Reklama

Reklama

Tenkrát na Západě

  • Itálie C'era una volta il West (více)
Trailer 1

V legendárním westernu Sergia Leoneho, který se částečně natáčel v Monument Valley, se z příběhu pomsty stává epické rozjímání o minulosti Divokého Západu. Aby získal půdu, na níž má vést hlavní tah, najme si chromý železniční baron Morton (Gabriele Ferzetti) zabijáky v čele se sadistickým Frankem s pomněnkovýma očima (Henry Fonda), který zavraždí majitele pozemku Bretta McBaina (Frank Wolff) i s celou jeho rodinou. Chvíli poté však nečekaně dorazí McBainova novomanželka Jill (Claudia Cardinaleová), která půdu zdědí. Desperát Čejen (Jason Robards) i tajemný psanec Harmonika (Charles Bronson) se rozhodnou vzít Jill pod svá ochranná křídla a zmařit tak Frankovy plány na získání jejího dědictví. Postupem času však vyjde najevo, že Harmonika chce Franka dostat z jiného důvodu... který má co dělat se smrtí. (Cinemax)

(více)

Recenze (1 764)

SG_ever 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě film nijak extrémně nezaujal. Nejsem žádným fanouškem westernů a u tohoto filmu jsem navíc vždy musel dlouho čekat na nějakou akci. Objektivně chápu, že většina lidí to považuje za geniální, pro mě ovšem podobná nuda jako klasická hudba. (65%) ()

st.verka 

všechny recenze uživatele

Nedostává se mi slov, kterými bych vyjádřila, jak moc se mi ten western líbil. Tady jsou ale asi všechna slova zbytečná. Neznám film , který by se tomuto vyrovnal. ()

Shetland 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejpřecenovanějších filmů, na druhém místě jsou Gauneři ( ti jsou pro mě symbolem nejen nudy a proto tak nízké hodnocení ), film má rozhodně co nabídnout,ale režisér nevyvinul svůj potenciál naplno a spíše to občas po perfektní předchozí perfektní trilogii budí rozpaky a hlavně velká mělkost a rozvláčnost děje. Naštěstí vše zachranují herecké výkony a jejich charisma. Filmová hudba je složkou sama pro sebe a jedná se o nejlepší filmovou hudbu, která kdy byla zkomponována a jak je zvykem, tak výborně dokresluje atmosféru filmu. ()

Mirokukii 

všechny recenze uživatele

Hold, v takovýhle westernech se dva koně navíc vodit nevyplácí (jedna z nej scén hned na úvod). Další vynikající film Sergia Leoneho, se spoustou krásných postav, kterým kraluje tajemný Charles Bronson, hrající na svou harmoniku asi nejslavnější filmovou melodii. Od koho pak asi... Dokonalost. Audiovizuální nálož, s hlubokým a smutným dějem, kterému vždy propadnu. ()

pytlák 

všechny recenze uživatele

Tohle není jen nejlepší western, ale pravděpodobně nejlepší film. Od prvních minut úžasná atmosféra a napětí, které vygraduje v neopakovatelné finále. Leone byl mistr nad mistry. Jasný TOP 10. UPDATE: S každým dalším shlédnutím to roste. Neuvěřitelné. ()

Jizni Tlapa 

všechny recenze uživatele

"Jak jen můžu věřit chlápkovi, kterej nosí pásek i kšandy, vždyť nevěřiš sám ani svejm gatím"... sním o roli špinavého desperáda, dojímám se hned při prvních tónech nejúžasnějšího soundracku všech dob..........žasnu za kvílivého zvuku harmoniky ()

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Tak toto ale že vobec, ani vizuálne. Všetci tu ospevujete hudbu. To myslíte tie tri melódie opakujúce sa dokola počas troch hodín? Krista. Rozťahané, nudné, dlhé, bez náboja. Neviem, možno to tak má byť, možno sú tie zábery do ksichtu cool, ale ja som trpel a čím dlhšie to išlo, tým menej ma to zaujímalo. Aspon viem, že westerny už viac nie a Sergia už vobec ne. 2 z 5 ()

Ryuuhei 

všechny recenze uživatele

Nevědět, že lidi berou tento film za jakýsi kult, nahlížel bych na něj jako na řadový western z konce šedesátek. Takto jsem se snažil soustředit na detaily, na to, co by jej mohlo tím kultem dělat, ale za celé skoro 3 hodiny sledování jsem nic takového nezaznamenal. Dobrou polovinu filmu tvoří záběry, kde se absolutně nic neděje - postavy posedávají, postávají, či ikonicky blbě koukají. Scény to šeredně a nepřirozeně natahuje, snímek působí z většiny hrozně ušouraným a pomalým dojmem. Možná je to tím, že jsem ten hnusný mileniál bez vkusu pro kvalitu, ale jsem z moderní kinematografie zvyklý na aspoň nějaké tempo, ne, že se nervózně kroutím v křesle a skoro až křečovitě čekám na to, že někdo konečně něco řekne, nebo vytasí bouchačku a nekonečné napětí přejde ve zbožné konání. Příběh sám o sobě jednoduchý, dal by se shrnout do půlhodiny, nemá žádnou komplikovanou a propletenou zápletku. Prim zde hraje příběh tajemného cizince, jehož příběh beru za to nejlepší z celého počinu a musím uznat jeho hloubku a závěrečné zadostiučinění. Zbytek mě ale nenadchl, nestrhl a byť jsem ty tři hodiny přečkal ve zdraví a s téměř nulovým pocitem, že bych zvlášť trpěl, opět nesouhlasím s celým tím věhlasem. Nebo ať mi někdo objasní, čím film vlastně tolik vyniká a tolik ho odlišuje od toho, co průmysl následně generoval rok co rok? Možná bych uznal ještě hudbu, která nemá chybu a zahrnuje všechny ty známé skladby, jaké jsem slýchal i přesto, že jsem ještě neměl o filmu ani ponětí. ()

uhlajz 

všechny recenze uživatele

Geniální hudba, na tomhle filmu je snad nejvíc vidět, co dokáže hudba udělat s filmem. Nebýt jí, tak by mi přišel děj dost utahanej, ale takhle je to dokonalý, každej detail zde vynikne naplno. A Charles Bronson je zde naprosto nezapomenutelnej. ()

Tomasso001 

všechny recenze uživatele

Kdysi se mi zdál film utahaný, teď si vychutnávám každý záběr a do toho ta skvělá hudba. Stará škola, která narozdíl od spousty jiných v tomhle snímku nerezaví. Nejlepší western jaký sem kdy viděl. Bronson, Fonda a Claudia Cardinale. Zdaleka ne jen o koltech a rychlosti ()

Zdeňka 

všechny recenze uživatele

Hudba udělala z tohoto filmu, co je z něj dnes. Legendárním, nezapomenutelným a uznávaným. Každá postava vypráví svůj vlastní příběh, které se navzájem proplétají a Vás baví hledat ta spojení. Hlavní hrdina si vyhrává na harmoniku a žije jen pro to jediné: POMSTU. Proč se chce však mstít a komu se pořádně dovíte až na konci, právě proto má film své kouzlo. To určité napětí v člověku zůstává i po několikátém shlédnutí. ()

Micro41CZ 

všechny recenze uživatele

V podstatě lze celý film znázornit finální scénou. Naproti sobě stojí v posledním souboji dva hlavní hrdinové a jeden z nich už neodejde živý. Velmi působivá atmosféra divokého západu. Všudypřítomné napětí. A hlavně tři nejdůležitější věci, na kterém to celé dle mého názoru stojí: excelentní kamera, dokonalá hudba (takhle mi mráz po zádech snad nikdy neběhal) a perfektně načrtnuté charaktery. Častokrát postavu ve scéně nejprve uslyšíte a až pak ji uvidíte. A když už ji uvidíte, máte možnosti si ji pořádně prohlédnout – dlouhé pasáže beze slova, kde se jen herci němě představují divákovi, budují atmosféru nadmíru povedeně. Tenhle film vás chytne a nepustí. Rozhodně patří do mé TOP10. ()

Hádés 

všechny recenze uživatele

Kultovní wester s ještě kultovnější hudbou. Krásná Claudia Cardinale. Perfektní stylový, skvěle oháknutý zloduch Henry Fonda versus pomstychtivý dobrák Charles Bronson. Film na který se nezapomíná. ()

gjjm 

všechny recenze uživatele

Po formální stránce dokonalé - samozřejmě přes určitou italskou laxnost vůči dekoracím a technikám (scéna s mouchou začátkem filmu je natočena příšerně i geniálně zároveň). Film je plný geniálních a hodně vtipných nápadů (zabíjení ze střechy vlaku :-), vynikajících scén i úžasných hlášek, celkově je na western docela temný, krutý a bizarní (i když, co jiného byste taky čekali při pohledu na jméno scénáristy? :-) Zvláštní je, že poněkud zdlouhavý a spletitý příběh Leone (samozřejmě na tom asi měl nezanedbatelný podíl Argento) dokázal podat přehledně, takže se v něm divák neztrácí, pořád ho to baví a zajímá. Samozřejmě úžasné herecké výkony, kdom Claudii Cardinale především Charles Bronson v roli Harmonicy. Rozhodně bych neřekl, že zdejší soundtrack je vrcholem Morriconeho tvorby (viz, resp. slyš třeba Per qualche dollaro in più nebo Il Buono, il brutto, il cattivo) a že by se bez něj film nedokázal obejít - dokázal, protože není dobrý kvůli soundtracku, ale kvůli mistrovské kameře a střihu a geniálním nápadům. Vynikající film, plným právem jedna z učebnic filmové řeči. Označit to za western svědčí o - aspoň v části - nepochopení filmu a neschopnosti se do něj vžít. Leoneho film není western, je to vysoce symbolický, po dějové stránce úžasně promyšlený mythus o principech cti, pomsty a naplňování svých cílů, film s myšlenkou, která nemá s Divokým Západem nic společného a dala by se přenést do jakéhokoliv prostředí. Ovšem už nikdy by nemohla mít takovou filmařskou preciznost, jakou jí dal maestro Leone. A to nemá nic společného s Morriconeho hudbou, ani s chronotopem filmu. I kdyby v tom filmu neznělo nic kromě cikád a výstřelů, nebyl by o nic méně geniální. Přes minimum dialogů a osobních rysů dokázal Leone vytvořit promyšlené, logicky i symbolicky jednající postavy, načrtnuté nejen podle několika osobních znaků, ale podle promyšlené psychologie, uvažující, postavy životnější než celá řada skutečně existujících lidí (složitá, ale ne překombinovaná postava Claudii Cardinale je v tomhle směru nejvýraznější). Rozhodně po všech myslitelných stránkách vynikající film. - The reward for this man is 5000 dollars. - Judas was content for 4970 dollars less. - There were no dollars in them days. - But sons of bitches yeah. ()

Související novinky

Zemřel Ennio Morricone

Zemřel Ennio Morricone

06.07.2020

Z Říma dnes dorazila velice smutná zpráva pro svět filmu a hudby. Ve věku 91 let nás opustil legendární hudební skladatel Ennio Morricone. Zemřel v římské klinice v noci z neděle na pondělí na… (více)

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

Tarantino konečně ulovil Morriconeho

13.07.2015

Quentin Tarantino miluje hudbu Ennia Morriconeho a mnoho let usiluje to, aby slavný italský skladatel ozvučil jeho film. Především westernová legenda, jejíž tvorbu jste slyšeli třeba v Tenkrát na… (více)

Reklama

Reklama