Reklama

Reklama

Tísňové volání

  • Dánsko Den skyldige (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Asger Holm, bývalý policista, kterému byla přidělena služba na tísňové lince, odpoví na volání od unesené ženy. Když je hovor náhle přerušen, začíná po ženě a jejím únosci pátrat. S telefonem jako jediným nástrojem, obklopen stěnami kanceláře vstoupí Asger do závodu s časem, aby zachránil ohroženou ženu. Zločin, který odkrývá, je však mnohem větší, než se na začátku mohlo zdát. Jeden z nejslibnějších tvůrců nové dánské filmové generace režisér Gustav Möller ve svém prvním celovečerním filmu oceněném na filmovém festivalu Sundance Cenou diváků za nejlepší zahraniční film experimentuje s lidskou představivostí, smysly, strachem a přesvědčením, že nejsilnější filmové momenty jsou ty, které nevidíte. (Aerofilms)

(více)

Recenze (460)

Patrik256 

všechny recenze uživatele

Rozpočet_ ? miliónov dolárov // Tržby_ 3 milióny dolárov // Tržby v ČR_ 2 098 977 KČ // Diváci v ČR_ 16 526 // Tržby v USA_ 147,773 dolárov ()

Lefty86 

všechny recenze uživatele

Natočit film s jedním hercem, dvěma komparzisty v jedné místnosti chce poradny koule. Navíc když to funguje a udržuje vás to v napětí co bude! ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Oproti jiným telefonickým filmům (Locke, Kollektor) výrazně slabší. Ale ta poslední třetina se povedla nadmíru. ()

Strandmon 

všechny recenze uživatele

Geniální scénář prošpikovaný skvělou atmosférou. Extrémně napínavá záležitost kolabující se skvěle vymyšleným příběhem plným zvratů. Opravdu top snímek, kde je krásně vidět, že i hlavní postava je pouze člověk a pod tlakem nadělá spoustu chyb. Vy pak máte pocit opravdové reálnosti a film vám v několika momentech nažene pořádnou husí kůži. O to lepší je, když si uvědomíte, že takový dojem na vás zanechal film z jedné místnosti... ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Výborný, postupně gradující příběh! I když to tak v úvodu nevypadá, po několika minutách děj vtáhne a nepustí. Jistě na tom má velký vliv právě telefon, protože co oči nevidí... lidská představivost je hold velká, proto popis jednotlivých situací působí ještě více, než kdyby se na plátně opravdu odehrávaly. I díky tomu má film hned několik řekněme vrcholů, z nichž ty nejzásadnější způsobí až mrazení po celém těle. Velkým kladem příběhu je jeho reálnost, kterou podporuje i taková "maličkost", jako jsou hovory dalších lidí. Přesněji, když začne Asger řešit hlavní případ, neřeší pouze ten, volají i jiní s dalšími problémy a samozřejmě také "problémy", tvůrci totiž děj doplnili i o občasný vtip a to velmi povedený vtip. Co dodat, o jménech Jakob Cedergren a Gustav Möller ještě uslyšíme. 80% ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Filmu s takovouhle atmosférou lze ty logický a technický lapsy snadno odpustit. Jenom neni dobrý na něj chodit s kocovinou. ()

MiaMahoney

všechny recenze uživatele

Tomuhle dánskému telefonnímu rádobydramatu chybí zásadní věc k tomu, aby mohlo šplhnout po žebříčku od nudné uspávačky k solidní podívané, a sice pohled i z druhé strany, který sme dostali třeba v nedávném počinu s Halenkou Bobulovou. Čumět totiž hodinu dvacet do pouhých dvou kanceláří a jen na jeden stále stejně kožený rypák z různé blízkosti či vzdálenosti, to by unudilo i rybičku v akváriu. (Ono natočit dechberoucí a naprosto po všech stránkách dokonalý, minimalistický film, se už asi nikdy nikomu nepodaří tak, jako v jednadevadesátým R. Bharadwayové Closet Land.) Příběh by mohl fungovat, kdyby nebyl střihač egomaniak, kameramanovi se co pět minut nezasekl obraz v jednom bodě, scénárista vyškrtal všechny ty existenciálně útrpné pohledy hlavního hrdiny a rejža prostě zavelel "For søren! Pøjďme udělåt nåpínavøu dvåcetiminutøvku å neøtråvøvåt divákå zbytečnými pičøvinåmi!" ... Nehodnotím, bo je to přesně mezi 2 a 3. ()

