Reklama

Reklama

Neuvěřitelná

(seriál)
  • USA Unbelievable
Trailer
USA, 2019, 6 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Tvůrci:

Susannah Grant

Hudba:

Will Bates

Hrají:

Toni Collette, Merritt Wever, Kaitlyn Dever, Vanessa Bell Calloway, Dale Dickey, John Hartmann, Austin Hébert, Liza Lapira, Kai Lennox, Danielle Macdonald (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Jedna mladá žena obviněna ze lži o znásilnění a dvě detektivky vyšetřují sérii děsivě podobných útoků. Podle skutečných událostí. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (144)

InJo 

všechny recenze uživatele

Procedurální feministická detektivka skloubená s osobním dramatem o jedné osudové křivdě. O znásilnění (a jeho důsledcích) už vzniklo nepochybně mnoho filmů, málokterý počin se ale této závažné problematice věnuje tak důsledně jako tento osmidílný titul. Neuvěřitelná (nepříliš šťastně zvolený doslovný překlad originálního názvu) na jedné straně sleduje dvojici umanutých detektivek, které chtějí za každou cenu dopadnout rafinovaného sériového násilníka, na té druhé pak jednu z jeho obětí, která však měla tu "smůlu" (v tomto případě vážně velmi slabé slovo), že jí policie její výpověď neuvěřila, což postupně vedlo k téměř kompletní devastaci jejího dosavadního života. Doporučuji ke zhlédnutí primárně radikálním odpůrcům feminismu a kampaně #MeToo - třeba je přiměje se nad svými postoji k těmto tématům (a k ženám obecně) alespoň trochu zamyslet. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Když jsem včera zvečera vlítla na to, co tady někdo rozumný pochválil, co šlo jen s největším sebezapřením vypnout, netušila jsem, že seriál vychází z reálných událostí, ze skutečných postav vyšetřovatelek, z Pullitzerem oceněného novinového článku... Precizně natočená ženská záležitost, která mě osobně oslovila mnohem více, než podivně udřístané True Detective a jiné podobné. Síla! Chytlo mě to teda fest. Ano, má to svoje minimuchy, ty nesednou zejména takovému, kdo nemá v oblibě myslící, šarmantní, šikovné ženy, které kromě bystrosti disponují i značnou dávkou tolik důležité empatie, znalostí chyb v policejním systému a rafinovanou schopností vyšetřovat tak, aby se to žádného přiblbého, namachrovaného, často násilnického policejního macha příliš nedotklo. No výborné! Tonka to je moje holka, přesně moje krevní skupina, v kombinaci s úžasnou Merritt Wever vytvořily tak sympatickou dvojici, že bych se velmi přimlouvala, aby si ty dvě, i celý jejich tým včetně stážisty, zahráli i v dalších namakaných krimoškách. Co se týče americké Křenkové, takhle má hrát Křenková! Dějová linie, kterou Kaithlyn hrála byla děsná. Člověk by ji vzal do náruče a staral se o ni, klidně roky. Ostatně všechny dámy, které znázornily oběti násilníka, neměly chybu. Hajzl jeden. ()

Reklama

nwx 

všechny recenze uživatele

Skaredsi afektovane herecky jsem snad jeste nevidel. Pribeh o tom, jak chlapi jsou vsichni naprd, zatimco holky bezva. Chudak stazista mezi temi ambicioznimi skeblemi. Nejtrapnejsi momenty filmu byly ty, kdyz si holky detektivky spolu vyrazily, ta natahovana holcici plkanda a mudrovani (based on true story?;). Nakonec to ten utaply stazista, ktery mozna mezi tim zacal v tom zenskem kolektivu menstruovat cele cracknul, holky potrdlovaly v baru, jedna detektivka se lesbicky zamilovala do druhe a nastal dojemny happy-end s placanim se po zadech trvajici dele, nez celou jednu epizodu! Pribeh je to silny, ale zpracovani bohuzel natahovane low-cost estradni televizni. Dokument by byl lepsi. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Výborné spracovaná, napísaná a zahraná miniséria, ktorá ma dostala neskutočne. Robí všetko na jednotku, v každej časovej rovine, ktorej sa venuje a keď medzi nimi strieda, tak to pôsobí prirodzene a nerušivo. Či už sa jedná o tu detektívnu linku, kde cítite to odhodlanie a zápal oboch detektívok (sú to vlastne protipóly, no keď sa spoja sú zohraná dvojka) pri pátraní po páchateľovi týchto hrozných činov, no a ja som im pri tom držal palce. No a druhá linka sleduje obeť jedného z týchto činov, ktorá si prejde peklom (v prvej a druhej epizóde boli zábery, ktoré boli dosť ťažké na sledovanie) a dúfate, že sa z tejto situácie konečne dostane (Kaitlyn Dever to zahrala neskutočne, len jej jeden pohľad toho dokázal predať strašne veľa). A je neskutočné a hrozivé, že toto sa vo svete deje, či už sa to týka samotných páchateľov alebo toho ako sa k tomu stavia systém a spoločnosť, ktorí nevedia aké je to byť v koži obeti. Silný a úderný počin, ktorý sa mi dostal pod kožu veľmi účinne. ()

castor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Spoutal mě, dal mi pásku přes oči, znásilnil, s výhružkami vyfotil a zmizel. Příběh dívky, která vyrůstala v pěstounské péči a které znásilnění nikdo nevěří. Měnila rodiny, pěstouni ji nutili jíst žrádlo pro psy, měli ji psychicky i fyzicky týrat, teď se v komunitě mladých lidí s podobným osudem pomalu osamostatňuje. V očích dvou detektivů, kteří přijdou na několik nepřesností a vyslechnou si rovněž slova jedné z pěstounek, si celou story vymyslela. O tři roky později v jiném státě dvě povahově odlišné detektivky řeší sérii velmi podobných znásilnění. Pachatel opět velmi důkladně zametl stopy. Vnímáme totožné případy, ovšem ze strany vyšetřovatelů posuzované diametrálně odlišně. A s ohledem na nedávnou náladu ve společnosti rovněž přilijeme i do genderového ohně. Celkově velmi silné, v druhé polovině série několik naprosto skvostných momentů. Jízlivá Toni Collette je skvělá, depresivní Kaitlyn Dever zrovna tak. Závěr zadostiučiňující i mrazivý zároveň. ()

Galerie (62)

Zajímavosti (3)

  • Seriál je adaptací článku „An Unbelievable Story of Rape“ od Kena Armstronga a T. Christiana Millera, kteří za něj obdrželi Pullitzerovu cenu. (Caminzind)
  • Pachatel sériových znásilnění Marc Patrick O'Leary (v seriálu pod jménem Chris McCarthy) byl za své činy odsouzen ve státech Colorado a Washington celkem ke 396 letům vězení. (Caminzind)

Související novinky

Watchmeni vedou Emmy nominace

Watchmeni vedou Emmy nominace

28.07.2020

Televizní akademie oznámila své nominace pro 72. ročník cen Emmy. Ty se každoročně udílejí nejlepším seriálům, minisériím, televizním filmům a zábavním pořadům, přičemž jejich výběr probíhá na… (více)

Reklama

Reklama