Reklama

Reklama

Príbeh o hrdinoch a zbabelcoch 1. svetovej vojny odhaľuje mocenské boje a ambície, ukryté za falošný patriotizmus. V Európe zúri 1. svetová vojna. Francúzska a nemecká armáda stoja proti sebe pozdĺž opevnených zákopov už dva roky. V tejto patovej situácii by každý pokus o preniknutie za nepriateľskú líniu znamenal hrozné krvipreliatie. Francúzska armáda však potrebuje hrdinský kúsok a generál Mireau preto dostane rozkaz dobyť nemecké pozície v priebehu niekoľkých dní. Jeho nadriadení vyrátali, že táto úloha by sa dala splniť s odhadom 55 percentných strát na životoch. Hoci generál si uvedomuje zúfalstvo tejto misie, vízia povýženia a získania ďalšej generálskej hviezdy je lákavejšia. Plukovníkovi Daxovi dá príkaz, aby svojich mužov viedol do útoku. Dax vie, že generál posiela jeho mužov na istú smrť a preto protestuje. Je však vojakom a jeho česť mu káže poslúchať rozkazy. Čo však znamená vojenská česť v armáde, ktorá sa riadi mocenskými ambíciami a ľudský život bezcitne obetuje hierarchii hodností? Majstrovské dielo režiséra Stanleyho Kubricka je pacifistickým odsúdením vojny, krviprelievania a mechanizmov, na ktorých stoja vojenské rozkazy. Zároveň je to prvý film, ktorý režisérovi priniesol celosvetovú slávu, rovnako aj vzbudil značný rozruch. Nielen kvoli neúprosne realistickému zobrazeniu zákopových bojov, ale aj kvôli nelichotivému obrazu armády. Práve kvôli portrétu predstaviteľov francúzskej armády sa tento film mohol vo Francúzsku premietať až roku 1975, takmer 20 rokov od jeho nakrútenia. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (425)

Razzor_82 

všechny recenze uživatele

"Mají v žilách jen sirovátku, namísto krve!" Kubrickův přímočarý děj útočící na hierarchii. Filmů z 1.světové není mnoho a tenhle kousek je výborný. Chladnokrevná vražda tří nevinných mužů za zbabělost. Rázný herecký výkon Kirka Douglase.  Adolphe Menjou ztvárnil výtečně pokryteckého generála. Precizně vykreslené charaktery postav. Velkolepá bojová scéna v zákopech. 8/10 ()

VerteX 

všechny recenze uživatele

Tvrdé svědectví, ve kterém se iluze hodné armády za 1. světové války rozplývá jako cukr na jazyku. Kubrick ve Stezkách slávy vykreslil francouzské velení pořádně negativně a jen dokázal, že pro ušlechtilé cíle se nebojuje - válčí se o čest, prestiž a postavení a nejvíce to odnese pěšák uprostřed zákopu na frontě. Jasně daná dějová linie se možná dá v některých místech očekávat, ale v podání "mistra tesaře" se i tak dočkáte emocí a jednoznačného vyjádření nespravedlnosti, která ve válce vládla. Herecký výkon Kirka Douglase je perfektní, ale rozhodně ne ojedinělý. ()

Arequipa 

všechny recenze uživatele

Absurdní válečné drama o tom, jak lehkomyslně se dá nakládat s lidskými životy. Na otázku, kdo je hrdina a kdo zbabělec dává film jednoznačnou odpověď - vysocí důstojníci by asi nesouhlasili.:-) Když se Kirk Douglas v roli jedinkrát ve filmu rozčílí a křičí, jste při tom s ním. Z filmu sála bezmocnost a absurdita. Je to obžaloba nesmyslnosti válčení, nadčasový snímek. Možná jsem nebyl sám, kdo si při něm vzpomněl například na Mendesova Mariňáka nebo Hlavu 22... ()

ecis 

všechny recenze uživatele

Napisem len to, co vsetci ostatni. Opat skvely a dokonaly Stanley spojeny s Kirkom Douglasom nam predvadzaju filmarske a herecke umenie. 100% hodnotenie. Cudujem sa, preco tento film je len na 168.mieste. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele

Vražda třech nevinných lidí, tak bych si to dovolil označit. Žádné podpoření morálky nebo nějaké další otřepané fráze, zcela jednoduchá vražda. A proto jsem byl během nejsilnější scény celého filmu (poprava) pořádně pobouřen, že se Kirk Douglas (se svojí dírkou na bradě) nepokusil udělat něco víc. Jenže, na druhou stranu, co by proti všem těm zeleným blbým mozkům dokázal? Asi nic... Každopádně, film jako celek snad ani nemá chybu, tedy možná až na úplně závěrečnou scénu v hospodě, která mi přišla jako taková... já nevím, až moc násilná a přidaná "pro efekt". Mimochodem, už jsem si přečetl několik názorů, že proti tomuhle filmu nemá Na západní frontě klid šanci. Podle mě má, stoprocentně, protože oba filmy jsou úplně o něčem jiném a spojuje je pouze prostředí a první světová válka. ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Ono přeci jen mnoho filmů z první světové není. A ještě méně častěji je točí někdo jako Kubrick... Další počin do sbírky filmových důkazů, že pokud je ve vedení člověk, až příliš si hledící vlastního ega, může to být pro ostatní velmi nebezpečné. Zvláště ve válce, kde se přeci se ztrátami počítá už tak nějak automaticky... ()

Homer.p 

všechny recenze uživatele

Stanley Kubrick již v tomto flmu dokázal, že je asi nejlepším režisérem všech dob. Je jenom veliká škoda, že svým talentem tak šetřil a nenatočil více filmů. K filmu samotnému se dá říct, že je naprosto skvělý a přesně takhle si přestavuji jak probíhala 1. světová válka ze strany spojenců, kteří ji stejně nakonec vyhráli jen tak nějak náhodou. To že promítání filmu ve Francii povolili až po 20-ti letech od jeho natočení, mne v tom jenom utvzuje. Kirk Douglas byl a pro mne navždy bude borec. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Hrozně těžko napsat o filmu něco, co již nebylo řečeno přede mnou . Je to naprostá bomba - totální peklo a hnus 1.sv války. Vynikající herecké výkony všech aktérů, megalomanská režie, skvělá kamera atd... Příběh je sice strohý, ale je vypracován do sebemenších podrobností. Mírně mi připomíná film Attack z 2.sv války, který však zastiňuje ve všech ohledech. ()

vincchuppo 

všechny recenze uživatele

Parádní kamera, výborní herci, "minimalisticky" pojaté lokace, a dnes již všeobecně známé story z příběhů tetičky Války. Byla to síla. Byla to krása. Byl to hnus. A bylo to pěkně zpracované. I liked it. ()

spacylemon 

všechny recenze uživatele

Nejsilnější válečný film, který mě poprvé tak rozmrdal, že jsem si na další shlédnutí netrouf osm let... nespravedlnost, bezmoc a nejautentičtěji zachycená poprava ever... ()

waska 

všechny recenze uživatele

Kubrick ve vás naprosto dokonale dokáže probudit pocit, že máte chuť některého z jeho postav na místě zabít. Perfektní válečné drama ve kterém exceluje Kirk Douglas. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Válečné drama z období Velké války. To byla ta válka, která měla ukončit všechny války. Ta válka, kde velitelé hnali své vojáky do nesmyslných ofenzív, které končily akorát smrtí statisíců lidských bytostí. Válčit chtěli jen generálové, králové, císaři, ministři. Tento film to ukazuje v plné nahotě. Jediná důstojnická šarže, která zde měla rozum, byl plukovník Dax v podání Kirka Douglase. Zato generál Mireau sice tvrdil, že mu záleží na životu každého vojáka, ale jeho činy hovořily jinak. Naprosto nesmyslný útok na Mravenčí vrch, který selhal hned v první vlně, protože skoro všichni byli pokoseni kulomety a dělostřelectvem. Druhá vlna ani nevyrazila ze zákopu a generál Mireau je chtěl dokonce nechat bombardovat vlastním dělostřelectvem! A pak rozehrál ten odporný válečný soud, kde byli tři nebozí přeživší chudáci souzeni odporným prokurátorem, typickým kariérním vojenským zmrdem, který vše otočil proti nim, nedal prostor žádné obhajobě a jednal jako totálně nelidská zrůda. Bohužel jsem také potkal podobné typy ďábelských stvoření. Plukovník Dax se k tomu soudu vyjádřil dost jasně. Stejně tak to dobře natřel tomu druhému generálovi Brouladrovi, který si myslel, že Dax je taky jen kariérista, který chce nahradit Mireaua. Scéna popravy těch tří nebožáků bylo vyvrcholením celé té francouzské válečné obludnosti a doufám, že kdejakému žabožroutovi z toho zaskočila bageta a trefil ho infarkt. Však taky ho ti příslušníci "hrdého Albionu" na skoro dvacet let zakázali. Skvělý film vypovídající o absurditě války, aktuální i sto let poté. Závěrečná scéna s brečící a zpívající Němkou tomu dává ještě další rozměr lidskosti. ()

samkko 

všechny recenze uživatele

7.8/10 aneb film velmi podobný našemu Kladivu na čarodějnice. Jak je všem už jistě známo, Kubrick své řemeslo prostě ovládá a Stezky slávy, i když nejsou režisérovým nejlepším dílem, to dostatečně dokazují. Snímek má příjemné tempo i délku, perfektní herecké výkony a hlavně krutě realistickou atmosféru. Je mi jasné, že film musel dát opravdu fůru práce, protože každá scéna na frontě, či v zákopech je propracovaná bezchybně a bude vás to zajímat i za předpokladu, že se zde nějaká větší bitva konat nebude. Film obsahuje zamyšlení hodné myšlenky a opovržení hodné chování ze strany perfektně propracovaných záporných postav. Takže v závěru i když se jedná o starší film, si myslím, že se není čeho bát a to převážně pokud vás zajímají válečné filmy, anebo filmy podobné naším starým českým snímkům. ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepsich protivalecnych filmu, co kdy vznikl. A podle me i jeden z nejlepsich filmu Stanley Kubricka. ()

Numas 

všechny recenze uživatele

Jeden z vrcholu Kubrickovy kariery ( videl bych to tak na 4. misto za 2001, Mech. a Dr. Divnolaskou ). Nesouhlasim s Leviathanem, ze je film prehlizen, ano je sice mene znamy, ale rozhodne velmi ceneny a v nekterych anketach i v Top 100 vsech dob. U mne osobne je rovnez v Top 100. ()

merlik 

všechny recenze uživatele

Působivé válečné drama vypráví příběh věrně dokumentující "důležitost" válečného konfliktu a degradaci člověka na tu figurku s puškou, která má stále postupovat kupředu a nikdy se nevracet. ()

Související novinky

Zemřel herec Kirk Douglas

Zemřel herec Kirk Douglas

06.02.2020

Ve 103 letech zemřel herec a ikona klasického Hollywoodu, Kirk Douglas. Herec byl třikrát nominovaný na Oscara za snímky Champion, Příběh tří lásek, nebo Žízeň po životě. Čestného Oscara přitom… (více)

Reklama

Reklama