Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 689)

melis.cuga 

všechny recenze uživatele

Dychberúca nesmierne prepracovaná konverzačka stojaca na hereckých výkonoch a dokonalom scenári. Dôkaz toho, že práve scenár je tou najdôležitejšou zložkou filmu a dokáže navodiť hutnú atmosféru aj ked sa snímok odohráva len v medzi štyrmi stenami. Povinnosť! ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Tak tento film je dokonalo ukážkou faktu, že v jednoduchosti je krása. Sidney Lumet potreboval jednu jedinú miestnosť na to, aby dokázal natočiť naozaj skvelý film s vysokou hodnotou. Aj napriek tomu, že ubehlo 54 rokov od natočenia, možno ho kľudne považovať za učebnicu argumentácie. Film založený na diskusii, argumentácii a pochybnostiach, ktoré napokon vyústia v spravodlivosť. Henry Fonda odviedol dobrý výkon a určite sa nestratil ani Jiří Voskovec. Nie veľmi často pozerám takto staré filmy, ale toto určite odporúčam. ()

cguio 

všechny recenze uživatele

Fondovo charisma by mě přesvědčilo i bez jeho racionálních důkazů a navíc potěší účast Jiřího Voskovce. ()

Formanovec 

všechny recenze uživatele

U toho filmu se opravdu zapotíte a nejenom, protože z něj první hodinu ta horká atmosféra jenom sálá, ale také proto, že prožíváte jeden z nejhezčích filmových zážitků, které jsou jen vůbec možné. Kdo dokáže udělat 90 minutový film, který se odehrává v jedné mistnosti, s doprovodnou hudbou, která hraje nanejvýš 1 minutu a ani malou chviličku nenudí? Lumet nám na to dal odpověd a my mu musíme být všichni vděční, protože nám ukázal, že to není nemožné (samozřejmě za podpory výborných hereckých výkonů). Naprosto brilantní nadčasový film s dokonalým scénářem, který nemůžete jinak, než obdivovat. 5***** ()

gutino 

všechny recenze uživatele

No ostal som milo prekvapený ,že ma môže drama s 1957-ho takto vtiahnuť do deja a takto zaujať. Celá natočená v jednej miestnosti s presvedčivým Henrym Fondom ,ktorý by určite presvedčil aj mňa.Lutujem ,že som tento skvelý kúsok videl až tak neskoro.S mojím prekvapením dávam bez pochýb 5*. ()

E-Swift 

všechny recenze uživatele

Jedna místnost, jeden problém, 12 rozhněvaných mužů. Jiří Voskovec mě dost překvapil. Velice povedené drama. ()

Roman1983 

všechny recenze uživatele

tak film hlavně těží ze způsobu, jakým je natočen: délka filmu = délka děje = velmi originální,... navíc ten černobílý obraz a stáří filmu tomu dodává jakousi jiskru navíc, plus samozřejmě vynikající herecké výkony jednotlivců a charakterů postav, ...skutečně filmová lahůdka, na rozdíl od některých zde přeceňovaných děl ()

pivomamrad 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy (většinou horory), ve kterých se celá stopáž odehrává v jedné uzavřené místnosti. Líbí se mi, jak postupně houstne atmosféra, vykreslená psychologie postav, bezmocnost zúčastněných…. V tomto výborném přes padesát let starém dramatu je vidět, že i pouhá konverzace nad vinou či nevinou dokáže diváka dostat do kolen. Počáteční lehkomyslnost 11-ti porotců přesvědčených o vině odsouzeného (rychle ho odsuďme, mám lístky na baseball, tak ať stihnu zápas), kdy jim pouze jediný vzdoruje a klade otázky sám sobě i ostatním - je tomu opravdu tak? Je správné ho bez pořádného rozmyšlení odsoudit?- se mění na smršť bravurních dialogů, po kterých se objevuje plno nezodpovězených otazníků. Začínají se nabourávat dosud pevná svědectví a i sami porotci si postupem času začínají uvědomovat, že tento případ, který se zpočátku zdál jasný, nebude z nejlehčích. Film je více než aktuální i v dnešní době, kdy se lidem pro svoje vlastní pohodlí a prospěch nepříčí překračovat morální hranice. ()

