Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1967, během války ve Vietnamu, nastupuje skupina nových rekrutů na výcvik k námořní pěchotě. Čeká je zde vojenský dril, ale hlavně tvrdý a nesmlouvavý seržant Hartman, který vojáky despoticky drezíruje a šikanuje. Mezi rekruty jsou vojíni Vtipálek, Kovboj a také neohrabaný a tlustý Leonard. Hartman ho neustále ponižuje, za jeho neúspěchy začne dokonce trestat celou rotu. Ne každý je schopen takový dril přežít a zachovat si zdravé myšlení. Leonard se uzavírá do sebe, přestává komunikovat s okolím, nakonec zastřelí Hartmana a pušku obrátí i proti sobě. Vtipálek, po čase seržant, se stane válečným zpravodajem. Dorazí k bojové jednotce, které velí jeho kamarád z výcviku Kovboj. Jednotka je cílem vietnamského odstřelovače, vojáci jeden po druhém umírají, mezi nimi i Kovboj. Vtipálek nakonec nachází střelce, kterého jeho kolega z novin, válečný fotograf, postřelí. Je to mladinká Vietnamka... (TV Nova)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (936)

Matty 

všechny recenze uživatele

"Je to jako ve válce" První ze tří segmentů s matematickou přesností strukturovaného filmu je geniální. Monotónní, ubíjející psychické násilí bez možnosti vydechnutí. Armáda si přisvojuje vojáky, dává jim nová jména a bere individualitu. Zásluhou mechanického opakování týchž činností a strojově symetrických záběrových kompozic se z filmu vytrácí jakákoli spontánnost, cokoli přirozeného, cokoli lidského. Celý brainwashingový horor logicky vrcholí stvořením monstra (ač to nebyl režisérův záměr, D'Onorfio má na tváři ke konci stejný škleb jako šílící Nicholson v Osvícení). Pak přichází nečekaný zlom, náhlá změna prostředí a tónu. Zůstává chladnost, znemožňující nám identifikaci s kteroukoli postavou. Joker je až do předposlední scény, kdy v sobě dobrovolně popře poslední kousek lidskosti, více pozorovatelem než aktérem dění. Rozdělení filmu odpovídá jungovskému konceptu lidské duality. Dvě tváře, dobro a zlo, jeden člověk. Olověná vesta zdaleka není jen dalším válečným filmem nebo dalším filmem o Vietnamu. Podává pesimistickou výpověď o podstatě kterékoli lidské bytosti. Válka jen odkrývá, co zůstává v dobách míru skryto. 90% Zajímavé komentáře: Eodeon, ScreamJay, mls, Merggie, MacGyver, freeeeedom, walecz ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Název filmu se spojuje jen s jednou scénou, která je na přelomu dvou částí filmu. V první části jde o přeměnu obyčejných lidí na cvičené zabijáky jako jsou Joker, Animal Mother, Gomer, Eightball, Cowboy a další. Má v tom ruce D.I. (Lee ermey). Dokonalá autentičnost tréninkového tábora. V druhé části jsou zachyceny hrůzné scény boje ve městě Hue. Z mého hlediska považuji tento film za nejlepší válečný snímek všech dob. ()

Reklama

B!shop 

všechny recenze uživatele

Opravdu jeden z nejlepsich valecnejch filmu, ale to by to nebyl Kubrick, kdyby se film nejak neodlisoval. I kdyz se to tyka valky ve Vietnamu, takle jsem dane tema jeste nikdy zpracovane nevidel. Prvni polovina je, jak uz tu zminilo vic lidi, naprosto genialni, 50 minutova smrst buzerace ve vycvikovem tabore je neskutecna jizda a proto uz druha polovina muze pusobit trochu zdlouhave, ale i kdyz je pomalejsi, tak se mi taky hodne libila. Myslim, ze kdyby tu nebyla ta prvni hodinka, nikdo by netvrdil, ze je druha polovina pomala, ale ve srovnani s prvni tomu tak je, protoze vetsi jizdu nez tech 50 minut si nedokazu predstavit. Predci to i Jarhead, kde je buzerace taky slusna. Ono je vic veci, ktere mi tu Jarhead pripominaly, napr. prisaha na zbran. Herci jsou vyborny, hlavne vynikajici vykon instruktora v podani R. Lee Ermeyho a pak taky Vincent D'Onofrio, kterej ze zacatku pusobil jako smesnej chudacek, ale postupne se zmenil tak, az z nej sel strach. Ale ostatni za nima nijak nezaostavaj, Matthew Modine je opravdu Joker a i vsichni ostatni sou super. Film mi taky prisel dost realistickej a i kdyz tu nejsou zadny jatka v dzungli, boju sem si uzil dost. Taky je tu jak je u Kubricka zvykem perfektni hudba. Dalsi Kubrickuv vynikajici film. ()

maxi6 

všechny recenze uživatele

Absurdnost válek, přesně jak je zobrazeno na plakátu...... "co to máte napsáno na přilbě a co ten odznak".....???? Vlastně celý film vás podvědomě směřuje k protiválečnému smýšlení a cítění. Přes jeho vcelku značnou krutost je zcela realistický, tomu všemu měli přidat nekonečně dlouhé dialogy v první polovině a dále nenávist k vietnamcům. "Přesto, že si mysleli, že roboti nejsou, bohužel ve většině případů to pravda byla". Na to, že se Kubrick bál létat v letadle a veškeré natáčení z "Vietnamu" probíhalo v Anglii, je vše opět profesně na úrovni a očividně skutečné a pravé..................... ()

Spiker01 

všechny recenze uživatele

První půlhodinu jsem jenom nevěřícně zíral, občas se pousmál a neskutečně si to užíval (mladý a ošklivý Vincent D'Onofrio top!), pak se to přehouplo v něco přecejen trošku jiného, částečně taky celkem odlišného, než na co jsme z Vietnamské války zvyklí, ale Kubrick prostě nikdy nešlápl vedle, škoda těch dlouhých režisérských odmlk,. ()

Galerie (107)

Zajímavosti (65)

  • Časti pochodových piesní z filmu použil Joe Strummer v sklabe "Call Up" kapely The Clash, ktorá pojednáva okrem iného o odmietnutí povolávacieho rozkazu. (BlackTom)
  • R. Lee Ermey byl původně povolán jako odborný konzultant. Nahrál instruktážní video, na němž po dobu 15 minut chrlil jednu nadávku a urážku za druhou. Ani jednou se neopakoval nebo nezakoktal a nepolevil, i když na něj kompars házel pomeranče a tenisové míčky. Stanley Kubrick tím byl tak nadšen, že ho nečekaně obsadil do role instruktora Harmana. Tím přišel o roli původně obsazený Tim Colceri; musel akceptovat Kubrickovo rozhodnutí a smířit se s menší rolí střelce v helikoptéře. (don corleone)

Reklama

Reklama