Reklama

Reklama

Dvanáct rozhněvaných mužů

  • USA 12 Angry Men (více)
Trailer

Obsahy(1)

Dvanáct porotců má jednomyslně rozhodnout o vině či nevině mladého muže, který je obviněn z vraždy svého otce. Porotci jsou průměrní Američané s obyčejnými zájmy a zaměstnáním. V průběžném hlasování jedenáct hlasuje za vinu, jenom porotce číslo 8 je proti... (Magic Box)

Recenze (1 689)

Oxytocin 

všechny recenze uživatele

Nebojím se smeknout klobouk před inteligentním a kvalitním filmem, jakým je tento... Film je téměř divadelním představením odehrávající se celý v jedné místnosti, kde je postupnými kroky členy poroty analyzován případ vraždy, který nebyl ukázán na začátku a Vy se postupně dozvídáte více a více o způsobu jeho provedení a o výpovědí jednotlivých svědků s rozborem jejich chování. Argumentací a pochybami se snaží Henry Fonda nahlodat ostatní, že výrok o vině nemůže a neměl by být tak jednoduchý a unáhleně vyřčený, jak by se mohlo na první pohled zdát. ()

m.a.rtin 

všechny recenze uživatele

Tento film právem patří na přední místa žebříčků ČSFD. Skvělý zážitek, ať už si jej pustíte v originálním znění nebo s výborným českým dabingem. ()

Amellia 

všechny recenze uživatele

Vypada to jednoducho, ale pritom je to tak majstrovsky dokonale... Ten film je presne taky ako som si ho predstatovala, do poslednej chvile som hltala ako sa menia nazory dotycnych... Vynikajuci scenar, akoby to scenarrista sam zazil, velmi autenticky podane dialogy, proste skvele. Moj dojem zosilnuje aj ta atmosfera z filmu, ako vidiet k dobremu filmu niekedy netreba techniku a pod, ale kvalitny scenar a dobrych hercov ;) ()

lenoch 

všechny recenze uživatele

3,5. Povedené komorní drama, včera jsem to viděl znova. Originální film, zvlášť na tu dobu. Ovšem ten zmetek to udělal, to mi promiňte.... ()

padav94 

všechny recenze uživatele

No tak toto bolo super, to ja nepoznám iný film ktorý sa celí odohráva v jednej miestnosti a pritom nenudí, to s tou nevinou to bolo celkom reálne,je možne že naozaj to bol niekto iný, sa my páčilo jak sa to postupne vijasnovalo v prospech obvineného, no ale pravda je asi vo hviezdách. ()

ondrasimic 

všechny recenze uživatele

Dnes jsem si tento film užil poněkolikáté....kdyby byla šestá hvězda, dostane ji. Vynikající herecké výkony, minimalistická výprava a hutná atmosféra. Člověk se neubrání přemýšlením nad možností, že by sám byl členem takové poroty.....a ptám se sám sebe, zda bych dokázal "šťourat se" v každé na první pohled nedůležité maličkosti. Nedostižný film se soudní tématikou. Velmi rád jsem viděl Jiřího Voskovce a jeho výkon, stejně jako výkon ostatních snese nejpřísnější měřítka, stejně jako promyšlená a silná režie. Každý z nás zná určitě v okolí někoho, jehož povaha odpovídá některému z porotců, je až s podivem, jak aktuální může být fil starý téměř 60 let. 100% bez debat. ()

macherano 

všechny recenze uživatele

Urcite ano uvaha na zamyslenie skoda ze to nebolo priamo u sudu ako byva ale za zatvorenymi dvermi poroty uctyhodne dielo ako na malom priestore vytazit maximum akurat ten koniec som chcel ako ptisli do sudnej siene ako sa rozhodli prekvapenie ostatnych ludi spolu s mladym obzalovanym a vynesenim rozsudkom to mi tam chybalo preto nedavam plny pocet ()

Kecup86 

všechny recenze uživatele

Vše podstatné již bylo v komentářích řečeno. Musím se ale opakovat s faktem, že děj akceleruje s každou minutou až do cíle, bez sebemenší pauzy. Snímek neuvěřitelným způsobem přitahuje diváka do křesla víc a víc. Brilantní. ()

Milsa 

všechny recenze uživatele

Pozeral som tento film s malou dušičkou, keďže som videl pred niekoľkými rokmi aj ruskú verziu Dvanásť. Dúfam, že sa na ruskú verziu pamätám dobre, ale rozhodne budem tieto filmy porovnávať. Rusi odbiehali od príbehu a na základe toho menili svoj názor. To mi prišlo mierne nevhodné. No a zabili to nejasným koncom, ak sa dobre pamätám. Tu sa to príbehu držalo stále a koniec bol jasný a jednoznačný. Rozhodne tento originál bol lepší a po tomto filme nemá význam kaziť to ruskou verziou. ()

vampvegetar 

všechny recenze uživatele

4,5 a kde sú nedostatky v inak veľmi podarenom filme ? no na svoju dobu výborný súdny proces po procese, s porotou tvorenou rôznymi typmi a inteligenciami, k tomu nedokonalá podstata ľudí, kde i tým chytrejším ujdú niektoré fakty ( alebo si na nich spomenú neskôr a po istých podnetoch ), čím sa skladačka pochybností a faktov pochybných proti tvrdeniam pochybných svedkov dostávajú do negatívneho konca. Tým nedostatkom je možno pár úvodných minút naživo so súdnej siene, kde v krátkosti mohol byť zhrnutý proces s výpoveďami svedkom a neadekvátnou či chabou kontra málo-invazívnou "hrou" obhajoba vs. obžaloba. Síce sa potom veci riešia a vyriešia, ale tých nedostatkov vyplývajúcich zo samotného súdneho procesu postaveného na zahmlených 2 svedectvách je neúrekom a divák sa k nim nevie vyjadriť či "dostať" práve z chýbajúceho detailného procesu. Ale to bol možno zámer a práve to svojím spôsobom pre zmenu robí postprocesnú debatu či roztržku tak zaujímavou. Takže to je môj dôvod ubratia tých 0,5 z 5 ale inak dlhodobá spokojnosť, že to mám v domácej zbierke top mojich filmov. ()

maro0902 

všechny recenze uživatele

môže mi niekto vysvetliť PRECO je tento upotený film v prvej desiatke?celý film som sa potil s porotou..henry ich pekne prechcal. ()

MZ91.EOLB83 

všechny recenze uživatele

Film odehrávající se v podstatě v jedné místnosti se dvanácti muži, vedoucími dlouhý dialog? Ano. Úžasná podívaná. Rozhodně jeden z nejlepších filmů co jsem kdy viděl. ()

Tristix 

všechny recenze uživatele

Tohle je film, který pokládám za poklad. Žádné mega efekty, žádné megalomanské scény, ale čiročistá myšlenka o osudu malého kluka, o jehož životě rozhoduje 11 odsoudivších pokrytců a jeden člověk, který stojí svým myšlením proti proudu. Tenhle film ve mě evokuje i tolik dnes důležitou otázku - nebát se vyjádřit svůj názor i přesto že vím, že se nebude líbit většině. A klidně se nechat kvůli tomu i ponížit. Nebýt lhostejný, nebýt rasistický, nebýt pokrytecký. Tohle je podle mě odkaz opravdového mužství, které je dnes tolik pošlapáváno. Pro mě to není jen film. Pro mě je to i poselství do života. ()

Mariooo 

všechny recenze uživatele

Řekněme, že 96 minut filmu odpovídá 96 minutám skutečnosti. A během této hodiny a půl se dvanáct porotců musí rozhodnout, zdali odsoudí chlapce za vraždu svého otce. Podle předložených důkazů se jedenáct z nich okamžitě vysloví pro rozsudek. Jeden je však proti a hlasování musí být jednomyslné. S ubíhajícími minutami se tomuto členu poroty podaří podat pádné argumenty, ne vždy související s případem, ale zasahující i do soukromí dalších členů, tak, že hlasování na konci má zcela jiný charakter. Velmi pěkný nápad a dokonalé zpracování, stejně jako herecké role, kde se zablýskl i Jiří Voskovec. ()

Amberjack 

všechny recenze uživatele

V hlavní roli Místnost...Nejprve jsem dal tři hvězdy, ale přece jen si (napodruhé) tahle idealistická obhajoba demokracie zaslouží čtyři hvězdičky. Pokud ovšem takhle funguje americký soudní systém, tak teda potěš Pánbůh. Zavřít do jedné místnosti partu více či méně přihlouplých egoistů není dobrý nápad. Tím spíš, když se rozhoduje o lidském životě. Ale jako průzkum naší společnosti tahle společná místnost posloužila. Tak trochu jako Petriho miska. Dal bych možná i pátou hvězdičku, ale to by ve filmu musely být přestřelky, drogoví dealeři, mimozemšťani, osudová láska, zbraně hromadného ničení, podplacení fízlové, vyobrazené násilí na dětech a zvířatech, laskavý humor Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka a kuřba. ()

ivttw 

všechny recenze uživatele

jednoduše dokonalost. Stará škola filmů, které nepotřebují berličky ve stylu extrémních zvratů nebo brutálních digitálních efektů. Krásný postupný vývoj a lehké napětí od začátku do konce a dokonale rozpracované charaktery a jejich chování v určitých situacích. Přestože se film odehrává v jedné místnosti a stále se stejnými herci, zvládl jsem si dohromady oddychnout tak na 2 minuty, jinak jsem hltal každé slovo. Víc takových filmů :) ()

Související novinky

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

Clint Eastwood chystá svůj poslední film

31.03.2023

Legendárnímu herci a režisérovi Clintu Eastwoodovi (Gran Torino, Nesmiřitelní) bude letos 93 let. Tento filmový velikán ale ještě neřekl své poslední slovo. Podle čerstvých zpráv nyní Eastwood chystá… (více)

Sidney Lumet: 1924 – 2011

Sidney Lumet: 1924 – 2011

10.04.2011

Když debutujete filmem ráže Dvanácti rozhněvaných mužů, je jasné, že vaše režisérská kariéra bude krasojízda. V případě legendárního Sidneyho Lumeta, který zemřel v sobotu 9. dubna ve věku 86 let, to… (více)

Reklama

Reklama