Reklama

Reklama

Chata na prodej

  • angličtina Bear with Us (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Rodiče prodávají starou chatu, pro kterou už nemají využití. Před předáním chaty novému majiteli se však matka (Ivana Chýlková) rozhodne uspořádat poslední pořádnou rodinnou slezinu. Zbytek příbuzenstva neprojevuje přílišné nadšení, tahle setkání bývají vždy dost náročná. Děda (Jan Kačer) už je duchem spíše nepřítomen, otec (David Vávra) tyto akce odmítá, syn (Jan Strejcovský) je věčně přiopilý a ironicky glosuje svět kolem sebe včetně rozpadajícího se vztahu s přítelkyní (Judit Bárdos). Babička (Jana Synková) je specialistkou na upřímné dotazy, které ostatní přivádějí přinejmenším do rozpaků. Nevyrovnaná dcera (Tereza Voříšková) na chatu přibere svého úspěšného německého přítele (Michael Pitthan), který se jediný na rodinný výlet těší, protože neví, do čeho jde. Naděje na idylický víkend na samotě u lesa rychle skončí, ale opravdové dobrodružství začne těsně nad ránem, když rodina zjistí, že se kamsi vytratil dědeček. Stopy vedou do lesa… (CinemArt)

(více)

Recenze (398)

marhoul 

všechny recenze uživatele

Film podle mého gusta. Pěkné obsazení, všichni si to natáčení očividně užili, skvělý scénář, režie, kamera a trefná hudba. Možná své hodnocení časem zvýším na pět hvězdiček. ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Chata na prodej je komorně pojaté drama, ve kterém se řeší zejména mezilidské vztahy - a to jak rodinné, tak partnerské. Na povrch vyplouvají problémy jednotlivých členů rodiny, kteří se s nimi rozličně vypořádávají. Paradoxně nejracionálnější postavou byl senilní a duchem nepřítomný děda, skvěle ztvárněný Janem Kačerem. Rovněž mě zaujaly postavy Michaela Pitthana a Jany Synkové, které nebyly naštěstí tak otravné, jak tomu bylo v případě Terezy Voříškové, Judit Bárdos a Jana Strejcovského. Je trochu škoda, že film nešel hlouběji, nýbrž spíše klouzal jemně pod povrchem. Ve výsledku se jedná o minimalistický pokus o rodinné drama, který chvílemi funguje, chvílemi však spíš tápe. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Námet sľuboval zábavnú komédiu. ktorá bude aj trochu smutná, taká zo života. Občasné úsmevy však nedokázali zaplátať scenáristický nedostatok humoru, dramatická scéna je len jedna, v podstate sledujeme rozhádanú rodinu, ktorej postavy diváka len iritujú. Tento projekt proste nevyšiel. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Hvězdička za přírodu a Jana Kačera - který se žel k hraní nijak moc nedostal. Přitom ta jeho scéna s králem na posedu mohla být skutečně velkolepá. Mohla, ale to by celý film nesměl být nudně roztahanou bakalářskou povídkou, kde se vlastně o postavách nic moc nedozvíme kromě povrchních atributů - stoicky klidný Němec, opilecký brácha, kterého sice otec k ničemu nepustil, ale přitom umí perfektně anglicky (kde se to naučil, když je prezentován jako nýmand?), sestra, která kdovíjak se seznámila se svým německým partnerem, a i když umí německy, taky se podceňuje, hysterická a rýpavá, sobecká babička, plus jedna Slovenka, o které nevíme už vůbec nic a která zde slouží (kromě role matrace) snad jen jako možnost poukázat na ty xenofóby (schválně to píšu špatně). Podívaj se Pavlíček a Bokšteflová na Domů na svátky od Jodie Foster nebo Výlet české Alice Nellis, jak se to dělá, jak se mají postupně odkrývat charaktery, jejich problémy, plány, cíle, a jak pomalu divákovi servírovat z toho plynoucí napětí a kolizi. Tady jste zůstali plavat na povrchu, asi jako kdybych sledoval hádku tří lidí v hospodě, jenže vy musíte divákovi nabídnout vše, veškeré nutné pozadí a podhoubí. A umět to dovedně filmařsky skloubit. Tohle je sled scének, z nichž nic nevyplývá, dokonce ani nálada té přírody a chaty, chybí vnitřní podpříběh, ústřední velké téma a samozřejmě následná velká katarze. Jako sorry, asi se vám líbilo, že jste jezdili na chatu chlastat a ožírat se a opékat jako každý zdivočelý Pražák buřty, ale pořád jde o pražský fenomén a třeba na Moravě se na chatu jezdilo makat na soukromých políčkách a večer se pilo, ale decentně, protože druhý den se šlo buď do kostela, nebo opět na zahradu,případně na společnou procházku do města na kafe. Ani ta muzika Ulrychových nebo Petra Nováka se sem moc nehodí. ()

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Jako většina české produkce, a speciálně produkce ČT, je to špatný film. Tentokrát ale s docela dobrými herci. Ovšem bez humoru. Neměl jsem jediný moment, kdy bych se upřímně zasmál. To, že člověk chataření/chalupaření zná, ještě nestačí k tomu, aby ho tahle plytká slatanina bavila. Do prdele, už i nějaký Litevci točí lepší filmy. Za chvilku bude točit líp i televize že Sierra Leone. ()

borsalino 

všechny recenze uživatele

Po shlédnutí tohoto filmu vlastně vůbec nevím. Byla to spíš taková epizoda jedné rodiny, kterou v nějaké podobě zná každý z nás a vyprávět to někomu bývá sranda až po letech, kdy zmizí nepříjemné a bolavé události a ty pozitivní se postupně doplní o drobné menší vtípky, aby se to lépe vyprávělo. Nevidím důvod, vidět film znovu. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem viděl tři filmy a všechny byly na tři a půl hvězdičky, ale všem jsem z různých důvodů zvedl hodnocení směrem nahoru. Chata na prodej mě oslovila nápadem-námětem-myšlenkou, přestože ji lze označit za prazvláštní snímek. Ačkoli mám moc rád Bárdos i Voříškovou, jejich postavy mě iritovaly, Chýlková s Vávrou se ztráceli a prostor si tak zabrala nejstarší generace - Synková jako typická "prudící" babička a nejlepší role Kačer, který si vystačil s cca třemi větami. Film, který vybočuje, a proto je fajn, že vznikl. ()

eraserhead666 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je český film jako zastara. Až se mi chce jít do plného. Synková pořád jede jako raketa. A Chýlková trefně vystihla dceru své matky. "Všichni jsme úplně blbí." ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

K filmu jsem po posledních zkušenostech s českou komedií přistupoval dost opatrně a výsledek byl rozhodně lepší, než jsem očekával. Čímž nechci říct, že by šlo o nějaký úžasný zážitek, jen to nebyla taková zoufalost, na jakou jsem se psychicky připravoval. Dokonce jsem se místy slušně bavil, což se mi například u Špindlu nepodařilo ani jednou, David Vávra byl po celou dobu fantasticky civilní a Jana Synková byla jemná jako skelná vata a prudila výborně. Škoda nějakých těch hluchých míst a nevyužitého potenciálu námětu, myslím, že by snímku prospěla větší dávka humoru. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Homolkovi pro nové tisíciletí. Parádně napsané postavy, perfektní casting na čele s hláškující Synkovou a díky jisté univerzalitě i důvěrné známé chatařské prostředí. Co je ale největší devízou filmu je fakt, že se v něm spousta diváků pozná. V mém případě to Pavlíček několikrát trefil naprosto dokonale. V tomto případě nehodlám krotit nadšení. 100% ()

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Hodně dobře. Na to jak je film kraťoučký a vlastně jednoduchý, tak má neuvěřitelné kouzlo. Je mi jasný, že každý si ve filmu najde chvíle, které by jako z oka vypadly toho, co zná a zažil. Sice je to vlastně neuvěřitelně hořký film, ale vlastně baví od začátku do konce. Málokterý český film dokáže takhle nadchnout. Ale myslím, že Chatě na prodej se to povedlo. Minimálně na ty čtyři hvězdy. A pokud na tři, tak hvězdu dávám za Terezku Rambu. Jak jinak. (75 %) ()

