Reklama

Reklama

Tři zločinci ve skryté pevnosti

  • Japonsko Kakuši toride no san akunin (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Dvaja sedliaci Tahei a Matakaši sa po skončení vojny vracajú domov. Na svojej púti rozdelenou krajinou narazia na muža (Toširo Mifune) sprevádzajúceho šestnásťročnú dievčinu. Potrebujú sa dostať cez nepriateľské línie do svojej časti krajiny. Sedliaci sa nechajú veľmi ľahko zlákať na pomoc, keďže dvojica má pri sebe množstvo zlata, čo lahodí ich dušiam bažiacim po bohatstve. Kvôli majetku sú ochotní podstúpiť akékoľvek nebezpečenstvo. Netušia však, že ich spoločníci sú princezná Juki a jej generál Rokurota Makabe. Princezná ako jediná z rodu Akizuki prežila vojnu a je na ňu vypísaná odmena. Nerozvážnosť a nenásytosť pochabej dvojice ich privedie do nejedného nebezpečenstva.

Tento film je v mnohom považovaný za inšpiráciu HVIEZDNYCH VOJEN. Príbeh o princeznej ako i humorné pôsobenie sedliakov Taheiho a Matakišiho, ktorí v mnohom pripomínajú R2D2 a C3PO z Lucasovho prvého natočeného dielu ťažko zakryjú podobnosť. Je však pravdou, že je to jednoducho iný film.

Snímka je prvým Kurosawovým prenesením príbehu do širokouhlého formátu, čo kameramani pod jeho režisérkou taktovkou patrične využili. Cena Zlatý medveď za réžiu z Berlína v roku 1959 je toho jasným dôkazom. (Turiec)

(více)

Recenze (121)

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Troufnu si říci, že bez Mifuneho by to bylo poloviční. Jinak je to ovšem solidní příběh, kde se postavy musí vyrovnat s různými nástrahami, doplněno je komickou dvojicí a vojenskou ctí. Povedený je hlavně konec se zlatem. ()

Nethar 

všechny recenze uživatele

Určitě nejsem odborník na Kurosawu, ale ze čtyřech snímků, které jsem zatím viděl, se mi tenhle líbil nejvíc. Sedm samurajů v prodloužené verzi bylo až moc prodloužených, tady to lítá rychleji, i když samozřejmě je to stále Kurosawa a například při souboji generálů by snad nemuseli trhat poctivě úplně každou plachtu :-) V Yojimbo byl také skvělý Mifune, ale zde se toho děje zdá se mi víc. V Sanjuru mi trochu lezlo na nervy těch devět moulů. Závěr trochu moc snadný. Možná už si prostě zvykám nebo co, ale mě to bavilo. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Nechápu poznámky, že film nemá tolik akce. Naopak jeden z nejakčnějších (nemyšleno bojové scény) a nejdějovější Kurosawův snímek. Ideální pro všechny začínající Kurosawáky. Dobrodružný s množstvím akce, spádem a ohromným množstvím dějovosti. Myslím, že toto by zvládli zpracovat i klasičtí mainstreamový až konzumní diváci. Podoba se Star Wars stejně jako oba dva hlavní šoumeni pšouci je vtipná. Příjemné překvapení. 9/10 ()

Block 

všechny recenze uživatele

Kurosawa zvládne i pohodový "akční" dobrodružňák. Myslím, že inspirace pro Hvězdné války více než zřejmá. ()

pend 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně jsem se bavil - scéna setkání rolníků se samurajem, slovní přestřelky s princeznou - úžasné. ()

PanPes 

všechny recenze uživatele

Komedie, těžící z humornosti lidské lakoty a chamtivosti. Černobílé vyprávění o osudu dvou ztroskotanců, kteří prodajíc svůj majetek, koupili meč a zbroj s úmyslem bojovat za svého knížete. Ovšem co čert nechtěl - oba přišli pozdě a to až po bitvě. S kabátem ušitého z ostudy se tak plouží krajinou, aby narazili na zhmotnění svého snu, jenže to by nebyl život kdyby v tom nebyl nějaký ten háček. A dilema, kdy z úst dvou chamtivců má zaznít rozhodnutí o tom - zda se bezpečně vrátí do své původní vlastni zemí nepřítele zcela poklidně beze zlata, nebo zcela nepoklidně s nůšemi plného zlata (nevynechajíc jediný a poslední proutek) tak může začít... ()

