Reklama

Reklama

Ať žijí duchové!

  • Slovensko Nech žijú duchovia! (více)
Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř
Rodinný / Komedie / Muzikál / Fantasy
Československo, 1977, 80 min

Kamera:

Jan Němeček

Hrají:

Dana Vávrová, Jiří Procházka, Jiří Sovák, Vlastimil Brodský, Lubomír Lipský st., Věra Tichánková, Petr Starý, Igor Nachtigal, David Vlček, Tomáš Holý (více)
(další profese)

Obsahy(1)

Kluci z městečka pod zříceninou hradu Brtník se rozhodnou vyzkoušet svou odvahu a vydají se o půlnoci do hladomorny. Nevysvětlitelné události, které přitom zažijí, dávají tušit, že objekt není tak opuštěný, jak by se na první pohled zdálo. Druhý den se děti účastní na městském výboru jednání o budoucnosti hradu. Přestože mají na své straně předsedu i ředitele školy Vávru, skončí jednání remízou. Proti se totiž postaví ziskuchtivý vedoucí samoobsluhy Jouza, který chce v hradním sklepení pěstovat žampióny. Podpoří ho i jeho švagrová, zvaná Černá kronika. Jedné noci však děti na svou stranu získají nečekané spojence. Při další ze svých nočních návštěv hradu se seznámí s dvojicí sympatických strašidel, půvabnou dívenkou Leontýnkou a jejím otcem, rytířem Brtníkem z Brtníku. Společně se postaví Jouzovým intrikám a s pomocí nadšených rukou i kouzel hrad opraví. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Z natáčení  - Dana Vávrová, Lubomír Lipský st., Zdeněk Svěrák, Jaroslav Uhlíř

Recenze (557)

Korbitch 

všechny recenze uživatele

Tato roztomilá pohádka stále patří k mím oblíbeným. Legendární hláška fujtajbl vespolek mě dostává i po tolika letech. Jen jedna vada na kráse tam je. Ale to štve spíš toho úchyla ve mě, než aby to byl tak závažný problém. Pamatujete, jak si Sovák léčil klouby francovkou?Vnitřně, že?Ano, ano tak tak. A co asi potom dělali tisíce dětí po celé české republice??? To je prostě vidět, že se to točilo za socíku.Ale jinak prostě nádhernej filmek. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Ve zřícenině hradu straší. Fakt jsem se strachem podělal. Reklama na "Pribináček" propašovaná do filmu. Scenáristé kombinují ve filmu co se dá, je vidět, že každý přispěl s něčím jiným. Hajný je lesa pán. Dunky, žalky a co já? Nevypíchaná. Množství scén, které do rázu filmu nezapadají, a přesto pobaví, jako třeba ta s barákem stojícím v ostré zatáčce, do kterého všichni bourají. Chybí pevnější dramaturgický ráz. Chytlavé písničky Jaroslava Uhlíře, naivita, i když úmyslná a kvalitní režie Oldřicha Lipského. Najednou se není proč strašidel z hradu bát. Cítím v tom skryté narážky na bývalý režim. 60% ()

Reklama

Othello 

všechny recenze uživatele

Malé děti a muzikál jsou slova, která prý občas mumlám v těch nejhorečnatějších nočních můrách. Duchové mají sice celkem hezkou prázdninovou atmosféru, ale ve výsledku je to taková zmatená pionýrská agitačka, kde se děje všechno tak nějak náhodou, protože si všichni (krom Němečka, na jehož fígle s trpaslíkama jsem koukal skutečně uznale a fakt jsem ten trik nerozluštil, dokud jeden pajzl neseskočil na konci z tribuny mimo perspektivu) jen tak nějak blbnou před kamerou a plácaj hrozný hovadiny. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Nefalšovaný československý kumšt. Trojice Lipský - Novotný - Němeček je záruka těch nejlepších trikových a kamerových iluzí (scény s trpaslíky si dodnes nedokážu reálně vysvětlit). Jarda Uhlíř přidává skladatelský debut, který není možné překonat a vše podtrhuje dokonalý scénář, vychovávající již několikátou generaci dětí. Ukázka československé filmařské zručnosti a sladké pohlazení po dětské duši - tohle musí znát i děti mých dětí. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

V kategorii dětských filmů nestárnoucí a i po pětatřiceti letech stále stejně svěží, pohodová a zábavná podívaná plná vtípků, kouzelných hlášek a melodií. Skvělé obsazení od Jiřího "Fujtajbl vespolek" Sováka, přes Lipského Jouzu až po Leontýnku Vávrovou, do které jsme se tehdy v sedmdesátých letech jako kluci tak trochu zamilovali možná úplně všichni. Coby kluk jsem "duchy" miloval a dokonce i dnes se u nich bavím víc než u většiny současné české produkce. Připadají mi nejen ryzejší a uvolněnější, ale také chytřejší a mnohem víc od srdce. A taky spíš pro děti v publiku než pro ukojení režisérova zbytnělého ega, jako je tomu u počinů současných. ()

Galerie (18)

Zajímavosti (50)

  • Spousta návštěvníků, kteří znají Krakovec jen z filmu, se při jeho první návštěvě diví, proč mu nenechali střechu. Tu ale bohužel trpaslíci postavili jen na model hradu, který byl po určitou dobu vystaven ve věži, ale později se ztratil. (Cucina_Rc)
  • Pohádkový hrad, na kterém sídlí rytíř Brtník z Brtníku (Jiří Sovák) se jmenuje Krakovec a najdeme ho nedaleko Rakovníka. Střecha i okna byla k hradu trikově doplněna, protože hrad po zásahu bleskem v roce 1783 vyhořel a již nebyl obnoven. (Stocki)
  • Triky vymýšlel kameraman Vladimír Novotný. Trpaslíci vznikli jako optický klam, kdy se kaskadéři pohybovali daleko za ostatními herci. Ti měli za úkol pohybovat se pomaleji, aby se pohyb trpaslíků umocnil. (don corleone)

Související novinky

Věra Tichánková 1920 - 2014

Věra Tichánková 1920 - 2014

09.01.2014

Ve věku 93 let zemřela herečka Věra Tichánková. Manželka herce Jana Skopečka a dlouholetá členka Divadla S. K. Neumanna v Praze (1951 - 1982) studovala vysokou školu chemicko-technologickou, následně… (více)

Reklama

Reklama