Handle 

všechny recenze uživatele

Jako neříkám, že je to nekoukatelnej film, jen absolutně nechápu, co chtěl vlastně snímek sdělit. Celý to bylo naprosto odnikud nikam. Tvůrci nakousli milion scén s potenciálem, ale žádnou z nich nedotáhli do konce. Pořád jsem čekal na nějakou pointu, ale ve filmu se vše jen nakouslo a zas se rozjelo něco dalšího. Postavy navíc nejsou bůh ví jak sympatické a spousta z nich neměla pro snímek sebemenší smysl nebo byla naprosto přehnaně napsaná/zahraná. Herci se přitom více méně snaží, ale je jim to prd platný, protože kvůli divnému scénáři bohužel ani moc nemají, co hrát. Fakt nevím, jaký byl záměr tvůrců, jen vím, že to nefunguje ani jako komedie a ani jako drama. Osobně jsem čekal, že to bude alespoň prča, ale ani ten humor se nějak nedařil. 50 % ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Pod jednoduchou zápletkou se odehrává ukázka vztahů jedné české rodinky. Odrývají se jednotlivé postavičky, se kterými buď sympatizujete více, s jinými méně. V jednoduchých dialozích si divák dokáže vybavit některého člena své rodiny a pousmát se nad jednotlivými situacemi. Začátek má raketový nástup, který vtahuje a jen jsem čekal, kam až se situace vyhrotí. Bohužel má komedie svůj vrchol v půlce filmu a postupně se kupí zbytečné scény a nasazená laťka se nijak zajímavě neposouvá do samotného závěru. Ten vyzní do ztracena, bez nějakého vyústění. Chata na prodej jako pokus o drama žánrovku mohla obstát lépe, ale i přesto patří k tomu nejlepšímu, co česká kinematografie letos vyplodila.......6/10 ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Posmutnělá komediální rodinná road movie. Už to tu bylo a ne jednou, Chata na prodej není ani originální, ani dobrá. Jana Synková zamrzlá v poloze tety Kateřiny, Ivana Chýlková překvapivě nevýrazná, o zbytku ansámblu nemluvě. A scéna s medvědem, co se pokojně prochází po lese za urputného řevu deseti lidí, kteří hledají dědečka, je úplně mimo mísu. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Dobrá komedie. Taková normální rodinka. Řekla bych sonda do života vcelku normálních lidí. Bavila jsem se a zároveň je to hodně pravdivé. Takové neučesané a také nadčasové. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele

Chata na prodej je trochu jiný český film. Vypráví o manželském páru, který chce prodat svou chatu, protože už na ni nikdo nejezdí. Manželé se nakonec rozhodnou na chatě strávit poslední noc a pak ať přijde, co má přijít. Ač jsem k českému velmi skeptická, musím říct že Chata na prodej mě velmi příjemně překvapila. Nebýt toho trochu zvláštního urychleného odjezdu, hodnotila bych i výš. Moc se mi líbilo obsazení známých herců do trochu jiných rolí, než z jakých je známe. Výborné byly i dialogy a fungování mezi jednotlivými členy rodiny. No a jízda autem tu dostává nový rozměr. Za sebe říkám, že Chata na prodej je film, který je rozhodně koukatelný a má vás čím překvapit. ()

Lukrecie 

všechny recenze uživatele

Velmi povedené dílko, vostrá rodinka, výborná znalost českého rodinného prostředí, žabomyších válek a řešení kravin místo důležitých věcí, jak trefné, celkem dost vtipných momentů, psychologicky (nebo spíše psychopaticky;) velmi dobře zvládnuté, kontrast 3 generací skoro bych řekla až místy generační střet, babka fakt hustá (výborná Jana Synková a celkově velmi dobré herecké obsazení), jakobych to odněkud dokonale znala :(, až mě zamrazilo, zajímavé využití 4 jazyků a 3 národností, 4,5 hvězdy zaokrouhluju do plných ;) Za mě Objev roku 2018. ()

Související novinky

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

Kino na hranici - on-line na konci listopadu

10.11.2020

Po dvou nezdařených pokusech uspořádat filmový festival Kino na hranici v tradiční podobě se organizátoři rozhodli, že letošní ročník uspořádají on-line. Bude se konat ve dnech 23.–29. listopadu.… (více)

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

Nominace na Ceny české filmové kritiky 2018

03.01.2019

Rok se s rokem sešel a přichází na řadu rozhodování o nejlepších filmech roku. Tentokrát je řeč o ryze domácích filmech a ke slovu se dostanou pro změnu kritici, dnes byly totiž čerstvě oznámeny… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Vary přivítají šestici domácích režisérů

Vary přivítají šestici domácích režisérů

02.06.2018

53. ročník Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary uvede v soutěžním programu rovnou šestici českých snímků. V každé ze soutěžních sekcí se představí dva domácí režiséři. V Hlavní soutěži se o… (více)

Reklama

Reklama