Reklama

Reklama

Epizody(6)

Obsahy(1)

V režii Miroslava Krobota se v šestidílném televizním seriálu představí celé Dejvické divadlo. Tedy nejen všichni členové hereckého souboru, ale i ostatní zaměstnanci, příbuzní a přátelé. A všichni v něm budou hrát sami sebe... Vedení kdysi slavného a snad i kultovního Dejvického divadla je vystaveno nečekané a v podstatě existenční zkoušce. Tato kulturní instituce nezíská grant na svou činnost a je postavena do situace, kdy se musí v daleko větší míře starat sama o sebe, tedy sehnat peníze na svůj provoz a přitom neslevit ze svých uměleckých ambicí. Tak začíná šestidílný komediální seriál, jehož hlavním a jediným hrdinou je kolektiv Dejvického divadla, jehož existence neodvratně míří ke zkáze. Půjde o mystifikaci s prvky absurdního a černého humoru, který vychází z poetiky Dejvického divadla. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele BrMikes k tomuto seriálu (7)

Zkáza Dejvického divadla (2019) 

„Ve statutu máme, že herec může odmítnout roli, pokud ohrožuje jeho občanskou důstojnost." V tomto případě to ale nehrozilo, protože míra sebeironie a uvědomělého humoru je tady (rouzmějte v Dejvickém divadle) velmi vysoká. Herci jsou úchvatní, za což asi může fakt, že jsou jim postavy jako šité na míru. To jim také umožňovalo improvizovat a dát do projektu tolik nadšení, že se prostě budete bavit, což ale všechno vychází z Krobotova a Hüblova absurditou přeplněného a skvěle vystavěného scénáře, který v maximální míře čerpá z reálných událostí. Je ale vidět, že projektem žili nejen herci ale celé Dejvické divadlo. Tento projekt zkrátka vyšel ze srdce a dopadlo to nejlíp jak mohlo. Navíc díky Krobotově extrémně civilní a až nevýrazné filmové režii, která v podstatě jen přenáší situaci na obrazovku, dýchá (nebo chtělo by se říci zapáchá)pověstný duch Dejvického divadla z každého záběru. A to vše doplňuje povedená hudba a celkově příjemné technické zpracování. Suma sumárum přesně to, co čekáte od něčeho, co se jmenuje Zkáza Dejvického divadla - absurdní klenot. ()

Režisér (2019) (E01) 

„Tak ten grand jsme nedostali."  Výborný úvod do divadelního světa v Dejvicích. Už na začátku se zde jasně objevují jasná pozitiva, která pak provází celý seriál. Hudba, absurdní scénář plný drobných příběhů a často absurdních gagů a hlavně jasné profilování všech "skutečných" charakterů na základě fantastických hereckých výkonů. Zmínit by se asi hlavně měl dechberoucí Plesl, po celý seriál překvapivě výrazná Holcová a Novotný, jenž se zde hned v úvodu v jednom z mých nejoblíbenějších, výrazně absurdních a lehce šokujících vtipu jasně ukazuje jako velký nosník humoru prvních tří dílů (snad proto, že z Dejvic odcházel). Suma sumárum ideální start. ()

AIDS (2019) (E02) 

„Kdybys byl hrdina, tak máš teďka AIDS jako my všichni!" Této epizodě se nedá upřít, že je asi tou nejlepší tohoto seriálu. Bezesporu je totiž opravdovou esencí toho, proč ho miluji. Epizoda vychází ze skutečných reálií a to v tom nejlepším slova smyslu, zároveň je ale zahnána do vyloženě absurdních výšin, které vytváří prostor pro tolik dokonalých hlášek, že bych jimi mohl vyplnit celou tuhle recenzi. Hlavní hvězdou je pak pro tentokrát nenakažený Anděl Páně Trojan ale ani Novotného linka (a to včetně sparťanského vtipu, který ve světle nedávných události nabyl úplně nového rozměru) rozhodně nezaostává. Suma sumárum zcela pochopitelně vrcholný díl. ()

Vládci loutek (2019) (E03) 

„Tebe jsem si vzal, kdyby bylo potřeba otevřít něco těžkýho. Třeba dveře." Ne vážně. Asi se budu opakovat ale o co by tento seriál přišel, kdyby David ukončil své angažmá jen o jednu sezónu dřív. Jeho Spejblovská kreace a následná tajná mise s Čermákem a Fanynkou je prostě něco úžasného. Ale zbytek epizody ani v nejmenším nezaostává. Ať je to feministická Melíšková, psí Šimčík či samotná premisa s Japonci. No a tu famózní závěrečnou scénu snad ani nemusím komentovat. Suma sumárum excelentní epizoda. ()

Šmejdi (2019) (E04) 

„Všichni jsme děvky!" S čímž po této epizodě opravdu nejde nesouhlasit. Při čemž se opět jedná o studnici výborných hlášek. O výjimečných hereckých výkonech se snad ani není potřeba zmiňovat. Tentokrát bych ale chtěl zdůraznit i práci maskérek, neboť zelenej Čermák nebo starý Trojan to musela být makačka. No a opět fantastická pointa. Samozřejmě na pražské premiéře nechci chybět. Pokud bych měl ale najít jednu výtku, směřovala by k lince s Gajdošíkovou, která ve mně snad jako jedna z mála v celém seriálu vyvolala pocit jakési nenaplněnosti. Suma sumárum zábavná epizoda. ()

Smrad (2019) (E05) 

„Vykleštit. A pěkně pomalu." Mám lehký pocit, že seriál v těch posledních dvou epizodách lehce ztrácí tempo ale to mu neubírá na zábavnosti. A hlavně absurditě. Skalní fanynka Miluška, mrtvola v kanále, záhadně mlčící Krobot, ještě záhadnější Babčáková či duch ne nepodobný syrečku. Zkrátka seriál se blíží ke konci a vytahuje všechny trumfy. A mně se to líbí. Suma sumárum pomalejší ale s tím i absurdnější epizoda. ()

Zkáza (2019) (E06) 

„No, Čechov to asi nebude." Absolutní ale hlavně absurdní vrchol celého seriálu. Naprostá destrukce, kterou jsem si vychutnal svým zvráceným způsobem opravdu hodně. Linka s Issovou pak byla pro závěrečnou epizodu tím správným odlehčením, stejně jako miliardářský poskok. Takhle by měl prostě vypadat závěr takovéhoto seriálu. Suma sumárum Babčáková kouří Šimčíkovi..... ()

Související novinky

32. ročník festivalu Finále Plzeň se blíží

32. ročník festivalu Finále Plzeň se blíží

11.04.2019

Finále Plzeň zveřejňuje program svého 32. ročníku, který proběhne od 11. do 16. dubna v západočeské metropoli. I v letošním roce je filmová přehlídka především oslavou českého filmu a jeho tvůrců –… (více)

Reklama

Reklama