Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý Roy Hobbs, jenž má nevšední baseballový talent, si ze dřeva stromu poraženého bleskem vyřeže vlastní pálku, kterou nazve Fenomén (Wonderboy), a vydává se z rodinné farmy do Chicaga, aby své vlohy zúročil. Setkání s pomatenou fanynkou, která ho těžce zraní, však jeho kariéru o šestnáct let opozdí. Na prahu středního věku přichází do newyorského klubu Knights (Rytíři), ale o své místo v týmu musí bojovat. Jeho Fenomén se prosadí, ale cena je příliš vysoká. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (125)

Tomco 

všechny recenze uživatele

Výborný Robert Redford v ďalšej z vydarenejších športových drám. Okrem občasných nereálnych úderov (tak schválne, aká je šanca roztrepať hodiny na tribúne, osvetlenie a stanovisko pre novinárov v priebehu jednej sezóny?) nemám prakticky ani čo vytknúť. Komu šmakujú filmy zo športového prostredia bude sa zrejme baviť. Už len ten zástup prítomných hereckých hviezd a hviezdičiek je lákavý. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Potřeboval jsem si trošku napravit bejsbolovou náladu, páč Moneyballs mě jaksi nebavil... Šáhnul sem na osvědčenou klasiku. Klasiku s velkým K. Tenhle film sem měl rád už jako malej prcek. Páč sem dycky rád hrál softball, no a filmy ze softbalovýho prostředí se, bůh ví proč, netočej. Tohle není film jen o hře, ale má to taky kvalitní scénář. Redford je skvělej herec, dívá se mi na něj stejně dobře jako na Breda. Prostě jeden z těch uplně nej! Hlavně mu to parádně de s pálkou a lapačkou. Při gradování filmu, kdy dá hlavní aktér houmrana a zní ta úžasná muzika, tak právě při tom mi naskakuje husina, což se prostě stává jen u těch TOP pasážích. Dřív bych tomu asi dal 5*, ale včera mě to krapítek nudilo. Ale fakt jen málo. Jo a taky mě štvala herečka - Glenn Close. Nevím proč, ale ta její andělská přítomnost mě prostě drásala nervy :o) ()

Reklama

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

"Let's play ball!"  Keďže "najskvelejšiu hru na svete" nemám rád, dúfal som, že film nebude len o bejzbale, očakával som niečo v štýle filmu Field of Dreams, ktorý sa mi veľmi páčil a v ktorom bejzbal nie je to podstatné. Žiaľ, sklamal som sa, film je predovšetkým o bejzbale a všetko ostatné je v úzadí, na vedľajšej koľaji. Tak je to so psychológiou postáv, ktorá je veľmi plytká, tak je to s povrchnou romantickou linkou, ktorá vyznieva veľmi pateticky a podporuje ju v tom žiaľ aj hudba Randyho Newmana (inak výborného, hlavne v rozprávkach) a tak je to aj s plytkými vedľajšími dejovými linkami, ako sú intrigy v zákulisí, či snaha novinára o senzačný príbeh. Čo naopak vystupuje do popredia, je množstvo otravného klišé z takýchto športových filmov, ako večne žuvajúci a pľujúci realizačný tím, frajerské pózy hráčov, kvázi vtipné príhovory v šatni (trápny doktor), groteska na ihrisku v dobe, keď sa tímu nedarí a to všetko je prešpikované množstvom pátosu a prázdnymi rečami. Jednoducho takto namiešaný mix je pre mňa len veľmi ťažko stráviteľný a jeho otravnosť a nezáživnosť zmierňuje len výborný Robert Redford a čiastočne ešte femme fatale Kim Basinger vo svojom vrcholnom období. Glenn Close mi je dosť nesympatická a hodí sa mi skôr do role mrchy, než do role milej a príťažlivej dievčiny. Zisťujem, že režisérsky štýl Barryho Levinsona mi príliš nevyhovuje a jeho Rain Man musel byť zrejme len momentálny záchvev geniality a zhoda okolností. ()

Falko 

všechny recenze uživatele

Pre niekoho jeden z najlepsich filmov o baseballe, pre mna jeden z najslabsich alebo jednoducho nudnych, na taketo tipy filmov jednoducho musim mat naladu a teraz som ju asi nemal. Avsak musim pochvalit nadhernu hudbu Randyho Newmana a 2 najlepsie filmy samotneho rezisera Barryho Levinsona SPACI a RAIN MAN. ()

Carthorias 

všechny recenze uživatele

Redford je prostě Chlap. Nevymlouvá se na neštěstí osudu, nestěžuje si, dívá se životu přímo do tváře a pokud se mu nelíbí co vidí, odpálí na to home run. Muž je jen tak dobrej, jaký jsou jeho zásady, nehledě na jeho slugging percentage, a to je ponaučení, který stoprocentně podporuju. Navíc už vím, odkud vzal Homer nápad na svoji superpálku. ()

Galerie (45)

Zajímavosti (13)

  • „Musíte v sobě mít pořádnej kus malýho kluka,“ řekl ve skutečnosti chytač Roy „Campy“ Campanella. (Kulmon)
  • Zatímco filmový Roy Hobbs (Robert Redford) čekal 16 let po postřelení na svou další příležitost a zřejmě musel sportovní kariéru ukončit, jeho předloha Eddie Waitkus se vrátil ke sportu už rok po svém těžkém zranění. Jeho návrat byl dokonce oceněn cenou pro nejlepší baseballový comeback roku 1950. Hrál pak až do roku 1955 a zemřel v roce 1972 na rakovinu. (Tonula)
  • Filmový debut Barryho Kivela. (Kulmon)

Související novinky

Zemřel herec Wilford Brimley

Zemřel herec Wilford Brimley

02.08.2020

V sobotu v ranních hodinách zemřel americký herec Wilford Brimley. Bylo mu 85 let. Brimley se údajně dva měsíce potýkal s ledvinovými problémy, informaci o úmrtí potvrdila jeho agentka Lynda Bensky.… (více)

Reklama

Reklama