Fugito 

všechny recenze uživatele

Čakal som, že to bude otravný čierno-biely film, z ktorého sa nakoniec vyklubal jeden z najlepších filmov , ktoré kedy boli natočené. Perfektné obsadenie( Henry Fonda, ktorý pomocou svojej charizmy presvedčí nielen porotu ale aj diváka) , super scénar a dej, ktorý vás drží až do konca filmu. ()

BenchPress 

všechny recenze uživatele

Když jsem tento film shlédnul tak bych tomu dal 4/5. Jenže perfektní herecké výkony do jednoho a k tomu nezapomenutelně lidský Henry Fonda z toho filmu dělá jasných 5/5. Každý z poroty má svůj argument a svůj postoj k dané věci. Každého z nich samotný Fonda přesvědčí, že tento případ není až tak jasný jak zprvu vypadal. Jak řekl porotce, který pospíchal na baseball: "Tak to odhlasujem, ať to máme z krku". Každý z herců bravurně ukazuje charakter dané postavy. Jen mě trochu štve, že se nakonec nezjistí, jestli ten kluk je opravdu vinen nebo ne. Perfektní scénář. 5/5 ()

JuniorSrky 

všechny recenze uživatele

Děj se odehrává v jedné místnosti, ale ipřesto mě to upoutalo více než Star Wars. Hold pokud má člověk dostatečně bujnou fantazii a rád přemýšlí, tak film nemusí mít ani milionový rozpočet. [95%] ()

kobras5 

všechny recenze uživatele

Velmi mě to mrzí, že jsem tak dokonalé dílo nechal čekat celý svůj život. Ano, po hodně dlouhé době pokořena nepřízeň vůči top filmům a s hrdostí mohu napsat, že zasloužený plný počet. A když se navíc podíváme na rok vzniku, tak má ještě větší obdiv tento snímek. Geniální dílo, které vede k zamyšlení. 95% (viděno na DVD česky). ()

Dextwer 

všechny recenze uživatele

Wow, dlouho jsem čekal na ten správný čas, až si tenhle film pustím a vyplatilo se. Jeho vysoká úroveň, vtip, zápletka, i psychologické rozbory postav, činu a místa jsou úchvatné a myslím, že tohle dílo se zapsalo do historie filmu opravdu tučně. Neskutečné, jak se všechno může stat relativní i u tak jasného činu jako je vražda s očitými svědky a hmatatelnými důkazy. To musíte vidět!!!▐ Zajímavosti: * Jak pokračovalo natáčení filmu, režisér Sidney Lumet postupně měnil čočky delších ohniskových délek tak, aby se pozadí uzavíralo a vytvářelo pocit klaustrofobie * Ve filmu se neobjevuje žádná žena v hlavní roli. V komparsu je jediná * Všechny porotce známe pouze číslem, jen v závěru filmu se představí porotce 8 Henry Fonda a 9 Josef Sweeney. Fonda jako Davis, Sweeney jako McCardle * Ačkoliv jménem známe jen dva z porotců, povolání známe u desíti z nich: 1- fotbalový trenér, 2- pokladník, 3- vlastník roznáškové služby, 4- burzovní makléř, 6- malíř, 7- prodavač, 8- architekt, 10- podnikatel, 11- hodinář, 12- pracovník v reklamě.▐ Moje hodnocení: 95% ()

Bumerang 

všechny recenze uživatele

Vezměte dvanáct vynikajících a typově přesných herců, zavřete je do jedné místnosti, přidejte do posledního šroubku vyladěný scénář, bravůrní (!) režii a máme tady dechberoucí film. Jak "snadné"... ()

g3rtrud 

všechny recenze uživatele

Každý jeden porotca je vynikajúco zahraný, každý je výnimočný. Má to len jednu chybu - všetci vieme ako to skončí. ()

Pavkos 

všechny recenze uživatele

Zcela jistě jedno z nejlepších, ne-li nejlepší filmové drama, které jsem doposud viděl. Vstávám ze židle, smekám a tleskám. ()

Diskomuz 

všechny recenze uživatele

Grrr nerad koukám, jak jsou v nejhornějších žebříčcích umístěné filmy staršího vydání, jelikož si myslím, že bez ohledu na rok jsou některé filmy překonány. Však u tohoto dílka jako milovník zdravého rozumu (i když nejsem milovník detektivek - to se trochu kříží :D) musím ohodnotit pěti hvězdičkami....:) ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama