Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

Děj I. série se odehrává v 15.století (1485 - 1498) na dvoře krále Richarda IV. (pouze v prvním díle na začátku u jeho předchůdce - Richarda III.). Zde se královský princ Edmund "Černá zmije", vévoda z Edinburghu, snaží za pomoci svých věrných přátel Baldricka a Lorda Percyho stát korunním princem namísto svého bratra Harryho anebo dokonce králem celé Anglie. Ovšem vždy to dopadne jinak než si představuje. (Fary)

(více)

Recenze (250)

MarekT 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

- Mám vychytralý plán... - Ano, Baldricku? - Můj pane, co kdybychom okomentovali první sérii o vašich příhodách a vašem slavném rodu? Nuže, přátelé, nebyl bych opravdovým fandou britského humoru a jeho sitcomů, kdybych si nesehnal předskokana Mr.Beana. Ovšem degradovat Zmiji na tento prostý fakt je velice neslušné k seriálu. Podle mě už první sérii podává Atkinson ještě lepší výkon než v Beanovi. Ovšem od Rowana očekávám v dalších sériích ještě zlepšení. Zde je vidět, že je též spoluautorem scénáře, a tak místy připomíná i svoji nejslavnější roli. Humor je sice typicky britský, ale zároveň i nebývale vulgární - tolik např. sexuálních narážek jsem už v britcomech neviděl pěkně dlouho. Co mě na první Zmiji také vadilo, že polovina epizod (konkrétně druhá, třetí a šestá) místy nudí (šestý díl to ovšem nahrazuje trošku dojemným koncem). Zato první je vynikajícím startem Edmundových lapálií a na čtvrtém a pátém díle se stěží najdou nějaké mouchy. Takže konečný soud - úvod se docela nepovedl, ale jedná se pořád o slušnou zábavu a už se plně těším na druhou sérii. P.S. Neudělejte stejnou chybu jako já - tj. nestahujte s českým dabingem! Až na Jiřího Pragera (jediné pozitivum dabingu - objevení tohoto herce do role Atkinsona) celý seriál začne v první možné chvíli trhat uši (hlavně slyšet "můj lorde" by se mělo zařadit na listinu trestů smrti). Naštěstí jsem si stáhl originál a teď mohu obdivovat. ()

Vojcl 

všechny recenze uživatele

V Česku prakticky neznámá série, která je v Británii naopak pokládána za kultovní dílo. Nemohu si pomoct, ale místy mi to přišlo spíš smutné, než vtipné (zejména závěr první série). Celkově jsem se u toho ani zdaleka nenasmál tolik jako u jiných britských seriálů. Na druhé straně musím uznat, že mladý Rowan Atkinson zde předvádí velmi kvalitní herectví a představí se ve zcela odlišné roli, než jak ho známe ze scének s Mr Beanem. Líbily se mi také povedené narážky a odkazy na skutečné historické události či divadelní hry Williama Shakespeara. Je to tedy takový lepší průměr, který zejména díky výbornému Atkinsonovi určitě stojí za vidění, nějaké bouřlivé salvy smíchu však od Zmije nečekejte. ()

Reklama

havLord 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

omg, takovým humorem jsme se bavili na prvním stupni školy základní. Je to infantilní a naprosto ztřeštěný - bohužel však ne vtipně ztřeštěný, jako jsou MP. Atkinson se pitvoří, až je mi za něj samotnýmu trapně - avšak jednooký mezi slepými (Brian Blessed, Tim McInnerny, Elspet Gray...) králem. S přimhouřením oka a ucha jsou to dvě hvězdy. ()

togaf 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál? Asi jsem něco nepochopila. Humor je většinou na úrovni pubertálních vtípků - fekálie, zakopávání, padání atd. Jen poslední dva díly tenhle seriál vytahují na slabší tři hvězdy. Mám ráda britský humor i Rowana Atkinsona, ale tohle ne. A český dabing téhle historické komedii opravdu nepřidává na vtipnosti. Celé to vypadá jako natočené partou patnáctiletých děcek. Na další série se nechystám. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Pane? Mám vychytralý plán..." Jako milovník britcomů to říkám nerad, ale v rámci objektivity - tahle první série je vážně mizerná. Humor je ještě příliš vulgární, Edmund Blackadder příliš degenerovaný a Baldrick příliš inteligentní. Teprve ve druhé sérii, poté, co se k týmu připojil Ben Elton, je všechno tip top. A nenechte se odradit ani opravdu strašlivým dabingem. 60 % ()

Galerie (4)

Zajímavosti (11)

  • Epizoda obsahuje potitulkovou scénu. (SONY_)
  • Epizoda "Zrozen pro trůn královský" je remejkem pilotního dílu. (Kulmon)
  • Titulní píseň od Howarda Goodalla má stejnou melodii po všechny série, mění se jen styl dle historického období. (Mr.Critic)

Reklama

Reklama