Jurkodak1 

všechny recenze uživatele

Typická Kurosawovina, úžasně zvládnuté vedení herců, kamera zaznamenává úžasné pohyby všeho a příběh je zajímavý historický epos, akorát tedy ty dvě postavy, které se dle mého staly předobrazem droidů ve Star Wars, působily jako že se autor snaží film pomocí nich odlehčit až moc. ()

Eluin 

všechny recenze uživatele

Filmová klasika, jež vypráví významné osudy očima prostým (a někdy hodně sprostých - a pak že japonština nemá nadávky) sedláků. Velmi působivá je hudba a také kamera. Herecké výkony dnes mohou lehce vzbudit i úsměv, ale vzhledem ke stáří filmu to nemůžeme brát jako velké mínus.. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Další dobrý Kurosawa, tentokráte i se slušnou porcí humoru. Jediné co mi trošku vadilo je delší stopáž, neboť některé pasáže (například celý úvod do děje) se zdají být zbytečně natahované a jsou poměrně nudné. Jinak oceňuji na Kurosawu zajímavý mix žánrů. 80% ()

MickeyStuma 

všechny recenze uživatele

Další velmi impozantní filmové dílo režiséra a vyjímečného tvůrce Akiry Kurosawy a jeho dvorního herce Toshiro Mifuneho. Příběh o hromadě zlata je odvyprávěn z nadsázkou a v podstatě sleduje dva sedláky, kteří se vlivem různých okolností dostanou do všelijakých situací. A jsou to postavičky, které svým neotřelým humorem odlehčují vážný a místy vskutku dramatický děj. K nim se nejdříve přidá zasloužilý generál a později i princezna, na kterou je dokonce vypsána odměna. Cesta přes nepřátelské území skýtá nejen mnohá nebezpečí a útrap, ale i sebeovládání. Napětí, akce a humor. Vše rozloženo tak, že se to vzájemně neruší a stále budí pozornost. Je to hlavně i vlivem silného scénáře a Kurosawovým vizuálním pohledem. Ten má ve své filmografii daleko lepší díla, ale i tento stojí za pozornost. Není tajemstvím, že se jím nechal inspirovat dokonce i samotný George Lucas pro svůj projekt ´Star Wars´. Akira Kurosawa zkrátka inspirativně udával směr, ze kterého se čerpá do dnešních dnů. A to je hodno pouze mistra svého oboru. ()

Dr.Cilka 

všechny recenze uživatele

Taka samurajska rozpravka pre dospelych, plna podivuhodnych prihod a dobrodruzstiev, ktorej hlavnymi hrdinami su dve tragi-komicke postavicky - vecni smoliari Matashichi a Tahei. Tito dvaja vdaka nahodnej hre osudu, sprevadzaju "samurajskeho generala" a princeznu na uteku cez nepriatelske uzemie, s hromadou zlata ukrytom v dreve. Pritom zazivaju kopec bizardnych a vtipnych situacii, z ktorych sa im podari vacsinou vyviaznut za pomoci hesla: "Sprosti maju stastie". V porovnami s inymi Kurosawovymi filmami, v tomto som nenasiel ani jednu zbytocne zdlhavu pasaz. A to hoci len hlavni hrdinovia idu po ceste, alebo sedia a cakaju kym prestane prsat - vzdy je na co sa pozerat :) ()

