnému vyznění vzbudil snímek ve své rodné zemi silné kontroverze. (Aerofilms)

(více)

Recenze (72)

Vědma 

všechny recenze uživatele

Těžké hodnotit. Rozhodně jeden z filmů, které neprošumí a zasáhnou. Ale stejně jako ve filmu nikdo doopravdy netančí foxtrot není ani lehké přijmou způsob vyprávění. První část byla neúnosně protahovaná, druhá se mi líbila ve své tragikomické metaforičnosti nejvíc .Ta poslední se mi zdála vykonstruovaná už až moc. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Nejen pohyb osob je třeba kontrolovat ve válčných zónách, ale také (a zde především) velbloudů.... Uznal jsem oprávněnost kritiky (Gudaulin*****): "Do divadla nebo na koncert bys do Brna zajel a kinematografie Ti za to nestojí?:-) Koukám, že v Brně si dokonce můžeš vybrat ze dvou kin. Spoj to s něčím přízemním, jako je nákup, nebo výlet po památkách a budeš mít jedinečnou možnost vidět Foxtrot na velkém plátně." a vyrazil po 40 letech do Žďáru, do kina Vysočina, v němž jsem kdysi strávil mládí, a z jehož představení (Mladý muž a bílá velryba), kterého jsem se naposled zúčastnil, hanebně zdrhnul. Kino se od té doby moc nezměnilo, jen sedadla jsou nová, pohodnější, ale je jich tam snad o polovinu méně (kdysi tohle kino praskalo ve švech). Kolo jsem dal do šatny, koupil si lístek (80 Kč) a mizernou kávu (36 Kč), a připojil se k deseti návštěvníkům, z nichž jeden pendloval dovnitř a ven... Ale abych pro kino nepřehlédnul film! Ten je důmyslně vybudován na trojúhelníkovém půdorysu, základnu (body A a B) tvoří dopad virtuální a reálné smrti vojáka na jeho otce, dílem i matku a další členy rodiny; vrcholový bod (rozhodně i vrchol celého filmu) pak vojenský život na kontrolním stanovišti "Foxtrot". Časový pohyb je A-C-B, pohyb kvality C-A-B. Pozn. 1: Přestože film je truchlivý, najde se tu i veselá scénka, samozřejmě myslím na kouření trávy, kterou si voják Jonathan zapomněl doma (už to by kuřák asi neudělal), otec Feldmann (dříve kouřil jen komerční cigarety) ubalí během několika vteřin dokonalého jointa (zřejmě jej vyrobila firma Coen & Roubicek) a s matkou jsou veselí ještě dřív, než začnou kouřit. ()

kagemush 

všechny recenze uživatele

No tak ano-foxtrot je skutečně tanec, při kterém když uděláte čtyři kroky, jste zase tam kde jste byli-takže vlastně furt dokola (čtverce).A je jedno jak moc se u toho vrtíte, či nikoli. Tolik k podstatě života.- Pak ta sebereflexe autorů a odvaha jít do hóódně černohumorných scének. No a i když se už zase nic novátorského nekonalo (viz. scéna s vypadlou plechovkou z auta a následky s tím spojené-nelze nevzpomenout na Coppolovu ,Apokalypsu´, sem tam mě komorní scény (dialogy)loupali maso z kostí jako ve filmech páně Rohmerových, případně trochu toho citového vydírání jako od fon Triera…) se mi chtělo tak trochu kňučet.-- Ale jinak v pohodě. Ráno zas vstanu, koupím si čerstvý rohlík, zapiji čerstvou kávou a odcupitám do práce , jako by nic. A tak to jde pořád dokola, aniž bych si to kdy dokázal odpustit. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

75%? Vážne? Mňa tento film nudil podobne ako tú štvoricu chlapcov služba na check pointe. Akurát, že u nich sa aspoň raz za čas mihol nejaký kúsok zaujímavej situácie. Jediné, čo bolo na tomto filme dobré, bola v podstate tá krátka pasáž práve z toho check pointu, najmä ten osudový moment - to bola riadna sila. Aj keď, ako sa vraví na Slovensku "skutok sa nestal". Ale inak, tie pasáže s Jonathanovými rodičmi ma absolútne nezaujali. Divný film, svojim spôsobom originálny, ale to nestačí... ()

zette 

všechny recenze uživatele

Uvodni cast z bytu je to nejlepsi z celeho filmu, mne se to tedy netahlo a klidne bych si dokazal takhle predstavit cely snimek. Ashkenazi vyborny. Cast s vojaky je uplne jina, trochu absurdni, ale dobra. Zaver sel mozna udelat jinak, nevim. Celkove se ale jedna o slusne drama, ktere dominuje uzasna kamera. Videno v ostravskem Artu, 3 divaci. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

V žádném případě se nejedná o divácky atraktivní snímek, ale pokud se jím necháte pohltit, určitě nebudete zklamaní. Pomalé tempo vyprávění ve spojení s rafinovaně vystavěným příběhem sice zdánlivě ukolébá vaší pozornost, ovšem v nestřežených okamžicích Samuel Maoz pálí do černého s takovou silou, že se z toho budete ještě dlouho vzpamatovávat. S intimnějším a naléhavějším vyobrazením absurdity války jsem se snad ještě nesetkala. (85%) ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Izraelská nátura se do Foxtrotu promítla zcela očividně. Příběh je spíš umělecké dílo kameramana a je přežvýkán z rodinné, politické i vojenské perspektivy, tedy vším, čím je podle mě dnešní Izrael. Akademici si nejspíš smlsnou, ale já se často nudil a zoufalství rodičů se pomalu přenášelo i na mě. Hodnotím průměrně. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Prvá vyše polhodina ma dosť zmiatla tým, čo sa dialo a mal som obavy, že to bude takto pokračovať. Našťastie, nepokračovalo, ale zanechalo vo mne špeciálny efekt, ako film nerobiť. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Zomrieť, ožiť, a zase zomrieť sa dá asi iba v Izraelskej armáde. Pri takých mukách z nudy, akú tam tí vojaci zažívali, by som sa asi zabila sama. Tento film je starý päť rokov, ale videla som ho až teraz a je to najlepší film, ktorý som v poslednej dobe videla. ()

Zagros 

všechny recenze uživatele

Foxtrot je zvláštní film, má pár silných možná až pětihvězdičkových scén, ale také dokáže nudit. Přišlo mi, že to vůbec nedrží při sobě, což se nezměnilo ani s poslední scénou, která by to dohromady dát měla. Dál budou možné spoilery… ústřední linka manželské dvojice byla velmi silná, možná tématem – ztráta syna. Obecně je smrt dítěte to nejhorší, co vás může v životě potkat. Zvlášť, když se vám to stane hned dvakrát a když si to z nějakých důvodů dáváte za vinu. Naproti tomu linka s vojáky šla tak nějak mimo mě a na osoby z ní si ani pár týdnů po projekci nevzpomínám. Chybělo něco nosnějšího… nevím, poutavější děj, výraznější postava, zajímavější událost, vysvětlení smyslu toho všeho… asi není a nebylo co vysvětlovat. Každopádně film je to pozoruhodný, ale spíš pomalejší a pro artové publikum. ()

aquiver 

všechny recenze uživatele

Špičkový izraelský snímek, který určitě stojí za to zhlédnout na plátně. Režijně vynikající, scénáristicky promyšlený a perfektně vypointovaný. Uchvacující atmosférická kamera v prostřední části, úvod a především závěr je zase silný a zasáhne každého. V tomto sub-žánru dramat ze zemí Středního východu mám osobně po dnešku raději už snad jen Villeneuvův snímek Požáry. 95 % ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Foxtrot je další z řady originálně podané kritiky současného izraelského systému. Odosobnění od smrti a naprostá automatizace jejího oznámení, zbytečná šikana Palestynců na hranicích a samozřejmě také frustrace z naprosto nesmyslné (ne)činnosti. To vše zahaleno do zajímavého vizuálního hávu, kterému by ale přeci jen neuškodila ještě větší pestrost a autorská originalita. Takto všechna ta vážná témata se kterými se dnes tehle nový/starý národ vypořádává působí až moc splácaně a ztrácí tak trochu ze své hloubky. ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Film je dost pomalý, rytmus se blíží spíš velmi pomalému waltzu nežli foxtrotu. Prostřední pasáž odehrávající se na hranici, se mi líbila, zvláště taneční scéna na skladbu Que rico mambo, tady opět žádný foxtrot. Líbila se mi podivná atmosféra a absurdita místa. Úvodní a závěrečné části s Johnatanovými rodiči byla hrozné a s prostřední pasáží mi vůbec neladily. ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Foxtrot nemá mnoho dialogů, nepotřebuje je, vypráví obrazem. Prakticky vše zásadní, či nejsilnější, je vyprávěno pouze obrazem a hudbou - dokonalá souhra. Kamera vtahuje do děje, každá příběhová linie má dá se říci "tu svoji". V první, odehrávající se v bytě, kamera pronásleduje, nahlíží do pokojů. V té druhé je více prostoru, snad i proto jsou častěji použity úchvatné záběry z výšky a pomalé nájezdy na vše důležité. První linie mi přišla zbytečně dlouhá a i přes vážnost situace přehnaně dramatická. Každopádně ukázka byrokracie a odtažitého jednání státu, je to výborná. Druhá linie je tou nejsilnější, děj samozřejmě zůstává dramatický, přesto s velkou dávkou vtipu. Krom dialogů, či monologů, které se zabývají "životem vojáka", je tu i vlastně zásadní (i když ještě ne tolik) a výborná scéna s velbloudem. Zase nám atmosféru na checkpointu přiblíží pouze kamera, dialogů netřeba, vše je jasné. Třetí linie příběhu je tou nejkratší, dvě předešlé propojí a co je třeba dořeší... Foxtrot končí přesně tam, kde skončit měl. 80% ()

Gore 

všechny recenze uživatele

Nic nudnějšího jsem dlouho neviděl a to mi pomalé filmy nevadí, ale tenhle nebyl pomalý, ten se rovnou zastavil a hodně dlouho stál. Navíc mě strašným způsobem iritovala postava otce, resp. i ten herec. Dívat se na něj bylo horší utrpení než jít na vasektomii. ()

petikacka 

všechny recenze uživatele

Takový surreálný surrealismus žití v Izraeli a jeho obyvatel a jejich dětí v armádě. Na tento film to chce mít hlavně trpělivost, čas a hlavně smysl pro cit a empatii. Ovšem pak, když to vydržíte, se vám dostane výjimečného zážitku z osudu jedné rodiny a absurditě života...Za mě 85% ()

Související novinky

Zlatý lev z Benátek udělen

Zlatý lev z Benátek udělen

09.09.2017

74. ročník filmového festivalu skončil a je znám nový nositel prestižního ocenění Zlatý lev. Stal se jím Guillermo del Toro za svůj film The Shape of Water. Stříbrný lev a Velká cena poroty letos… (více)

Reklama

Reklama