Garch 

všechny recenze uživatele

Tísňové volání mohlo skončit po dvou třetinách, jako krutě vypointovaná povídka. Zbytek je následná výplň do času celovečeráku. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Jeden clovek - jedna mistnost a jeden telefon. A k atmosferickemu thrilleru to bohate staci. Za malo penez hodne muziky. Velkou devizou je take rozumna stopaz. Jen zamrzi, ze hlavni dejovy zvrat je pruhledny od zacatku. ()

Carodej_pes 

všechny recenze uživatele

Fantastická psychologická podívaná, od které se logicky očekává zejména prvotřídní scénář. Pravdou je, že zde máme co dočinění s komplexním filmovým dílem, které s médiem pracuje přesně tak, jak to mám nejradši: staví na jeho dokumentárních kořenech, vypráví zvukem (např. na papíře drze neumětelský, v praxi ale famózní crossfade ze sluchátkové kvality hovoru do čisté, nezkalené, a zase zpět), vytváří dojem autentického prožívání času, umožňuje různé čtení sebe sama. ()

Brylin 

všechny recenze uživatele

Dlouhá směna na tísňové lince se bliží ke konci a Asgerovi začínají pochodovat nervy. Zítra ho čeká soud, který ho snad vrátí k pravé policejní práci. Najednou přijde hovor od unesené ženy a Asger nedokáže zachovat potřebný odstup a pouští se po telefonu do pátrání. Dlouhá vyzvánění, zklamání hlasových schránek a mučivé pocity bezmoci zasáhnout budují velmi napjatou atmosféru, která je skutečně strhující. Debutující režisér a scénárista Gustav Möller de facto ani víc prostředků nemá, a přesto je výsledek jeho minimalistického thrilleru více než uspokojový, vlastně není vůbec co vytknout. Za zmínění bezesporu stojí i perfektní výkon Jakoba Cedergrena v hlavní roli. Na pomezí pěti hvězd se zaokrouhlení nahoru. ()

Brejlil 

všechny recenze uživatele

Pokud u toho nezačnete přemýšlet, uděláte lépe. Zvrat je působivý a relativně nepředvídatelný, ale logických lapsů je také docela dost a zážitek dokáží pokazit. Na druhou stranu Cedergren je nepříjemně přesný ve své roli, zvukaři odvedli také solidní práci, střih je milimetrově přesný. Jen ta kamera se občas nevyvarovala lapsů. ()

Johny303 

všechny recenze uživatele

Přestože většina kin dávala tento film trestuhodně málo a výhradně pozdě večer, šel jsem na něj a rozhodně nelituji. Seveřané ty thrillery zkrátka umí. Tísňové volání je dokonalou one man show, která nadchne, vyděsí i překvapí bez potřeby rozsáhlých scenérií a milionu postav. Jak by také ne, když se hlavní hrdina v podání Jakoba Cedergrena vrývá divákovi s každou další minutou více a více pod kůži a z unuděného, nesympatického flegmatika s kostlivcem ve skříni se postupně mění v empatickou lidskou bytost, která neváhá obětovat kus sebe sama jen aby dostála policejní přísaze a pomohla člověku v nesnázích. Hvězda dolů jen za jisté díry v logice, když v jednu chvíli mobil vystopovat lze a pak zničehonic ne. Tak jako tak snímek předčil má už tak dost vysoká očekávání. ()

rotel 

všechny recenze uživatele

Asi som pozeral niečo iné, ako väčšina tu prítomných. Neviem čo na tomto akože malo byť také SUPER (83 % CSFD 06.11.2018). Ale tak ako mám napísané v profile: "Moje hodnotenia sú moje a tak to má byť, každý sme iný". ()

Související novinky

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

Remake Tísňového volání nabírá hvězdy

14.11.2020

Americký remake oceňovaného dánského filmu Tísňové volání se sice na první pohled může zdát českému divákovi jako naprosto zbytečný, na druhou stranu teď projekt streamovací služby Netflix přibral… (více)

Co chystá režisér Tísňového volání?

Co chystá režisér Tísňového volání?

10.06.2020

Herec Jake Gyllenhaal (Zodiac, Spider-Man: Daleko od domova) se upsal novému snímku Snow Blind podle známé komiksové předlohy The Kitchen od Ollieho Masterse. Snímek natočí režisér Gustav Möller,… (více)

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

S Kreativní Evropou na festival do Cannes

06.03.2019

Program Kreativní Evropa letos v lednu již po třetí vyhlásil celoevropskou soutěž s názvem #euFilmContest, v níž si filmoví nadšenci mohou otestovat své znalosti současného evropského filmu. Deset… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama