Reklama

Reklama

Bývalý vyhazovač a drobný podvodníček Tony „Pysk" Vallelonga (Viggo Mortensen) má mezi newyorskými Italy pověst chlápka, který dokáže vyřešit každou šlamastyku. Slavný černošský klavírista Dr. Don Shirley (držitel Oscara® Mahershala Ali) si ho proto najímá jako řidiče a bodyguarda na turné po divokých státech amerického Jihu 60. let. Tony je horkokrevný, ne moc vzdělaný, ale o to mazanější. Nade vše miluje svoji ženu (Linda Cardellini) a smažená kuřata. Dr. Don je jeho protikladem: kultivovaný génius jemných mravů a pevných zásad. Aby společně překonali nástrahy, musí si k sobě oba tvrdohlaví muži najít cestu skrz předsudky a humorné přešlapy. Originální komedie Zelená kniha získala získala tři Oscary včetně sošky pro Nejlepší film. Režisér Peter Farrelly (Blbý a blbější; Já, mé druhé já a Irena; Něco na té Mary je) se inspiroval příběhem skutečného přátelství a natočil jeden z nejdojemnějších i nejvtipnějších filmů roku 2018. (Aerofilms)

(více)

Recenze (924)

JG7 

všechny recenze uživatele

Najezte se s Viggem a Mahershalou! Vstup doporučen s kyblíkem z KFC. Hřejivý schématický hollywoodský film, kvůli kterému muselo být vymyšleno slovo stereotyp. Dvě postavičky, bílá a černá prochází vývojem vlivem té druhé. Jako film je to funkční, dialogy fungují a herecky je to velmi kvalitní. 7/10. Ke 3* se přikláním, protože mi Zelená kniha nepřijde ničím přínosná, přesto nemá jak urazit. ()

GOREGASM 

všechny recenze uživatele

Výborná ústřední dvojka v průměrné a předvídatelné a už tolikrát viděné šabloně neotesaného žáka, který pod vlivem vzdělaného "pána" zažije vývoj, který by ho jinak nepotkal. Oscar za nejlepší film je nesmysl a další "politické" rozhodnutí akademie. Výkony Aliho a zejména Mortensena jsou ale top notch a hodně mě překvapilo jméno režiséra, Petera Farrellyho, od kterého jde o masterpiece v rámci jeho tvorby. Retro stylizace taky za jedna. 80% ()

CaptainCzech 

všechny recenze uživatele

Shlédnutí jsem odkládal velmi dlouho a konečně se mi to povedlo. Drtivou většinu filmů, které vyhrají Oscara těžce neuznávám a nelíbí se mi, ale stejně tomu dám vždy šanci přeci jen je to pro akademii film roku. Obával jsem se velkého tlačení na pilu ohledně diskriminace atd. ale vůbec tak nepůsobí i přesto že tato tématika je prošpikována celým filmem. Ústřední dvojice Ali a Mortensen jsou naprosto špičkový, každý jejich dialog byl skvěle propracovaný a i když zrovna nemluvili člověk hned věděl jak se kdo cítí. Viggo zahrál dokonale Taliánského burana, který nejde pro ránu daleko a Mahershala černošského inteligenta a pianistu, který má problém že je málo černý na černocha (chováním) a moc černý na bílého (barvou kůže). Navíc film je postaven na skutečných událostech a o to víc u mě stoupl v hodnocení. Konečně jsem se dočkal filmu, který vyhrál Oscara zaslouženě. Jsou v tom emoce, skvělé herecké výkony, hudba, silné téma a gradace děje které každý skvělí film potřebuje. Moc mě film bavil a po čase si ho znovu rád pustím, za mě 91% ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Green Book zobrazuje kúsok z USA, na ktorý (hlavne USA) by sa nemalo zabudnúť. Je to predovšetkým veľmi dobre zahraný snímok, ale tematicky film „hlavne pre USA“. Film roku 2018 – ja by som bol trošku opatrnejší. Fantastický V. Mortensen a „len“ skvelý M. Ali (k získaniu ceny gratulujem). Musím súhlasiť s POMO – keby tu nebol R. Malek a Bohemian Rhapsody (2018), tak V. Mortensen pravdepodobne získa najcennejšiu hereckú cenu. Osobné hodnotenie: 81% (****) ()

FilmWave 

všechny recenze uživatele

Nový "Rocky" a nejlepší buddy-movie za posledních x let. A jeden z nejlepších product placement momentů filmové historie vůbec :-) ()

strikeman 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době zase jeden výborně zpracovaný film se silným příběhem a s vypiplanými, přesnými a hlavně přirozenými hereckými výkony. Velmi příjemně strávené 2 hodiny ... 85% ()

Raziel_cz 

všechny recenze uživatele

Pointa tohohle filmu je v kombinaci s tématem dost pochybná, ale když se od toho tématu odpoutáte, je to velmi milý a vtipný a lidský příběh, jenž sice řve "Oscar-bait!" do všech světových stran, ale nezabraňuje mu to být přístupnou a zábavnou komedií, kterou si rádi pustíte opakovaně. Viggo Mortensen ftw! ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Road dramedie o smažených kuřatech, cti, přátelství, svéhlavosti, nesnášenlivosti, bariérách a jejich boření. Účelně vypracovaná black and white aktivistická člověčina, která ví, co chce a jde si pro to přímou cestou, aniž by překročila hranice podbízivosti. Viggo Mortensen je dokonalý makarón (mile překvapil) a jeho postupné souznění s distingovaným klavírním virtuózem Alim víří oscarové vody. Skoro by se ani nechtělo věřit, že pod touto knihou je podepsaný jeden z bratrů Farrellyovců…..good job. ()

Evander 

všechny recenze uživatele

Zelená kniha je jednoznačně jedním z nejlepších filmů, které jsem v posledních letech viděl. Výborný příběh, perfektní herecké výkony, skvělé ztvárnění doby a mnoho dalšího ze Zelené knihy dělá žhavého kandidáta na mnoho Oskarů. Škoda jen, že jednoho z nich, v konkurenci Ramiho Maleka, nezískal i Viggo Mortensen, který by si ho více než zasloužil. 92% ()

Lyžař 

všechny recenze uživatele

Tohle je hodně silná sonda do chování lidí. Bavilo mě to. Občas je zvláštní pozastavení nad rozhodnutím, které říká "moje ego", nebo "můj život". ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Pěkně se na to kouká, ale ten film je vlastně o ničem. O rasismu se v něm pořádně nemluví, o homofobii taky ne. Je to taková politicky korektní reklama na KFC. ()

Pantata 

všechny recenze uživatele

Řidič slečny Daisy meets Intouchables. Rtuťovitý křupan, ale v jádru dobrej chlap s rodinou a přáteli, provází na turné distingovaného geniálního černocha, který trpí samotou. Doktor pomáhá s romantickými dopisy domů manželce, Tony ho zase na oplátku učí jíst smažený kuře bez příboru a házet odpad z okýnka. A samozřejmě se stanou nejlepšími přáteli. Je to takové milé, pohodové, jen jsem měl občas pocit, že to recykluje už viděné a natočené. Kvalitní jednohubka :) ()

HenryIvan 

všechny recenze uživatele

Vojna predsudkov, alebo ako sa černoch a talian od seba čo to priučili. Green Book bol už od zhliadnutia traileru pre mňa istým čiernym koňom roka a nesklamal. Viggo Mortensen a Mahershala Ali boli priam fantastickí, ich obsadenie bolo skvelým krokom. Film doslova uteká a vy sa ani nestačíte diviť a ste pred koncom. S filmom som viac ako spokojný, 5* je síce výrazne subjektívnych, ale snímok je veľmi kvalitný. Už len dodám, že niektorí tunajší „ kritici " by si za hodnotenia v poslednej dobe zaslúžili nakopať ( za hodnotenie tohto filmu obzvlášť ). 90 %. ()

Cinematrix 

všechny recenze uživatele

Vigo Mortensen v zapraném spartakiádním nátělníku, z kterého mu lezou špeky do všech světových stran by rozhodně nemohl být předlohou pro sochu discobola, ale o to víc byl v tomto filmu sošnou předlohou Ameriky, která je plná předsudků a falešné nadřazenosti a vy mu budete fandit, protože naprosto skvěle hraje to, že si na nic nehraje. Toho černocha, co hrál na klavír jsem vůbec neznal, protože na ten klavír hrál tak rychle, že jsem si z toho nezapamatoval jediný akord a jediný, co jsem si z toho zapamatoval, bylo to, že byl černej a namyšlenější, než většina bílejch a pak se hrozně divil, že mu všichni chtěj dát přes držku. Naštěstí mu na jeho cestě za slávou kryl záda zapranej Vigo a ten černoch za to na oplátku ochutnal kuřecí křidýlka z KFC, do čehož se mu zprvu vůbec nechtělo a byla to od něj samozřejmě obrovská oběť. Konec byl sice trošku černobílej, ale od filmu o přátelství rychlého černocha a pomalého bělocha bych ani jiný neočekával, takže 100% spokojenost. ()