waska 

všechny recenze uživatele

Ze začátku pomalejší tempo, ale jakmile se na scéně objedví Toširo Mifune alias generál Makabe, nabere film obrátky a je to opět strhující podívaná od Kurosawy. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Tři zločinci ve skryté pevnosti? Já bych to spíše nazval "Dva vtipní ukřičení malí rolníčci a jeden chytrý a bojeschopný generál". Ti dva uřvaní, ukňouraní, sobečtí a pouze na zlato myslící chudáčci byli tou vtipnou, komediální části tohoto filmu. Jde jim v podstatě jen o bohatství a touha po zlatě jim často zatemňuje mozek. Nejvíce se mi líbilo, jak se dostali do pekelného zajetí, odkud se jim podařilo utéct pouze díky hromadné vzpouře. Pak se potloukají hornatou krajinou a přitom potkají onoho generála Makabeho, kterého tak skvěle zahrál Toširó Mifune. Stejně jako v jiných filmech i zde představuje velice odhodlaného, chytrého a schopného chlapa se všemi samurajskými kvalitami. Z našich dvou prosťáčků si udělá prdel a donutí je vyškrábat se na kamenitý kopec, ze kterého vidí jeho tajný a dobře ukrytý dům. Tak tam společně pobývají a jednoho dne si všimnou na kopci jedné krásné a mladé dívky. Samozřejmě i po té začnou bažit a při bližším seznámení se není čemu divit - kde proboha tu božskou japonečku s uhrančivým pohledem a roztomile ukřičeným hláskem sehnali? Pak se dozvídáme, že je to princezna Juki, která přežila jako jediná z královského rodu Akizuki. Teď je jen třeba dostat se přes nepřátelskou armádu do Hajakawy a nejlepší cesta je přes království Jamana, proti kterému království Akuzuki bojovalo. Tohle zase vymyslí ti dva nezbedové. Povede se jim dostat se se zlatem a princeznou do bezpečí, nebo je chytne, uvězní a popraví nepřátelští Jamanští vojáci? Ono zlato museli ukrývat uvnitř klacků a nosit to na zádech jako otepi, což kladlo velké nároky na jejich fyzičku. Dobrodružství, humoru a akce je v tomto japonském skvostu dostatek. ()

Gromit 

všechny recenze uživatele

Když někomu řeknete, že tento film inspiroval George Lucase při natáčení Hvězdných válek (přesněji Epizody IV), očekávání diváků budou až obludně vysoká. Mě ale Tři zločinci ve skryté pevnosti rozhodně nezklamali, při jejich sledování mi až přišlo líto, že se Mistr Kurosawa nevěnoval oddechovějším látkám častěji. Jasně, se Sedmi samuraji nebo Tělesnou stráží se to srovnávat nedá, ale cokoliv jiného než 5* bych považoval za nespravedlnost. ()

Godhaj 

všechny recenze uživatele

,,Mám už dost toho tvýho mrkání. To děláš schválně!“ Zpočátku jsem měl trochu problém vžít se do děje. Kurosawu jsem měl spojeného s myšlenkově velmi náročnými filmy a tady jsem byl svědkem poměrně obyčejného dobrodružného příběhu. Dua sedláků mi bylo z větší části líto, než že by u mě vyvolávali smích. Příběh je příjemně jednoduchý, ale děj se příšerně vleče. Na toto téma mohl mít film klidně jen hodinku a půl. Rovněž jsem měl problém s japonským přízvukem, který je složen jen ze samého štěkání, takže jsem jen těžko rozeznával náladu postav dle hlasu. Nejlepší zážitek jsem měl z atmosférické slavnosti ohňů, které byly výborně nasnímány a měly téměř dokumentární charakter. Celkově vzato jsem z tohoto filmu měl dobrý pocit, ale kvůli šnečímu tempu jsem si ho neužil pořádně. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Z Kurosawových vzpomínek : "Natočit film bylo nesmírně těžké. Tajfuny rozmetávaly připravené scény, počasí na úpatí hory Fudži bylo zcela proměnlivé a pamatuji si, že jsme v jednu chvíli čekali více než sto dní na příhodné počasí. Náš film tak přesáhl o tři měsíce natáčecí plán. Ale bez ohledu na to, jak těžké to bylo, se z filmu stal nesmírný hit a společnost byla spokojena. Bylo to velmi drahé, ale účetní knihy se pohodlně dostaly do černých čísel." ()

Shanen29 

všechny recenze uživatele

Kurosawovy typické snímky které opravdu chvílemi nudí,ale je to Japonská ikona dobrodružných výpravných a na tu dobu velmi drahých projektů,takhle to beru já.Žádná paráda to po pravdě není.Jediný film který mě opravdu zaujal je KAGEMUŠA z roku 1980. ()

Reklama

Reklama