Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (557)

Viktooorka 

všechny recenze uživatele

"Já prostě nic nevidím!" - "Když neumíš číst, nemůžeš vidět." ... "Já nejsem trpaslík!" - "A kdo to má jako pozna?" ... "Hořejšek by šel, ale dolejšku se moc nechce ."... "Hele volant, ten se mi hodí! A teď běž do svoji"... "Javor." - "Říká se jasan." ... "A co když tu je? . "Neexistuje!" ... "Stěžuji si svému stínu, kdo mě podá kopretinu, kdo mě srdce zahřeje, když mám na něm závěje?!" :o) Nestárnoucí klasika, která i po stém zhlédnutím bude stále dobrá :) ()

Fingon 

všechny recenze uživatele

Nostalgie je pěkná mrcha. Tenhle filmík jsem viděl kdysi kdysi dávno a mockrát, ale od té doby jsem vyrostl a nějak mi na něj nezbyl čas. Ale protože mi na něj zbyly krásné vzpomínky, koupil jsem si jej na DVDčku (které mě překvapilo slušnou nabídkou bonusů, to se u nás moc nevidí). Jenže... dnes už přece jen od filmu očekávám víc než pionýrskou agitku s písničkami (pionýra jsem už jaksi nestihl a ty kecy kolem jsem tehdy taky nějak nevnímal). Největší překvapení mě ale postihlo u písniček - celou dobu jsem si myslel, že v Leontýnčině písni se zpívá Dunky, Žalky... ()

Reklama

F.man 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí snímek dvojice Lipský - Svěrák, který do skupiny klasika pozvedá zejména skvělá Uhlířova hudba. Kdo by neznal - Hajný je lesa pán, Ať žijí duchové nebo Pramen zdraví z PosázavÝ. A Leontýnka? Láska láska... I přes fakt, že jde nakonec jen o "pouhý" film o dvou strašidlech a bandě pionýrů tady všechno funguje jak má. A trpaslíci? Klobouk dolů... Slibuju za kluky , slibuju za holky, za každý strom dáme sto malých do školky ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Film Ať žijí duchové! mě v rámci Lipského pohádkové tvorby oslovil méně než jeho Tři veteráni. Příběhově to bylo chvílemi až moc dětské - což samozřejmě s ohledem na obsazení nepřekvapí, avšak na můj vkus to bylo až příliš. Jakožto rodák z Přibyslavi oceňuji reklamu na "Pramen zdraví z Posázaví", jenž od nás pochází. Rovněž musím pochválit speciální efekty a pár slušných scenáristických nápadů (viz (na)mazat se Alpou či "není taška jako taška"). Ve výsledku na mě film nicméně zapůsobil průměrným dojmem. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické 4* tuhle klasiku nedokážu momentálně hodnotit a komentovat jinak než nostalgicky, protože jsem jí v dětství viděl tolikrát a vždycky mě bavila. Dospělácký zážitek zatím nemám, i když bych si ho někdy rád zopakoval, už i kvůli tomu, jak někteří diváci popisují, jak moc byl poplatný době. Rozhodně to byla však pořádná filmová reklama na Pribináčka a Frankovku ... jen ten dětský desert byl hodně nedostatkové zboží na rozdíl od všudypřítomného léčivého masážního roztoku. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 3 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 2 (3*MAX) ] ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Filmový hrad Krakovec byl postaven během čtrnáctého století a ve své době šlo o nejmodernější hrad v Evropě. Byly v něm vestavěné skříně a etážové topení. Systém průduchů rozváděl ohřátý vzduch z centrálních kamen po celém hradě. Navíc se jedná o poslední místo, kde přebýval Mistr Jan Hus před odchodem na koncil do Kostnice. V roce 1414 jej v Krakovci přivítal Jindřich Lefl z Lažan a hostil jej až do jeho odjezdu. (Duoscop)
  • Některá místa na hradě si filmaři pro natáčení upravili. Například přistavili na západní straně nádvoří zeď, pochopitelně opět z kašírky. Právě tuto zeď děti ve filmu opravují. (Cucina_Rc)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama