Reklama

Reklama

Po návratu z vězení Jake Blues s bratrem Elwoodem navštíví dům, v němž byli kdysi vychováni jeptiškami. Tady stojí před jasným rozhodnutím: na to, aby sehnali 5000 dolarů pro kostel, mají pouhých jedenáct dnů. Jake s bratrem Elwoodem se proto rozhodnou obnovit jejich bývalou bluesovou skupinu. Tím se kolotoč ztřeštěných akcí a honiček s poldy v patách teprve roztáčí. Jejich plány na získání peněz totiž neustále někdo narušuje, dvojice bratrů také na sebe poštve téměř každého… Příběh, který využívá hudební komedie ve spojení s žánrem akčního filmu, proslavily dvě velké honičky aut. V hlavních rolích zaujmou herecké hvězdy Dan Aykroyd, John Belushi a John Candy. Vedle skupiny The Blues Brothers Band tu nalezneme jako hosty známé osobnosti filmového světa (Steven Spielberg, John Lee Hocker, Twiggy, Frank Oz, Steve Lawrence a Paul Reubens). Na tento snímek navazuje volné pokračování Blues Brothers 2000. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (166)

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Záchrana sirotčince z pera Johna Landise a Dana Aykroyda mě za srdce nechytla, proběhlo to jen tak napůl plynu, žánrový mix je hodně široký a po pravdě jen v té hudbě jsem našla zalíbení, tahle složka je parádní.. Bratři Bluesovi na cestě k vydělání peněz jsou místy zábavní, místy vtipní a musím otevřeně přiznat, že pro mě místy i nudní a délka snímku na mě byla příliš velké sousto.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Pro někoho jde o jeden z kultů počátku (skvělých) osmdesátých let, pro mě spíš splnění letitého restu. Klobouky, spousta písniček a černé brýle. Blues Brothers jsou svoji atmosférou poplatní své době, cool dialogů jsem ale zase tolik nezaznamenal, přepálenou stopáž naopak ano. Legendární bratři se pokoušejí zachránit sirotčinec, který jim v dětství pomohl na nohy, a to pomocí znovuzrození své bluesové kapely, která má vydělat potřebné peníze. Samozřejmě do toho vstoupí řada nečekaných potíží. Nechybí množství slavných muzikantů a (všemi zmiňované) hromadné destrukce policejních vozů. Trvalo, než jsem se do toho dostal, a když už ano, v druhé polovině to bylo řekněme monotónní. ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele

No jasně, Bratři Bluesovi. Vždyť já se nahrál těch videoher s nimi v hlavní roli. Vždyť kolikrát já slyšel ty typické tóny, u kterých se Vám právě Bratři Bluesovi vybaví. Když jsem ale shlédl film, netušil jsem, kolik lidí se na tom projektu vlastně podílelo. Legendy jako James Brown nebo Ray Charles z hudebního světa a neméně zajímavé legendy jako Frank Oz, Steven Spielberg nebo John Candy z filmového světa. A to říkám jenom to, co mě momentálně napadá. Nemluvím o té hromadě policejních aut, které tady režisér John Landis nechal roztřískat. Tak krásné a poctivé americké záběry jsem ve filmu totiž hodně dlouho neviděl. Je vidět, že film je osmdesátkový. Kdyby měl lepší příběh, možná bych dal i lepší hodnocení. Tady prostě jenom za tu poctivost a za geniálního ducha, kterým prochází celý tenhle nápad bratrů Bluesových. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Amerika miluje rytmus a já také, z černošské hudby zde nezazněly snad jen spirituály. Tolik hudebních stylů, které spolu tak krásně ladí, to se potká málokdy. Pak již ani nepřekvapí, když se scatující Sam spolu s celým orchestrem promění v uhlazené gentlemany v bílém. Místo se najde i pro country cajdák, který dostane na frak mimořádně zdařilou choreografií. Vše úhledně zabalené do povedené komedie. Sekvenci v country clubu jsem považovala za nejvtipnější část filmu, ale pouze do návštěvy finančního úřadu, tam se hudební komedie proměnila v dokonalou crazy komedii. Z Blues Brothers se vyklubla výtečná směs nejen hudebních žánrů, ale vlastně i těch filmových. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

SPOILER!Bratia Bluesovci (The Blues Brothers, 1980). Bratia Jake (John Belushi) a Elwood (Dan Aykroyd) Bluesovci boli ako siroty vychovávaní rádovou sestrou. Jake sa po podmienečnom prepustení z väzenia spolu s Elwoodom vracajú do sirotinca, kde vyrastali. Tu zistia, že cirkev sirotinec už viac nechce podporovať a plánuje ho predať. Jediným spôsobom ako zachrániť miesto, kde vyrastali pod tvrdou sadistickou rukou matky predstavenej, je do 11 dní zohnať a vyplatiť daň z majetku vo výške 5.000 dolárov. Jake je pri následnej návšteve gospelového kostola, počas kázne reverenda Cleophusa Jamesa (James Brown), osvietený a „bohom poverený“, aby dal znova dokopy svoju starú bluesovú kapelu a vyrazil na koncertné turné. Je to pre bratov jediný legálny spôsob ako získať peniaze potrebné na záchranu sirotinca. Bratia Bluesovci je šialeným hudobným road movie. Plným nezabudnuteľných a nákazlivých hudobných čísel Jamesa Browna, Arethy Franklin, Johna Lee Hookera, Caba Callowaya alebo Raya Charlesa, pri ktorých si mimovoľne budete nohou dupkať to rytmu. Nechýbajú v ňom ani automobilové naháňačky v uliciach mesta alebo nákupných centrách, neonacisti z Illinois alebo rozzúrená country a westernová kapela. Maličké cameo si v ňom vystrihol aj Steven Spielberg. Renomovaný kritik novín Chicago Times, Roger Ebert popísal tento film ako „veľký, dunivý motor, ktorý napriek všetkému dokazuje, že ak ste dostatočne hlučný, vulgárny a máte dostatok surovej energie, dokážete aj z parného valca spraviť muzikál a naopak.“ Touto oslavou hudby, chaosu a afro-americkej kultúry si Landis mohol odčiarknuť vo svojej filmografii už druhý film disponujúci kultovým statusom. 87% ()

Galerie (71)

Zajímavosti (36)

  • Publikum (resp. kompars) na závěrečný koncert bylo nalákáno skrze rozhlasovou reklamu. (Matty)
  • Povídá se, že John Belushi se během natáčení opil a, netuše jak, octnul v domě zcela cizího člověka, kterého požádal o sklenici mléka a sendvič, aby si následně dopřál několikahodinového šlofíka v cizincově gauči. (Matty)

Související novinky

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

Zemřela Carrie Fisher, hvězda Star Wars

28.12.2016

Řada lidí dnes vyšla z promítání Rogue One a zjistila, že rodina z předaleké galaxie přišla o jednoho ze svých stěžejních členů. V 60 letech nás totiž opustila Carrie Fisher, představitelka princezny… (více)

Reklama

Reklama