Dogfish 

všechny recenze uživatele

Skvělý, přitloustlý Viggo v road-movie. Dělá řidiče černošskému pianistovi, který sice může vydělávat v 60 letech slušný prachy na severu Ameriky, ale radši jede na jih, kde budou problémy.... Ano zahraješ nám tady v Alabamě, my ti pěkně zatleskáme, ale na hajzlík půjdeš na pole do kadibudky. Tam, kde chodí bílí nepůjdeš! je v tom takový nenásilný humor, kdy lehce rasistický řidič něco naučí svého černého pána a ten mu zase dává rady do života. Končí to samozřejmě šťastně a řekl bych, že děj koncem graduje. Za mě spokojenost 4 *. ()

Killingjoke 

všechny recenze uživatele

Mám pocit, že dneska každý druhý film musí být o segregaci a každý třetí o problémech homosexuálu. Začíná toho být tolik, že se základní dobrý úmysl mění v kontraproduktivitu. No, ale mezi celou tou "masáží" se našel film, který mě zatraceně bavil. Ač se v něm vyskytuje vše, co jsem uvedl dříve, je to chycené z trošku jiné a lidštější stránky. Tenhle film je spíš o zaměstnavateli a jeho zaměstnanci, kteří k sobě na cestě po americkém jihu najdou pouto, které je spojí na zbytek života. Ona je to trošku segregace naruby. V roli řidiče exceluje Viggo Mortensen, který svou roli zahrál prostě parádně a je jen škoda, že netočí více filmů! A jeho pasažér Mahershala Ali... paráda, trošku jsem jej přehlížel, ale i s ohledem na třetí sérii Temného případu si jej teď pohlídám. Skvělý herec, skvělý výkon... Zelená kniha je plná klišé posledních let. Přesto je nabitá osobitým vtipem a přiměřenou dávkou dramatu. Je to výborný film, možná nejlepší, jaký jsem za poslední rok viděl... ()

tomik99 

všechny recenze uživatele

Tenhle příběh vás zkrátka dokáže chytnout za srdce. Městský buran, který vypadá, že neumí ani do pěti počítat, se dá dohromady na dlouhou cestou Amerikou s černošským, vzdělaným gentlemanem. Jak cesta pokračuje, jeden se začíná od toho druhého učit nové věci a oba jsou svázáni přátelstvím, které určitě málokdo na začátku cesty předpokládal. Viggo Mortensen je jako pro roli stvořený, jeho grimasy, intonace a herecký výkon je fenomenální. A Mahershal Ali dokazuje již poněkolikáté, že je to jeden z nejlepších černošských herců současnosti. Ten film je tak čistý a přirozený, že ho nelze mít rád. Především casting hlavních rolí se povedl na jedničku. A konec vás donutí vyndat i kapesníky. ()

Související novinky

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

Mark Wahlberg jako muž od rodiny

18.08.2022

Spolupráce mezi streamovací službou Apple TV+ a společností Skydance Media pokračuje dál. Nedávno měl na službě premiéru animovaný snímek Štěstí a teď přichází zpráva, že Apple získal také chystanou… (více)

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

Mortensen zpět u režiséra Zelené knihy

13.06.2020

Po kontroverzní, ale jinak úspěšné výhře Oscara za nejlepší snímek pro Zelenou knihu se herec Viggo Mortensen a režisér Peter Farrelly rozhodli pro další spolupráci. Farrelly už nějakou dobu chystá… (více)

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

Jojo Rabbit vyhrál diváckou cenu v Torontu

16.09.2019

Další Oscarový adept je na světě. Diváckou cenu na festivalu v Torontu si totiž čerstvě odnesl snímek Jojo Rabbit režiséra Taiky Waititiho (Thor: Ragnarok). Snímek se odehrává v nacistickém Německu a… (více)

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

Mahershala Ali si vyzkouší sci-fi

28.02.2019

Pár dní po jeho druhé oscarové výhře za roli v Zelené knize se Mahershala Ali (Temný případ, Moonlight) upsal dalšímu ambicióznímu projektu. Zahraje si hlavní roli v nezávislém sci-fi snímku… (více)

Reklama

Reklama